Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που επέλθει το Grexit, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η ΕΠΟ.
O Bουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Εφημερίδα «Ανεξαρτησία», τόνισε πως «η ΕΠΟ θα έχει την ευθύνη αν τελικά γίνει Grexit» και στάθηκε στην αυτοκάθαρση που θα πρέπει να κάνει η ομοσπονδία.
-Τι συζητήθηκε στην χτεσινή συνάντηση των βουλευτών που μετέχουν στην ΕΠΕΚΕ (Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο;
«Πήραμε μια κοινή απόφαση ότι συνεχίζουμε στην ίδια λογική για την κάθαρση του Ελληνικού ποδοσφαίρου και την εξυγίανση του αθλητισμού ως προς το ζήτημα των τελευταίων ημερών για την επιστολή που έστειλε η ΦΙΦΑ για τις κυρώσεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμείς σεβόμενοι το συμβούλιο της Επικρατείας περιμένουμε την απόφαση όποτε και αν εκδοθεί αυτή. Πρέπει η ΦΙΦΑ να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση της ΕΠΟ, όπως έκανε το ίδιο και στα δικά της θέματα με τον Μπλάτερ και τον Πλατινί. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και εδώ. Σε περίπτωση που πάμε σε Grexit, δεν ευθύνεται η πολιτεία, αλλά η ΕΠΟ, γιατί δεν λειτουργεί με τους διεθνείς κανόνες της ομοσπονδίας. Οπότε η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της και όχι την Ελληνική πολιτεία. Η Ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση μας κάνει πράξη αυτά που έχει πει. Δεν μπορεί να διοικούν την ΕΠΟ άνθρωποι που ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά της Ευελπίδων».
-Εσείς προσωπικά σε παλαιότερες δηλώσεις σας είχατε σταθεί υπέρ του Grexit.
«Εγώ δεν έχω ταχθεί υπέρ του Grexit ότι το θέλω, έχω ταχθεί στο ότι το θέλω προκειμένου να γίνει αυτοκάθαρση στην ΕΠΟ. Εάν δεν γίνει αυτοκάθαρση δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Όταν όλη η φίλαθλη γνώμη δημιουργεί αμφισβήτηση στην ΕΠΟ και σε πολλά πράγματα που δημιουργούνται τώρα και αν η ΕΠΟ δεν προχωρήσει σε αυτοκάθαρση τότε δεν θα φταίμε εμείς αλλά η ομοσπονδία. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που είχαμε πει και προεκλογικά. Περάσαμε τους τακτικούς δικαστές, βάλαμε κάμερες σε περιπτώσεις βίας. Ο Έλληνας φορολογούμενος είχε πληρώσει 13 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα. Ο Κύπριος εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ μίλησε για αυτοκάθαρση και δεν γνώριζε την κατάσταση που υπάρχει εδώ».
-Για τις φήμες που υπάρχουν για παραίτηση Γκιρτζίκη τι έχετε να πείτε;
«Σημασία δεν έχουνε τα πρόσωπα, αλλά οι θεσμοί. Εγώ τον πρόεδρο της ΕΠΟ τον βλέπω σαν θεσμό, δεν έχω τίποτα με τον Κύριο Γκιρτζίκη. Εμένα με ενδιαφέρει ο θεσμός ώστε και ο πρόεδρος και το ΔΣ και οι διαιτητές και όλοι όσοι υπάγονται στην ΕΠΟ να μην έχουνε πάρε-δώσε με την δικαιοσύνη, είτε σαν υπόδικοι είτε σαν κατηγορούμενοι.Πως αυτοί οι άνθρωποι θα καθαρίσουνε το ποδόσφαιρο όταν είναι κατηγορούμενοι;
Έχουν βέβαια το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά μπορούν να κάνουν στην άκρη μέχρι να βγουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων και όταν βγουν και είναι αθώοι πολύ ευχαρίστως να ενεργοποιηθούν πάλι. Αλλά μέχρι να βγουν και όσο υπάρχουν κατηγορίες δεν μπορούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Αυτό έπρεπε να το κάνει από μόνη της η ΕΠΟ, όπως το έκανε και η ΦΙΦΑ και η Ουέφα με τον Μπλάτερ και τον Πλατινί.Και χωρίς αποφάσεις δικαστηρίου το σημαντικότερο. Εκεί δεν υπήρξε καμία απόφαση δικαστηρίου, το κάνανε από μόνοι τους, εσωτερικά».
-Σε ποια φάση βρίσκονται οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο;
«Εμείς σαν κυβέρνηση από τότε που αναλάβαμε κάναμε το εξής πράγμα, ζητήσαμε να επισπευτούν οι αποφάσεις και να τρέξουν τα δικαστήρια. Καταλαβαίνουμε τους δικαστές ότι υπάρχει φόρτο εργασίας. Θέλουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δεν πιέζουμε για τις αποφάσεις, μπορούμε όμως να πιέσουμε να πάνε αυτές οι καταστάσεις πιο γρήγορα. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε όποια απόφαση πάρει η δικαιοσύνη. Ευελπιστώ πως μπορεί και είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, το θέλουμε, το έχουμε εξαγγείλει και προεκλογικά. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πίεσαν την κατάσταση όσο το κάνει αυτή η κυβέρνηση και αυτό το γνωρίζει ο φίλαθλος κόσμος».
-Εν τέλει μπορεί να αλλάξει και να καθαρίσει το ποδόσφαιρο;
«Σκοπός μας είναι να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο. Θέλουμε ο πολίτης να μπορεί να πηγαίνει στο γήπεδο με την οικογένεια του, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, χωρίς να υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα πίσω από τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει και οι παράγοντες να βοηθήσουν σε αυτό. Να σταματήσουν να υπάρχουν θύματα μέσα στα γήπεδα».