Εδραίωση του ρόλου της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά, επιστροφή, μετά από καιρό, στην κερδοφορία και λανσάρισμα νέων προϊόντων και νέων σημάτων όπως το Cooper Jak, ήταν μεταξύ άλλων τα νέα που έφερε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη (29 Ιουνίου) οι επιτελείς της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όλα δείχνουν πως η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη και ο ρωσικός όμιλος της Donskoy Tabac που εξαγόρασαν τη ΣΕΚΑΠ το 2013, μπορεί να έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ με την διαχείριση του συγκεκριμένου project, κυρίως λόγω του αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος εντός του οποίου κλήθηκαν να το υλοποιήσουν, ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η όλη προσπάθεια μπαίνει πλέον σε έναν καλό δρόμο.
Βασικό μότο της συνέντευξης ήταν ότι «το group της Donskoy έκανε όλα όσα δεσμεύθηκε κατά την εξαγορά, αντίθετα, οι εδώ αρχές δεν έχουν ικανοποιήσει τις υποσχέσεις τους». Τα κυριότερα «αγκάθια» προέρχονται κατά την άποψη των διοικούντων της ΣΕΚΑΠ από την ανελαστική εργατική νομοθεσία, από τις συνεχείς επιβαρύνσεις της φορολογίας των καπνικών προϊόντων, από τη γραφειοκρατία στις εξαγωγές και τις απεργίες στα λιμάνια και από τη «στενόκαρδη» υποδοχή της οποίας έτυχε το εν λόγω εγχείρημα από την Πολιτεία.
Σημειωτέον ότι για την κατάκτηση ενός τζίρου της τάξεως των 22,4 εκατ. ευρώ το 2015 και την επαναφορά της εταιρίας στην κερδοφορία, χρειάσθηκε η απόλυση 100 περίπου υπαλλήλων (από 268 έχουν μείνει 172). Είχε προηγηθεί η εξαγορά με 5 εκατ. ευρώ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, αποζημιώσεις 1,7 εκατ. ευρώ και τακτοποίηση χρεών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.
Μεγάλα προβλήματα παραμένουν οι δικαστικές διαφορές για φορολογικά ζητήματα της προ Σαββίδη περιόδου, όπως και η διαπάλη που συνεχίζει να υφίσταται με πολλά από τα παλιά στελέχη της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια της μητρικής Donskoy στην ανασυγκρότηση της ΣΕΚΑΠ υπήρξε καταλυτική, όχι μόνο λόγω των κεφαλαίων που η πρώτη διέθεσε αλλά κυρίως λόγω της τεράστιας γνώσης της αγοράς του τσιγάρου και της τεχνογνωσίας που μεταφέρθηκε και έδωσε τον τόνο των επενδύσεων στην εγχώρια καπνοβιομηχανία.
Κέρδη μετά τα προβλήματα
Ο πρόεδρος Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ, Arthur Davidyan, αναφέρθηκε στην περίοδο εξαγοράς της που κόστισε 5 εκατ. ευρώ αλλά και στα πολλά προβλήματα που «κληρονόμησε» η νέα διοίκηση από το προβληματικό παρελθόν της εταιρείας. «Κάναμε επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ συνολικά στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «αποδίδοντας από τότε που αναλάβαμε 300 εκατ. ευρώ σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίσαμε πρόσφορο επιχειρηματικό περιβάλλον ως νέοι επενδυτές. Ωστόσο πιστεύουμε, πως το κλίμα για το επιχειρείν στην Ελλάδα θα βελτιωθεί και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί χωρίς άλλες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που δεν μας δίνουν τη δυνατότητα πρόβλεψης», σχολίασε.
Στο νέο, υγιές ιδιοκτησιακό καθεστώς, αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, Διευθυντής Καπνικού τμήματος της εταιρείας καθώς και στο επενδυτικό σχέδιο που εφαρμόστηκε το 2007, αξίας 18 εκατ. ευρώ που βοήθησε στη μετάβαση της εταιρείας σε μια νέα εποχή.
Για την ενθαρρυντική αύξηση του 5,5% των κερδών για το 2015, μίλησε ο Konsantin Galanidi, Αντιπρόεδρος και Εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρίας, αλλά και για το αυξημένο EBITDA στο 4,1 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 58% σε σχέση με το 2014 ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από το 2013 ως το 2015 κατά 25 εκατ. ευρώ.
Τέλος, έμφαση δόθηκε από τον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, Marketing Manager της ΣΕΚΑΠ στο νέο προϊόν, Cooper Jack, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στην αγορά και που αποτελεί ένα αντισυμβατικό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, το πρώτο από μια σειρά προϊόντων που θα λανσάρει η εταιρεία στο μέλλον με σκοπό τη διαφοροποίησή της από τον ανταγωνισμό.
πηγή:agronews.gr