Σε ένα δωμάτιο, Ιβάν – Μαρινάκης – Βαρδινογιάννης

Στην αντίστροφη μέτρηση μπαίνει πλέον ο διαγωνισμός για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, με το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης να χτυπά κόκκινο, τόσο μεταξύ των υποψηφίων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την διαδικασία.

Ο Ιβάν Σαββίδης θα είναι παρών αυτοπροσώπως για λογαριασμό της εταιρείας «DIMERA» μέσω της οποίας διεκδικεί μία άδεια τηλεόρασης με πανελλαδική εμβέλεια.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι οι περισσότερες από τις νέες εταιρείες που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες θα εκπροσωπηθούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

Για παράδειγμα, τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο» θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ενώ την εταιρεία «ALTER EGO» θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας θα δώσει παρών στη διαδικασία για την ομώνυμη εταιρεία του.

Αντιθέτως οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί μάλλον θα εκπροσωπηθούν από τους Γενικούς Διευθυντές τους ( Στρατής Λιαρέλης για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR) χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή και γι αυτούς οι ιδιοκτήτες τους, όπως φαίνεται ότι θα κάνει ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον ALPHA.

Οι εκπρόσωποι των εννέα εταιρειών που διεκδικούν τις άδειες, θα ξανασυναντηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που έχει ήδη μεταβληθεί σε «στρατηγείο» της ειδικής επιτροπής που θα διευθύνει την ηλεκτρονική δημοπρασία, για μια τελική πρόβα της όλης διαδικασίας, αλλά και για τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής σε μια τελευταία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των διαγωνιζομένων και των προσώπων που εποπτεύουν τον διαγωνισμό.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι μπορεί η διαδικασία να είναι κουραστική και υπερβολικά αυστηρή, αλλά μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της, ήταν η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διαρροής κρίσιμων πληροφοριών που θα επηρέαζαν και θα φαλκίδευαν την ομαλή ολοκλήρωσή της. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για σύντμηση των σχετικών διαδικασιών, έτσι ώστε η δημοπρασία να διαρκέσει λιγότερο από τους αρχικά προβλεπόμενους χρόνους, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι επιχειρηματίες ή οι εκπρόσωποί τους, που θα κλειστούν στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, για να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια, θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες και θα ακολουθήσει διάλειμμα τριών ή τεσσάρων ωρών για ύπνο ή ξεκούραση των συμμετεχόντων σε στρατιωτικά ράντσα που θα υπάρχουν δίπλα σε κάθε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο υποβολής των προσφορών. Για την δεύτερη και την τρίτη άδεια, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί λιγότερος χρόνος, ενώ περίπου 12 ώρες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και η δημοπρασία της τελευταίας – τέταρτης άδειας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η διαδικασία ξεκινήσει άμεσα, τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος. Μέχρι τότε κανείς δεν θα γνωρίζει την πορεία του διαγωνισμού. Ούτε καν οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι που θα είναι αποκλεισμένοι από τον επικεφαλής τους που θα παραμένει όλη αυτήν την ώρα κλεισμένος στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων των υποψηφίων, η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας θα φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι σε υψηλότερα ποσά θα κατακυρωθούν η πρώτη και η τέταρτη άδεια και λιγότερο η δεύτερη και η τρίτη, χωρίς όμως κι αυτό να είναι βέβαιο, καθώς η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.000.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι. Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.

ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 40 ΕΚ. ΕΥΡΩ!

Κάθε εκπρόσωπος ή ιδιοκτήτης εταιρείας που θα απομονωθεί στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο θα έχει μπροστά του έναν υπολογιστή με τον οποίο θα δηλώνει αν αποδέχεται ή όχι την αύξηση του τιμήματος που θα προτείνει κάθε φορά ο επόπτης της δημοπρασίας.
Δεν θα έχει δικαίωμα να συμβουλευτεί ούτε τους συνεργάτες του που θα βρίσκονται σε άλλη αίθουσα αλλά στον ίδιο όροφο, περιμένοντας υπομονετικά το τέλος της διαδικασίας.

