Στον αγώνα για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε στη Γλασκόβη, ανάμεσα στην Σέλτικ και στην Χαποέλ Μπερ Σεβά, στο πέταλο των οπαδών σηκώθηκαν πολλές παλαιστινιακές σημαίες, κάτι που προκάλεσε έκπληξη.
Οι οπαδοί της Σέλτικ “Green Brigate” έδωσαν την εξήγησή τους…
(το κείμενο είναι από το www.forcelticandscotland.gr)
Οι εικόνες με τις σημαίες της Παλαιστίνης στο Celtic Park στο 5-2 επί της Hapoel Beer Sheva έκαναν το γύρο του κόσμου, η τιμωρία από την UEFA θεωρείται δεδομένη, κάτι που δεν εμπόδισε τους οπαδούς της Celtic να εκφράσουν με τον τρόπο τους τη συμπαράσταση τους στο λαό της Παλαιστίνης.
Η Green Brigade (πράσινη ταξιαρχία) αποτελεί τον πιο δυναμικό πυρήνα των οπαδών της Celtic τα τελευταία χρόνια και στη δική της κερκίδα ανέμισαν οι περισσότερες σημαίες της Παλαιστίνης.
Μέσω της ιστοσελίδας της η Green Brigade τοποθετήθηκε επίσημα για την κίνηση της στο ματς με τη Hapoel Beer Sheva και αυτή την ανακοίνωση σας παρουσιάζουμε αυτούσια, όπως εμφανίστηκε την επόμενη του αγώνα (18/08/2016):
Σχετικά με το παιχνίδι με την Hapoel Beer Sheva μια ομάδα οπαδών της Celtic και Παλαιστίνιοι ακτιβιστές στη Γλασκώβη κάλεσαν τους οπαδούς να δείξουμε την υποστήριξή μας προς τον παλαιστινιακό λαό και ανεμίσουμε τη σημαία για την Παλαιστίνη. Όπως πολλοί άλλοι στο γήπεδο έτσι κι εμείς της Green Brigade αποδεχθήκαμε αυτό το κάλεσμα.
Από συνεργασία μας με λαϊκές παλαιστινιακές ομάδες στη Δυτική Όχθη και τα στρατόπεδα προσφύγων της Βηθλεέμ, γνωρίζουμε τη θετική επίδραση που έχει η διεθνής αλληλεγγύη για εκείνους που ζουν στις ανοικτές φυλακές των κατεχόμενων εδαφών. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο πόνος τους δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη διεθνή κοινότητα και οι ενέργειες μας χθες το βράδυ στόχευαν στο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση κατά του BDS (Boycott, Divest, Sanctions) (Μποϊκοτάζ, Εκποίηση, Κυρώσεις) σε μια εκστρατεία που επιδιώκει να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ποδόσφαιρο και η πολιτική δεν αναμειγνύονται, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητικού οργάνου του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στην Παλαιστίνη, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή διαφορά. Η κατάληψη έχει δει το παλαιστινιακό εθνικό στάδιο να καταστρέφεται δύο φορές από ισραηλινές βόμβες και ποδοσφαιριστές να σκοτώνονται, να ακρωτηριάζονται και να φυλακίζονται. Το 2013 ήμασταν περήφανοι που δεχτήκαμε στη Γλασκώβη το Μαχμούντ Sarsak, ενα διεθνή Παλαιστίνιο ποδοσφαιριστή που ήταν φυλακισμένος, χωρίς να έχει διαπράξει έγκλημα ή να έχει δικαστεί, για τρία χρόνια σε ισραηλινή φυλακή. Ο Μαχμούντ είχε μόλις αποφυλακιστεί μετά από απεργία πείνας 96 ημερών και εκτεταμένη διεθνή διαμαρτυρία.
Η καμπάνια για το BDS στηρίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκστρατειών κατά του Απαρτχάιντ. Στη δεκαετία του 1980 οπαδοί και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά των ομάδων της Νότιας Αφρικής ντροπιάζοντας τις αρχές που απέκλεισαν το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ο αείμνηστος αντι-απαρτχάιντ ήρωας Νέλσον Μαντέλα, ο θάνατος του οποίου σημαδεύτηκε από ενός λεπτού σιγή σε ευρωπαϊκούς αγώνες, με τις οδηγίες της UEFA, παρατήρησε εύστοχα ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ελευθερία μας είναι ελλιπής χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων».
Ο Μαντέλα είχε δίκιο και -όπως και η πλειοψηφία των οπαδών της Celtic- εμείς θα συνεχίσουμε να ανεμίζουμε τη σημαία για την Παλαιστίνη.
Η ανταπόκριση που είχαμε από χθες το βράδυ υπήρξε συντριπτική, με μηνύματα συμπαράστασης από άλλους οπαδούς, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την παγκόσμια παλαιστινιακή κοινότητα. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε ειλικρινά για την υποστήριξη τους και να τους επαναλάβουμε την υποστήριξή μας για δικαιοσύνη και ελευθερία στην Παλαιστίνη.
Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί αύριο να βρεθεί ένα ευτελές ταμπλόιντ και να υπονοήσει ότι παραπλανήσαμε τους οπαδούς της Celtic κι ότι δεν πρέπει να δείχνουμε την υποστήριξή μας για την Παλαιστίνη. Αυτές οι ιστορίες είναι κατασκευασμένες και καταδικάζουμε όποιον τις διαδίδει στη «Τhe Sun”.