Μετά από μια αξέχαστη σεζόν (2015-16), οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ καταστρώνουν τα πλάνα τους για την επόμενη. Το επίπεδο του ανταγωνισμού ανεβαίνει συνεχώς και κατά συνέπεια η πίεση για τους μάνατζερ αυξάνεται. Ορισμένοι έχουν ήδη αποχωρήσει, άλλοι ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι των οποίων το μέλλον δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Ποιος θα είναι το αφεντικό για τη σεζόν 2016-17 σε κάθε πάγκο του κορυφαίου Αγγλικού πρωταθλήματος;
Λέστερ 1η
Η φετινή παραμυθένια σεζόν ανέβασε στα ύψη τις …μετοχές του Κλαούντιο Ρανιέρι, με τη διοίκηση της Λέστερ να τον καλεί ήδη για επέκταση συμβολαίου. Ο ζάμπλουτος Ταϊλανδός ιδιοκτήτης βεβαιώνει ότι οι “Αλεπούδες” δεν έχουν ανάγκη να πουλήσουν κανέναν παίκτη και σκοπεύουν να διατηρήσουν τον κορμό της πρωταθλήτριας ομάδας. Η προοπτική συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ ενθουσιάζει τους πάντες και ο πρώην εκλέκτορας της Εθνικής Ελλάδας σχεδιάζει -ανάμεσα στα πανηγύρια- την επόμενη χρονιά.
Άρσεναλ 2η
Οι “μεγάλοι” σύλλογοι της Αγγλίας απογοήτευσαν στην κούρσα του πρωταθλήματος, αποτυγχάνοντας να ακολουθήσουν τον φρενήρη ρυθμό της Λέστερ. Οι “Κανονιέρηδες” μάλιστα έμειναν μακριά από τη διεκδίκηση ενός τίτλου, ευρωπαϊκού ή εγχώριου. Αν και εξασφάλισαν παρουσία στο επόμενο Τσ. Λιγκ για 20ή συνεχόμενη σεζόν (!), η πίεση προς τον Βενγκέρ έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, διχάζοντας τις τάξεις των φιλάθλων. Έχει συμβόλαιο έως το 2017, αλλά η υπομονή του κόσμου εξαντλείται.
Τότεναμ 3η
Με τη Λέστερ να τραβάει πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας, η δουλειά του Μαουρίτσιο Ποκετίνο έλαβε μικρότερη προβολή. Ωστόσο, η Τότεναμ ήταν η μόνη ομάδα που διεκδίκησε με αξιώσεις την πρωτιά, αν και όταν έχασε την ελπίδα για πρωτάθλημα κατέρευσε και τελικά έπεσε στην τρίτη θέση. Βασιζόμενος κυρίως σε παίκτες από τις ακαδημίες του συλλόγου και σε φθηνές μεταγραφές, ο Αργεντίνος τεχνικός έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο και η διοίκηση της Τότεναμ έσπευσε να τον “δέσει” με νέο πενταετές συμβόλαιο.
Μάντσεστερ Σίτι 4η
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, οι “Πολίτες” ανακοίνωσαν στα μέσα της σεζόν ότι ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα αντικαταστήσει από το καλοκαίρι τον Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός προπονητής δέχθηκε την απόφαση και στη συνέχεια κατάφερε να σώσει τη χρονιά. Κατέκτησε το Λιγκ Καπ, έφτασε στους “4” του Τσάμπιονς Λιγκ και εξασφάλισε θέση για τη νέα περίοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πλέον αναμένεται η άφιξη του Γκουαρντιόλα από τη Μπάγερν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5η
Ο πάγκος που έχει απασχολήσει περισσότερο από όλους τα ΜΜΕ. Ο Λουίς Φαν Χάαλ συνέχισε ατάραχος το σχέδιό του ρίχνοντας τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας, προωθώντας παίκτες των ακαδημιών και δοκιμάζοντας συνεχώς πράγματα. Η ομάδα σπάνια έπαιξε θεαματικά, ενώ έχασε την έξοδο στο Τσ. Λιγκ στη διαφορά τερμάτων. Η κατάκτηση του κυπέλλου (πρώτος τίτλος μετά την αποχώρηση Φέργκιουσον) δεν έσωσε τον Ολλανδό τεχνικό που απολύθηκε μια μέρα αργότερα. Αναμένεται να αναλάβει ο Μουρίνιο.
Σαουθάμπτον 6η
Μετά από δύο χρονιές γεμάτες ρεκόρ, οι ‘”Αγιοι” αναζητούσαν πια τη σταθερότητα. Ο Ρόναλντ Κούμαν έχει αποδείξει ότι μπορεί να διατηρεί την ομάδα σε καλή αγωνιστική κατάσταση, χωρίς να επηρεάζεται από τις συνεχείς πωλήσεις βασικών παικτών. Η Έβερτον έχει ψηλά στη λίστα της τον Ολλανδό τεχνικό και φημολογείται ότι προσπαθεί να τον δελεάσει με μεγάλο μπάτζετ μεταγραφών. Ωστόσο ο Κούμαν έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο με τη Σαουθάμπτον, με όλα τα δεδομένα να παραμένουν ανοιχτά.
