Η αδειοδότηση των συμμετεχόντων στη Volleyleague είναι μια διαδικασία που απασχόλησε για καιρό -και όχι με θετικό τρόπο- τους διαχειριστές του ελληνικού βόλεϊ. ΠΑΣΑΠ, ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ αποφάσισαν να βάλουν τέλος στα… μπερδέματα, λαμβάνοντας μιας ιστορικής σημασίας απόφαση.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις φορείς του ελληνικού βόλεϊ (Σύνδεσμος πετοσφαιριστών, διοργανώτρια αρχή της Volleyleague και Ομοσπονδία) ανακοίνωσαν την δημιουργία επιτροπής που θα επιμελείται του συγκεκριμένου θέματος, πριν φτάσει στην ΕΕΑ.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά τριμελή επιτροπή αδειοδότησης της Volleyleague, που θα περιλαμβάνει έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο (15 Δεκεμβρίου και 20 Ιουλίου) με σκοπό την εξέταση των υποχρεώσεων των ομάδων, τόσο προς τα υπάρχοντα συμβόλαια, όσο και με τις δόσεις των διακανονισμών απέναντι στους αθλητές.
Για τις ομάδες που δεν θα είναι συνεπείς στην καλοκαιρινή περίοδο θα εισηγούνται στην ΕΕΑ η μη αδειοδότησή τους, ενώ την χειμερινή περίοδο θα υπάρχουν κυρώσεις, όπως απαγόρευση μεταγραφικής ενίσχυσης και στέρηση των επιχορηγήσεων που δικαιούνται.
Πέρα απ’ αυτό, ο Σάκης Ψαρράς (πρόεδρος ΠΑΣΑΠ) συμβούλευσε τους αθλητές να μπουν στις νέες κλίμακες που περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο των διακανονισμών.
Συμφωνήθηκε η δυνατότητα τεσσάρων ξένων στο ρόστερ των ομάδων για τα επόμενα δύο χρόνια (σεζόν 2017-18), όταν και θα ξανασυζητηθεί το θέμα, ενώ ο Παντελής Ταρνατόρος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της ΕΣΑΠ να μετατραπούν όλα τα σωματεία σε ανώνυμες εταιρίες. Εξάλλου, είναι αίτημα και του ΟΠΑΠ, προκειμένου να παραμείνει χορηγός της Volleyleague.
Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος αναμένεται να δώσει περιθώριο έξι μηνών στις ομάδες για να κάνουν την μετατροπή. Μάλιστα, τα χρέη του ΤΑΠ δεν θα «φορτωθούν» στον αντίστοιχο Ερασιτέχνη, αλλά στη νέα ανώνυμη εταιρία που θα δημιουργηθεί.