Με λίγα λόγια, μπορεί ένα κανάλι να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια το απόγευμα της Τρίτης και οι επιτελείς του που θα βρίσκονται λίγα μέτρα πιο μακριά να το πληροφορηθούν το βράδυ της Πέμπτης! Η τιμή εκκίνησης κάθε τηλεοπτικής άδειας έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και οι προσφορές θα ανεβαίνουν σε κάθε χτύπημα κατά 500.000 ευρώ μέχρι να μείνουν στη διαδικασία οι δύο εταιρείες που προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα και αποσυρθούν όλοι οι υπόλοιποι. Στη συνέχεια οι δύο επικρατέστεροι θα καταθέσουν εγγράφως την τελική τους προσφορά, η οποία θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά υψηλότερη από τα επίπεδα όπου διακόπηκε η ηλεκτρονική δημοπρασία. Οποιος προσφέρει το υψηλότερο τίμημα κερδίζει την τηλεοπτική άδεια, ενώ ο δεύτερος μπορεί να διεκδικήσει την επόμενη. Δεν θα μπορεί όμως να προσφέρει χαμηλότερο τίμημα απ’ αυτό που πρόσφερε στην προηγούμενη! Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν ότι η πρώτη άδεια θα συγκεντρώσει το υψηλότερο τίμημα, το οποίο μπορεί να φτάσει από 20 έως και 40 εκατ. ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με σχεδόν νεκρή τη διαφημιστική αγορά υπολογίζεται στα 4-5 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως τα κριτήρια καθορισμού της προσφοράς δεν είναι μόνο οικονομικά, εκτιμάται από όλους τους συμμετέχοντες ότι το τελικό τίμημα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το δεκαπλάσιο της πραγματικής αξίας. Κάθε εταιρεία, μάλιστα, έχει καταστρώσει τη δική της στρατηγική με εναλλακτικά σενάρια δράσης ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας.

Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη και πέμπτης άδειας, παρότι το προαναγγέλλουν συχνά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς αποκλείει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε η προκήρυξη πέμπτης άδειας μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες όσων ηττηθούν στον διαγωνισμό, αλλά θα εξοργίσει τους τέσσερις νικητές, οι οποίοι προσφέρουν υψηλό τίμημα για μια θέση σε μια κλειστή αγορά που στη συνέχεια μπορεί να ανοίξει. Και γι’ αυτό, στην περίπτωση που προκηρυχθεί πέμπτη άδεια, προαναγγέλλουν ήδη αγωγές κατά του Δημοσίου.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών, αφού όμως προηγουμένως αναζητήσει ειδική μελέτη για τον καθορισμό του αριθμού τους ανά περιφέρεια.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΤΕΣΤ

Όσοι από τους υποψηφίους δεν κατορθώσουν να διασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια (και ιδίως όσοι κατέχουν ήδη τηλεοπτικό σταθμό εν λειτουργία) θα εναποθέσουν πλέον τις ελπίδες τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχουν ήδη προσφύγει και θα προσφύγουν εκ νέου και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Μέχρι τώρα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει δικαιώσει όλες τις κυβερνητικές επιλογές απορρίπτοντας όλες τις αιτιάσεις των καναλαρχών, με τελευταία την άρνηση του ΣΤΕ, την Παρασκευή, να αναστείλει για λίγο τον διαγωνισμό με προσωρινή διαταγή. Τα αιτήματα των εταιρειών που είχαν αρχικώς προεπιλεγεί να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό απορρίφθηκαν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ενώ την ίδια ώρα προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που επίσης έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι. Ωστόσο, οι ελπίδες των εταιρειών που προσέφυγαν στο ΣΤΕ εδράζονται στην κύρια προσφυγή που κατέθεσαν τον Ιούνιο, ενώ η σχετική απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή: protothema.gr