Γουέστ Χαμ 7η
Η προοπτική μετακόμισης σε νέο γήπεδο έφερε μεγάλες προσδοκίες στον Λονδρέζικο σύλλογο. Ο Μπίλιτς επιλέχθηκε ώστε να ανεβάσει επίπεδο τη Γουέστ Χαμ και σε πρώτη φάση τα κατάφερε. Τα “Σφυριά” τερμάτισαν ψηλότερα από ποτέ κι εξασφάλισαν έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι για τη μελλοντική προοπτική της ομάδας κι έχουν ήδη εξαφανίσει περισσότερα από 50.000 εισιτήρια διαρκείας της ερχόμενης σεζόν, με τον Κροάτη κόουτς να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του συλλόγου.
Λίβερπουλ 8η
Ο Μπρένταν Ρότζερς αντικαταστάθηκε από τον Γιούργκεν Κλοπ και στους πρώτους μήνες του Γερμανού η Λίβερπουλ κατάφερε να φτάσει σε δύο τελικούς. Ο εγχώριος χάθηκε από τη Μ. Σίτι ενώ ο ευρωπαϊκός από τη Σεβίλλη. Η άφιξη του Κλοπ πάντως ξεσήκωσε τους οπαδούς της ομάδας, ενώ η επική πρόκριση επί της Ντόρτμουντ θύμισε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του παρελθόντος. Η πρώτη γεμάτη σεζόν του Γερμανού, με τις δικές του μεταγραφικές επιλογές, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Στόουκ 9η
Με στοχευμένες μεταγραφές ποιοτικών ποδοσφαιριστών (Μπόγιαν, Σακίρι, Ιμπουλά) και δύναμή της την έδρα της, η Στόουκ έχει καταφέρει να μην εμπλέκεται καθόλου σε σενάρια υποβιβασμού. Ο Μαρκ Χιούζ έφτασε σε αυτή την επιτυχία παίζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της ομάδας. Με τον ανταγωνισμό στην Πρέμιερ Λιγκ να αυξάνεται, ο Ουαλός τεχνικός στοχεύει αρχικά στην άνετη παραμονή και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν να διεκδικήσει ακόμα και την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.
Τσέλσι 10η
Η πρωταθλήτρια της σεζόν 2014-15 εμφανίστηκε αγνώριστη τη φετινή σεζόν, κάνοντας τόσο χαμηλές πτήσεις που απείχε λίγους βαθμούς από τις θέσεις υποβιβασμού. Ως αποτέλεσμα ο Αμπράμοβιτς αποφάσισε να απολύσει για δεύτερη φορά τον Ζοσέ Μουρίνιο. Στη θέση του κατέφθασε ο Γκους Χίντινκ με αποστολή να σώσει ότι μπορεί και να προωθήσει νεαρούς παίκτες στην πρώτη ομάδα. Από το καλοκαίρι αφεντικό στην Τσέλσι θα είναι ο Αντόνιο Κόντε, ο οποίος καλείται να την επαναφέρει στις κορυφαίες θέσεις.
Έβερτον 11η
Αγνοώντας τη νίκη για δέκα σερί αγωνιστικές, η Έβερτον τελείωσε απογοητευτικά μια σεζόν που δεν ικανοποίησε κανέναν. Υπαίτιος θεωρήθηκε ο Ρομπέρτο Μαρτίνες, κυρίως για την απόλυτη αναρχία στην αμυντική διάταξη της ομάδας, οπότε απολύθηκε μετά από τρία χρόνια στους μπλε του Λίβερπουλ. Ο νέος ιδιοκτήτης του συλλόγου έκανε κρούση σε Μουρίνιο και Πελεγκρίνι, ενώ άλλοι υποψήφιοι για τον πάγκο της Έβερτον είναι ο Κούμαν, ο Ντε Μπουρ και ο πρώην τεχνικός των “ζαχαρωτών”, Ντέιβιντ Μόγιες.
Σουόνσι 12η
Όταν οι Ουαλοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, απέχοντας μόλις δύο βαθμούς από τη γραμμή του υποβιβασμού, η διοίκηση προχώρησε σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις. Απέλυσε τον Μονκ κι επέλεξε τον Γκουιντολίν, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερα εντυπωσιακά επιτεύγματα στο βιογραφικό του. Τελικά ο Ιταλός πρώην προπονητής της Ουντινέζε κατάφερε να εξασφαλίσει με άνεση την παραμονή, κερδίζοντας νέο συμβόλαιο, παρά το ενδιαφέρον του Ρότζερς να επιστρέψει στην πρώην ομάδα του.
