Γιατί απεργούμε…

Το Thessports, ως μέσο ενημέρωσης, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία, που κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις κι έτσι δεν θα ενημερωθεί από τις 6πμ της Τρίτης μέχρι τις 6πμ της Τετάρτης.

Δεν είναι μία “συντεχνιακή” απεργία, κι ας είναι ο κλάδος των ΜΜΕ ένας από τους πιο βαριά χτυπημένους κλάδους, από την κρίση, που έπληξε την χώρα και το πολιτικό της σύστημα.

Ο χώρος των ΜΜΕ δοκιμάζεται, οι δημοσιογράφοι (ως τέτοιοι δεν λογίζονται μόνο οι προβεβλημένοι παρουσιαστές των ειδησεογραφικών τηλεοπτικών σόου) πασχίζουν να υπηρετήσουν την ενημέρωση, συχνά μέσα σε απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, όντας σε καθεστώς ομηρίας, απλήρωτοι επί πολλούς μήνες, και λειτουργώντας σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.

Όταν πλήττεται η δημοσιογραφία, πλήττεται η δημοκρατία, κι αυτή είναι μιας περίοδος που η δημοσιογραφία πλήττεται βάναυσα.

Αυτή είναι μια ακόμη απεργία, που είναι υπόθεση όλων μας.

Η απεργία δεν αφορά αποκλειστικά τον κλάδο, εντάσσεται στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν για αύριο Τετάρτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σε μία εποχή που εργασιακά δικαιώματα, που κάποτε ήταν αυτονόητα, χάνονται με βίαιο τρόπο, σε μία περίοδο που η χώρα καταρρέει, σε μία περίοδο που ο Έλληνας πολίτης δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο από μία κυβέρνηση εντολοδόχων, που είναι απορίας άξιον, πόσοι πιστεύουν ότι λειτουργεί με γνωμονα το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ δεν χαρίστηκε τίποτα.

Ακόμα και τα αυτονόητα, κερδήθηκαν με αγώνες και χάνονται λόγω της αδιαφορίας και της σιωπηρής ανοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) :

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την Τρίτη 8 Απριλίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής γενικής απεργίας που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 9 Απριλίου.

Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει στις 06.00 της Τρίτης 8 Απριλίου και λήγει στις 06.00 της Τετάρτης 9 Απριλίου και ισχύει για τους εργαζόμενους σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ, Γραφεία Τύπου, διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ:

Οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση, μετά και την ψήφιση του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εργαζόμενους και διεκδικούμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, τη δημοκρατία και την ελεύθερη Ενημέρωση. Ήδη ο χώρος της Ενημέρωσης έχει πληρώσει βαρύ τίμημα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων (απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία, γενίκευση ατομικών συμβάσεων, επισφάλεια εργασίας και μαρασμό των ασφαλιστικών Ταμείων) αλλά και με το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Έχει δείξει όμως και τη δύναμη της αντίστασης και του αγώνα με άλλα μέσα. Η ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει και οι εργαζόμενοί της να αντιστέκονται, συνεχίζοντας τον αγώνα. Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες και όλους τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στον χώρο της Ενημέρωσης, να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία της 8ης Απριλίου και στη συγκέντρωση.

Λέμε “ΟΧΙ”:

·στη μετατροπή μας σε σύγχρονους δούλους,

·στο τελειωτικό χτύπημα στα Ταμεία μας,

·στη μετατροπή της χώρας σε «ειδική οικονομική ζώνη»,

·στην καταβαράθρωση της αξιοπρέπειάς μας.