«Ξεβρωμίζει» ο Θερμαϊκός

Η απαράδεκτη εικόνα του Θερμαϊκού Κόλπου και φυσικά της παραλίας της Θεσσαλονίκης σύντομα αναμένεται να είναι μια θλιβερή ανάμνηση, καθώς είναι στο πρόγραμμα ο καθαρισμός του..

Το ρεπορτάζ είναι από την εφημερίδα “Μακεδονία” :

Από τις αρχές του χρόνου πλαστικά, κηλίδες, φυτοπλανγκτόν και λογής σκουπιδιών επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, αφού τα δύο ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη, που φρόντιζαν για τον επιφανειακό καθαρισμό των νερών με ευθύνη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του δήμου Θεσσαλονίκης, ήταν εκτός λειτουργίας.

Η φορτηγίδα “Ποσειδών” του δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει δεμένη και παροπλισμένη αφού αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, που κρίνεται ότι είναι ανέφικτο να επιδιορθωθούν. Το 2013 η δράση στηρίχθηκε από τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες, που χρηματοδότησαν το έργο. Το ΥΜΑ-Θ υπογράφει συμβάσεις με εταιρείες που διαθέτουν τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οι οποίες αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το κόστος για ολόκληρο το έτος. Πέρυσι το έργο άρχισε να υλοποιείται από την 1η Μαρτίου.

Τα καλά νέα είναι ότι από την Τρίτη η κατάσταση άλλαξε και ο επιφανειακός καθαρισμός ξεκίνησε αφού το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης εξασφάλισε χορηγίες για την πλεύση ειδικά διαμορφωμένου αντιρρυπαντικού σκάφους και οι συμβάσεις θα υπογραφούν στο εγγύς μέλλον. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες εφεξής.