Γουότφορντ 13η
Οι νεοφώτιστοι ήθελαν να εξασφαλίσουν την παραμονή στην πρώτη κατηγορία και ο Κίκο Σάντσες Φλόρες κατέκτησε εύκολα το συγκεκριμένο στόχο κάνοντας εξαιρετικό πρώτο γύρο. Η Γουότφορντ παρουσίασε ένα σκληροτράχηλο σύνολο και δεν βρέθηκε σε καμία φάση της χρονιάς κοντά στο να υποβιβαστεί. Παρόλα αυτά η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να μην συνεχίσει τη συνεργασία της με τον Φλόρες. Ο Ιταλός πρώην προπονητής των Νάπολι και Ίντερ, Βάλτερ Ματσάρι, ανακοινώθηκε ως αντικαταστάτης.
Γουέστ Μπρομ 14η
Χωρίς να εντυπωσιάζει, η Γουέστ Μπρομ έφτασε για ακόμη μια φορά στην παραμονή. Όπως αναμενόταν, ο -γνωστός για την ικανότητά του να σώζει ομάδες- Τόνι Πιούλις παρουσίασε ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο που δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα. Κανείς δεν ζητά κάτι περισσότερο από το να διατηρείται η ομάδα στην υψηλότερη κατηγορία, αλλά ο έμπειρος κόουτς ζήτησε μεταγραφική ενίσχυση και σύντομα θα συζητήσει με τη διοίκηση σχετικά με την παραμονή του ή όχι στην τεχνική ηγεσία της Μπρομ.
Κρίσταλ Πάλας 15η
Αν και πέρασε ορισμένες περιόδους στις οποίες δυσκολευόταν να κατακτήσει βαθμούς, η ομάδα του Άλαν Πάρντιου δεν …αγχώθηκε σχετικά με τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία. Ο πρώην κόουτς της Νιούκαστλ πιστώνεται επίσης και τη σημαντική επιτυχία της πρόκρισης στον τελικό του FA Cup, αν και τελικά ηττήθηκε στην παράταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η χρονιά κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη για την Κρίσταλ Πάλας και ο Πάρντιου θα παραμείνει στο πόστο του και του χρόνου.
Μπόρνμουθ 16η
Τα “κεράσια” φάνταζαν ως το μεγαλύτερο ίσως φαβορί για υποβιβασμό πριν την έναρξη της φετινής σεζόν. Ωστόσο, με προσεγμένες και όχι ιδιαίτερα δαπανηρές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, ο Έντι Χάουι οδήγησε την ομάδα στην παραμονή της. Ο νεαρός Άγγλος προπονητής συνέχισε την ανέλιξή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, επιτυγχάνοντας να κρατήσει τη Μπόρνμουθ μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στην Τσάμπιονσιπ. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020 και θα φύγει μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος..
Σάντερλαντ 17η
Άλλο ένα όνομα-εγγύηση για όποιον σύλλογο θέλει να σώσει την κατηγορία, είναι εκείνο του “Μπιγκ” Σαμ Αλαρντάις. Ο άλλοτε προπονητής της Μπόλτον κατόρθωσε να διατηρήσει τη Σάντερλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει πολύ για αυτό. Βασίστηκε σε έμπειρους ποδοσφαιριστές (Κάτερμολ, Καμπούλ, Ντεφόε) και η ομάδα του εμφανίστηκε έτοιμη στα παιχνίδια κλειδιά. Ο Άγγλος μετρ της παραμονής έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο και ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη σεζόν.
Μπέρνλι 1η στην Τσάμπιονσιπ
Την περίοδο 2014-15 η Μπέρνλι υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ μετά από μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια να σωθεί έχοντας το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία. Τα αστέρια της, Ινγκς και Τρίπιερ συνέχισαν σε Λίβερπουλ και Τότεναμ αντίστοιχα. Ο προπονητής της ομάδας, Σον Ντάις, κατάφερε να εξασφαλίσει ξανά την άνοδο τερματίζοντας πρώτος στην Τσάμπιονσιπ και αυτή τη φορά αναμένεται να του προσφερθεί σημαντικό ποσό για μεταγραφές, ώστε να διατηρήσει την ομάδα στην κορυφαία κατηγορία.
Μίντλεσμπρο 2η στην Τσάμπιονσιπ
Ο Αιτόρ Καράνκα ανέλαβε τη «Μπόρο» το Νοέμβρη του 2013 με στόχο να την ανεβάσει το συντομότερο δυνατόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Την πρώτη σεζόν ήταν στη μέση της βαθμολογίας, ενώ τη δεύτερη έχασε την άνοδο στα πλέι-οφ. Τελικά τα κατάφερε να προαχθεί στην τρίτη του σεζόν τερματίζοντας δεύτερος και πλέον σχεδιάζει τα πλάνα του για την Πρέμιερ Λιγκ. Βασικός πυλώνας της επιτυχίας είναι και ο “Dimi” Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε άλλη μια εξαιρετική σεζόν κάτω από τα γκολποστ της ομάδας.
Ο σύλλογος που θα συμπληρώσει την 20δα στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας θα προκύψει από τα πλέι-οφ ανόδου της Τσάμπιονσιπ, τα οποία είναι σε εξέλιξη, με τις Χαλ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ να μάχονται για το μοναδικό εισιτήριο που απομένει.