Ακόμη ένα Ολυμπιακό έργο ρημάζει στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό Καυτανζόγλειο, που το 2004 φάνταζε ως ένα στολίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι αφημένο στον καιρό της κρίσης χωρίς κονδύλια για ανακατασκευές, με πολλά προβλήματα.
Αν και το 2004 δαπανήθηκαν εκατομμύρια προκειμένου να κατασκευαστεί ένα αθλητικό κέντρο Ολυμπιακών προδιαγραφών για να φιλοξενήσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Ολυμπιάδας, φαίνεται ότι 12 χρόνια μετά, όνειρο ήταν και πέρασε.
Για τη συντήρηση του κεντρικού και του βοηθητικού σταδίου χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ, κόστος που είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί κάτω από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες.
Οι αθλητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και οι ελεύθεροι αθλούμενοι καθημερινά αθλούνται στο βοηθητικό στάδιο του Καυτανζογλείου, χώρος που είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Προπόνηση σε άθλιες συνθήκες
Ο συνθετικός τάπητας σε όλο το στάδιο είναι κατεστραμμένος. Σε αρκετά σημεία έχει σχηματίσει όγκους σε μορφή ανισόπεδου τάπητα, με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνος για τους αθλητές. Το χόρτο είναι σε κακή κατάσταση, ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Περιμετρικά του σταδίου, πάνω στην περίφραξη, τοποθετήθηκε καλωδίωση φωτισμού που από το 2004 δεν ήταν γειωμένη. Μόλις πριν λίγο καιρό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση του προβολέα για την ασφάλεια των αθλητών.
«Η κατάσταση είναι άσχημη», λέει στην ThessNews ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Καυτανζογλείου, κ. Απόστολος Μητιτζής. «Αν και το 2009 έγινε μια παρέμβαση για το βοηθητικό στάδιο, αποδείχθηκε τσαπατσούλικη και πρόχειρη. Από πέρσι που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, εξασφαλίσθηκε ένα κονδύλι της τάξεως των 790.000 ευρώ συν ΦΠΑ για την ανακατασκευή του βοηθητικού σταδίου, που περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή του συνθετικού τάπητα (ταρτάν) του βοηθητικού σταδίου και την πλήρη αλλαγή στο χλοοτάπητα του βοηθητικού και του κεντρικού σταδίου με πλήρη αλλαγή του αρδευτικού συστήματος.»
Ψάχνουν μειοδότη
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έγινε δημοπράτηση για εργασίες επισκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Καυτανζογλείου, που ολοκληρώθηκε 17 Μαΐου του 2016. Πέρασε από το ελεγκτικό συνέδριο 20 Ιουλίου 2016 και την 1η Αυγούστου 2016 υπήρξε μειοδότης, ο οποίος στις 13 Σεπτέμβρη 2016 δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει το έργο. Επομένως θα κληθεί ο επόμενος μειοδότης, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ελέγχου των δικαιολογητικών για το έργο. Οι εργασίες παρόλα αυτά δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν τον Μάιο, γιατί θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.
« Είναι το κυριότερο προπονητικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλο σ’ αυτό το επίπεδο», συμπληρώνει ο κ. Μητιτζής στην ThessNews. «Υπάρχουν πολλές ατέλειες τις οποίες προγραμματίζουμε με δικά μας έξοδα να φτιαχτούν. Όπως το κλειστό προπονητήριο στο πίσω μέρος του σταδίου που μπάζει νερά και ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στεγανοποίησης του δώματος στην πάνω πλευρά.
Επίσης για το ταρτάν του κεντρικού σταδίου υπάρχει πίεση και από μας και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2017, οπότε μιλάμε για ένα έργο που θα υλοποιηθεί το 2018, με την προϋπόθεση να βρεθούν τα κονδύλια.»
«Φιλικές» δωρεές και χατίρια υπουργών
Σε κακή διαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων αποδίδει τα προβλήματα του σταδίου ο νυν πρόεδρος της διοίκησης. Κάνει λόγο για χρήση των εγκαταστάσεων από ιδιώτες που χρησιμοποιούσαν τους χώρους για επαγγελματικούς λόγους, όπως ιδιωτικό φυσιοθεραπευτήριο, γραφείο μηχανικού, καταστήματα, γυμναστήρια. «Οι χώροι παραχωρήθηκαν από φιλικές δωρεές υπουργών και προέδρων χωρίς να υπάρχει το ανάλογο αντίτιμο.
Ο καθένας σ’ αυτό το στάδιο έκανε ό,τι ήθελε και έκανε χατίρια διαφόρων. Εκεί τοποθετήθηκε παράνομα μια βαλβίδα για προετοιμασία κυρίως των σχολών που λειτουργούν παράτυπα μέσα στο στάδιο, με αποτέλεσμα πέρσι να έχουμε ατύχημα με έναν αθλητή.
Δεν έχουμε φύλακες το βράδυ. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει μέσα. Το στάδιο έχει έλλειμμα σε επάνδρωση. Με 25 άτομα οργανόγραμμα, έχουμε 10 άτομα προσωπικό για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες . Έχουμε τεχνικούς , διοικητικό προσωπικό και δύο φύλακες, οι οποίοι δουλεύουν μόνο τις ώρες που λειτουργεί το γήπεδο.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοίκησης, στόχος είναι να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του σταδίου, να ανοίξει το στάδιο στην κοινωνία και στα σχολεία. Σχεδιάζεται επίσης να τοποθετηθεί περιμετρικά του σταδίου ταρτάν για να υπάρχει μαλακότερο υπόστρωμα άθλησης για τους αθλητές.
Καθημερινά χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καυτανζογλείου πάνω από 1000 άτομα, με τους ελεύθερους αθλούμενους να καταβάλουν μηνιαίως το ποσό των 5 ευρω.
Πηγή : Thessnews