90 Χρόνια Λατρείας!!!

Oι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες βρίσκουν τη ζεστασιά στην αγκαλιά της φτωχομάνας Θεσσαλονίκης.

Έρχονται και εγκαθίστανται οι πρώτοι Κωνσταντινουπολίτες. Η ίδρυση του ΠΑΟΚ ήταν σάρκα από τη σάρκα τους. Μεταλαμπαδεύουν το πάθος και τα οράματα στους γηγενείς. τους καινούριους φίλους, τους γείτονες κι ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Αργά, αλλά σταθερά, πραγματώνουν τις προοπτικές, τα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Απ’ όλους τους προσφυγικούς συλλόγους που δημιουργήθηκαν στην πόλη, ήταν το πεπρωμένο ο σύλλογος του ΠΑΟΚ να καταλάβει κυρίαρχη θέση από την πρώτη μέρα στην αθλητική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου.

Άνθρωποι δημιουργικοί φτιάχνουν με τα χέρια τους το σπίτι τους, το πρώτο γήπεδο στο Συντριβάνι. Μετέχουν σ’ όλες τις αθλητικές και όχι μόνο δραστηριότητες. Αρχίζουν αμέσως να πρωταγωνιστούν. Αγνοί άνθρωποι, φιλόδοξοι οι στόχοι, ρομαντική εποχή…

Όταν ο Παντελής Καλπακτσόγλου έθετε φιλόδοξους στόχους, οραματιζόμενος ένα μεγάλο σύλλογο που θ’ αγκάλιαζε όλη η Θεσσαλονίκη….

Όταν ο Φανούριος Βυζάντιος ήθελε μια ομάδα που θα έπαιζε με ”σύστημα και πάσες”….

Όταν ο Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος εμπνεύστηκε για σήμα το τετράφυλλο και το πέταλο, που απεικόνιζε την ελπίδα σ’ όλο της το μεγαλείο…

Κάνεις από αυτούς, αλλά και από όλους τους άλλους δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο σύλλογος που τότε με χίλια μύρια προβλήματα προσπαθούσαν να φτιάξουν στη Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες, έμελλε να γιγαντωθεί τόσο πολύ και υπερβολικά να λατρευτεί από τόσους πολλούς.

Η δημιουργία του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών έγινε με οράματα και φιλόδοξους στόχους. Και η πορεία του είναι γεμάτη ιδανικά, πάθη, κατακτήσεις. Τιμή και δόξα για το μεγάλο ΠΑΟΚ.

Τιμή και δόξα για όλους αυτούς, που από τη δική του θέση ο καθένας έβαλε κι από ένα λιθαράκι για το σημαιοφόρο και πάντα πρωτοπόρο όλων των σωματείων, τον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου όλου.

Το μέλλον είναι όλο δικό του. Γιατί από τον φιλόδοξο κι ασύγκριτο λαό του, τα οράματα ποτέ δεν θα λείψουν.