Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται έξι καυτές ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη της συμφωνίας του καλοκαιριού, αφού αποτελούν μεν μέρος της λίστας με τα 23 περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα της συμφωνίας, (“Asset Development Plan”- ADP) δεν είναι όμως στις 9+2 (Εγνατία Οδός και ΟΤΕ) που υπάρχει δέσμευση να ολοκληρωθούν.
Μεταξύ αυτών οι έξι είναι εταιρίες υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος και κοινωνικής σημασίας, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ για τις οποίες ήδη συγκρούστηκαν υπουργοί Σπρίτζης και Σκουρλέτης που τις εποπτεύουν, με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου έχουν περάσει οι μετοχές τους, αφήνοντας υπονοούμενα ότι κινείται αντίθετα από τις οδηγίες της κυβέρνησης. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει ότι για τις 6 σημαντικές συμμετοχές του Δημοσίου δεν προχωρούν οι διαδικασίες μέχρι να δοθούν τελικές εντολές με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τα 6 φιλέτα
-ΕΛΠΕ: Το μεγαλύτερο ελληνικό διυλιστήριο πρωταγωνιστεί στην αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, με το 42% να ανήκει στον όμιλο Λάτση ενώ το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για εταιρεία φιλέτο, με ισχυρά οικονομικά μεγέθη, στρατηγική σημασία και μεγάλες προοπτικές για την οποία υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση αντιτίθεται στην πώληση του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου όμως αποτελεί μια από τις ιδιωτικοποιήσεις –στόχο για τους δανειστές.
-ΔΕΗ: Οι θεσμοί , σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν την πώληση του 51% της ΔΕΗ, δηλαδή να μεταβιβαστεί το επιπλέον 34% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήδη κατέχει το 17%, ώστε στο Ταμείο να περάσει το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου προς “αξιοποίηση”. Το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την πρόσληψη συμβούλων αλλά και την χάραξη στρατηγικής για την πώληση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2016.Θα πρέπει να προηγηθεί η απόσχιση και μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ και η οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία κοινοπραξιών με διεθνείς εταιρείες.
-ΔΕΠΑ: Στο στόχαστρο της νέας φάσης αξιοποίησης είναι και το 65% των της ΔΕΠΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αν και επαλειμμένα έχει εκφραστεί κυβερνητικό βέτο σε σχέδια πώλησης. Η ΔΕΠΑ είναι ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου και κατέχει το 51% των Εταιρειών Διανομής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που προμηθεύουν τους πελάτες λιανικού εμπορίου στις αντίστοιχες περιοχές.
-ΕΥΔΑΠ: Η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΔΑΠ επανέρχεται με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς υπάρχει δέσμευση ότι το 50% συν 1 μετοχή θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 27% της ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με το σχέδιο μπορεί να πωληθεί ποσοστό 11%.
-ΕΥΑΘ: Στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο βρίσκεται σήμερα το 74,02% των μετοχών της εταιρείας, υπάρχει η δέσμευση ότι το 50% συν 1 μετοχή θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου, αλλά το υπόλοιπο 23%, αναμένεται να βγει στον αγορά προς πώληση. Σε παρουσίαση της εταιρείας σε οικονομικούς αναλυτές τονίστηκε ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ, μία εταιρεία που έχει πλήρως εξυγιανθεί επιτυγχάνει αύξηση κερδών και μάλιστα των ΕΒΙΤDA (λειτουργικών), δίνει στους μετόχους μέρισμα, υλοποιεί επενδύσεις σε υποδομές ενώ προκήρυξε και το μεγάλο έργο των λειτουργικών επενδύσεων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
-ΕΛΤΑ: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) αποτελούν την κύρια ταχυδρομική υπηρεσία στην Ελληνική Αγορά και πραγματοποιούν σχέδιο αναδιάρθρωσης, μείωσης κόστους, επέκτασης δραστηριοτήτων και αύξησης της αποδοτικότητας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). Οι Lazard Freres και Pricewaterhouse Coopers Business solutions έχουν αναλάβει το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας.
Οι υπόλοιπες εν αναμονή
– «Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Καλάνδρας» Χαλκιδικής: Η διαδικασία για την πώληση του 100% της εταιρείας ειδικού σκοπού ακυρώθηκε λόγω των σημαντικών αλλαγών που προωθούνται στο ΕΣΧΑΔΑ.Ο διαγωνισμός κάποια στιγμή θα επαναπροκηρυχθεί.
– Ιππόδρομος Μαρκόπουλου: Προωθείται συμφωνία παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του ιπποδρόμου για 40 χρόνια. Η διαδικασία πάγωσε, εν όψει της διαμόρφωσης του νέου Ταμείου.
-Διάφορα ακίνητα
– Μαρίνες
Οι δύο που προχωρούν
-ΟΤΕ: Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το 6% του ΟΤΕ και τα δικαιώματα ψήφου επιπλέον 4% των μετοχών που ανήκουν στο ΙΚΑ. Ατύπως, έχει δοθεί πράσινο φως για την πώληση του μεριδίου του Δημοσίου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
-Εγνατία Οδός: Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε προ εβδομάδων στην προκήρυξη τριών διαγωνισμών για την πρόσληψη τριών συμβούλων για το σχεδιασμό της παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού καθώς και τριών κάθετων οδικών αξόνων.
Τι λέει η ελληνική πλευρά
Οι υπουργοί Τσακαλώτος, και Σταθάκης αλλά και Σκουρλέτης και Σπρίτζης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει δέσμευση ιδιωτικοποιήσεων πέρα από τις 9, τα κοινοβούλια όμως της Γερμανίας και της Ολλανδίας από τα οποία πέρασε το ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο ψήφισαν τα δύο παραρτήματα. Το πρώτο αφορούσε το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης (“Asset Development Plan”- ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που συμπεριελάμβανε 23 περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ από τις 31/12/2014. Το δεύτερο παράρτημα περιελάμβανε 74 προαπαιτούμενα (prior actions) που όφειλε να κάνει το Δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι 23 αποκρατικοποιήσεις.
Η σημασία των ιδιωτικοποιήσεων για τους δανειστές είναι μεγάλη αφού αποτελούν ένα είδος collateral για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα και επιμένουν για την ολοκλήρωση τους. Όμως η ελληνική πλευρά, θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του Δημοσίου σε όσο γίνεται περισσότερες και να προωθήσει επιλογές αξιοποίησης αντί για πώληση. Γι αυτό και οι υπουργοί της κυβέρνησης αρνούνται ότι υπάρχει συμφωνία πώλησης και για τα 23 περιουσιακά στοιχεία.
Η ασάφεια αυτή αναμένεται να λυθεί με την οριστικοποίηση της αξιολόγησης και της συμφωνίας για το Νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιου Πλούτου στο οποίο και θα περάσουν το σύνολο των συμμετοχών του Δημοσίου αλλά και θα καθοριστούν οι τρόποι αξιοποίησής τους.