Συνελήφθησαν τρεις για βασανισμό

Τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας συνελέφθησαν με την κατηγορία του βασανισμού του βαρυποινίτη, Ιλία Καρέλι, ο οποίος βρέθηικε νεκρός στο κελί του στις φυλακές.

Αναλυτικά τα ρεπορτάζ από το “Έθνος” :

Στη σύλληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας προέβησαν άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τις διώξεις που άσκησε εις βάρος τους ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης, για τρία κακουργήματα που αφορούν στο θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι.

Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρη Κονσολίδη που νοσηλεύεται από χθες νωρίς το απόγευμα, στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς της Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Αναμένεται σύντομα και η σύλληψη των υπολοίπων τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης

«Κλειδί» οι 2,5 ώρες που δεν κατέγραψαν οι κάμερες
Στις δυόμιση ώρες που δεν έχουν καταγραφεί από τις κάμερες οι κινήσεις του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι εστιάζονται οι έρευνες του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας και υποδιευθυντής των φυλακών Παναγιώτης Ραδόπουλος.

«Εκεί μέσα τι γίνεται, δεν ξέρω», υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Ραδόπουλος.

«Όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα. Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής. Αφού έγινε η φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής,”ψυγείο”, έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι. Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι», τόνισε.

«Εκεί παρέμεινε ο κρατούμενος μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του. Εκεί δεν έχουμε εικόνα, αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί. Εκείνες τις 2,5 ώρες εξετάζει το Εσωτερικών Υποθέσεων και δεν ξέρω κι εγώ τι έγινε- οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν. “Δεν κάναμε τίποτα, δεν τον πειράξαμε” μας είπαν, οι συνάδελφοι που μπήκαν στο χώρο. Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση, μέσα στο “ψυγείο”, όμως δεν φαίνεται τι έγινε. Πού θα βγει, δεν ξέρω», είπε.

«Όταν μπήκε στο κελί του (ο Καρέλι) φαίνεται ότι ήταν χτυπημένος, πονούσε. Φαίνεται στις κάμερες. Κάποια στιγμή ηρέμησε, μετά διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Τον φώναξαν δεν ανταποκρίθηκε, ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, ο γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός» επεσήμανε ο κ. Ραδόπουλος.