«Ποιος θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα;» Αυτό το σύνηθες ερώτημα αιωρείται κάθε χρόνο σε όλες τις μεγάλες –ποδοσφαιρικά- χώρες της Ευρώπης. Στις περισσότερες από αυτές, η απάντηση είναι επίσης …κλισέ:
Αν μιλάμε για τη Γαλλία, η Παρί Σεν Ζερμέν. Αν μιλάμε για τη Γερμανία, η Μπάγερν. Για την Ιταλία, η Γιουβέντους. Η απάντηση δίνεται αυτόματα. Αν μιλάμε για την Ισπανία, οι επιλογές αυξάνονται σε …δυόμιση. Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, ή ίσως η Ατλέτικο του Σιμεόνε.
Αν όμως μιλάμε για την Αγγλία; Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ερώτηση έχει νόημα. Η απάντηση δεν είναι προφανής, ενώ οι επιλογές δεν είναι ούτε δύο ούτε τρεις. Ίσως να είναι και περισσότερες από έξι. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι άξια περσινή πρωταθλήτρια ήταν η …Λέστερ!
Αν και οι μεταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρακάτω θα γίνει μια προσπάθεια να δοθούν γενικές εκτιμήσεις σχετικά με τη δυναμικότητα των ομάδων της νέας Πρέμιερ.
Οι διεκδικητές του πρωταθλήματος
Δύο από το Μάντσεστερ, η Σίτι που ξαναχτίζεται υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα και η Γιουνάιτεντ του «πεινασμένου» για νέες επιτυχίες και με μεγάλο διαθέσιμο μπάτζετ Μουρίνιο. Τρεις από το Λονδίνο, η Άρσεναλ του υπό αμφισβήτηση Βενγκέρ, η νέα Τσέλσι του Κόντε και η Τότεναμ με το ομοιογενές σύνολο του Ποκετίνο. Μια από το Λίβερπουλ, η ομώνυμη ομάδα που καθοδηγείται από τον Κλοπ που υποστηρίζει ότι προχώρησε σε κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.
Αυτές είναι οι έξι βασικές διεκδικήτριες του πρωταθλήματος. Το ενδεχόμενο νέας έκπληξης με πρωταθλήτρια ομάδα που δεν ανήκει στις έξι προαναφερθείσες, δεν αποκλείεται, αν και μοιάζει λιγότερο πιθανό πια, μετά την αύξηση του ανταγωνισμού.
Μεταξύ τετράδας και Γιουρόπα Λιγκ
Εκτός από το «Big 6», υπάρχουν κι άλλες ομάδες που ονειρεύονται την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2017-18. Η πρωταθλήτρια Λέστερ κέρδισε το δικαίωμα να είναι μια από αυτές. Η ανανεωμένη σε κάθε επίπεδο Έβερτον, επίσης. Η Γουέστ Χαμ με τη μετακόμισή της σε νέο γήπεδο έχει υψηλούς στόχους. Στη Σαουθάμπτον δεν βλέπουν το λόγο να σταματήσει η αγωνιστική τους άνοδος, αν και φέτος θα έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Εκείνες που δεν θα κινδυνεύσουν
Η όρεξη της Κρίσταλ Πάλας άνοιξε με τον περσινό τελικό κυπέλλου και το μπάτζετ ανέβηκε. Η Στόουκ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μένει μακριά από σενάρια υποβιβασμού. Η οικονομική άνεση της Γουότφορντ εμπνέει σιγουριά, αν και η αλλαγή προπονητή φέρνει μια (προσωρινή) αναστάτωση. Τέλος, η Μπόρνμουθ εμφανίζεται ενισχυμένη, κυρίως με ταλαντούχους Άγγλους και παίζει όμορφο ποδόσφαιρο.
Οι ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία
Στο συγκεκριμένο γκρουπ συγκαταλέγεται οριακά η Σουόνσι, γιατί έχασε σημαντικούς παίκτες (Γουίλιαμς, Αγιού) και θα προσπαθήσει να τους αντικαταστήσει. Ο Πιούλις αποτελεί «εγγύηση παραμονής» για τη Γουέστ Μπρομ. Το ίδιο ίσχυε και για τον Αλαρντάις στην Σάντερλαντ μέχρι που προσλήφθηκε από την Εθνική Αγγλίας, αφήνοντας στον Μόγιες το δύσκολο έργο να «σώσει» τις «μαυρόγατες».
Επίσης, οι τρεις ομάδες που μόλις ανέβηκαν, είναι στα φαβορί για να επιστρέψουν στην Τσάμπιονσιπ: Η περσινή πρωταθλήτρια, Μπέρνλι, η οποία δεν ενισχύθηκε σημαντικά, η Χαλ που μοιάζει υπό διάλυση χάνοντας παίκτες και προπονητή και η Μίντλεσμπρο που έκανε πολλές μεταγραφικές κινήσεις και πλέον μένει να αποδειχθεί εάν ήταν αρκετές για το επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ…