Χρόνια Πολλά, ΠΑΟΚ!

Eνας από τους λαοφιλέστερους συλλόγους της Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Μικράς Ασίας, των χαμένων πατρίδων, γίνεται σήμερα 88 ετών.

Στον Δικέφαλο όπως υπάρχει το μαύρο στο χρώμα του, υπάρχει και το άσπρο. Έτσι η ελπίδα των φιλάθλων του για ένα καλύτερο μέλλον θα υπάρχει πάντα για την ομάδα τους, την ιδέα, την επανάσταση, την άποψη, τον τρόπο ζωής τους, που λέγεται ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ είναι σαν τα… χρώματα του. Το μαύρο που αντιστοιχεί στο πένθος για τις χαμένες πατρίδες και το άσπρο για την δυνατή ελπίδα ότι θα κερδιθούν ξανά.

Μεγάλες απογοητεύσεις και πίκρες έζησαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αυτά τα 88 χρόνια, αλλά οι χαρούμενες στιγμές ήταν τόσο έντονες, τόσο “παθιασμένα” ασπρόμαυρες, που διατηρούν αυτόν τον σύλλογο λαοφιλή και δυνατό.

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας των προσφύγων της Πόλης, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν το 1922 κι έψαχναν κάτι νέο στην πατρίδα, να τους θυμίζει τις ρίζες τους. Ο ΠΑΟΚ ήταν γι’ αυτούς κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, τα επονομαζόμενα «Πολιτάκια». Εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη και εν έτει 1926 ιδρύουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης – το Δικέφαλο του Βυζαντίου!

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822). Ουσιαστικά όμως ο ΠΑΟΚ είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία, υποβιβασμός που ανάγκασε τους ιδρυτές του ΠΑΟΚ να ενισχύσουν την ομάδα.
Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε.

Σήμερα ένας ιδιοκτήτης καπνοβιομηχανίας, αλλά μανιακός αντικαπνιστής, ο Ιβάν Σαββίδης ενσαρκώνει, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο του ενιαίου και αδιαίρετου ΠΑΟΚ!