Ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού VARA έχει προκαλέσει σάλο στην Ολλανδία και οδήγησε στην αναβολή 30 αγώνων ερασιτεχνικών αγώνων αυτό το Σαββατοκύριακο!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ρόλεφ Μπόσμα, οι μαύροι λαστιχένιοι κόκκοι, που σκορπίζονται πάνω στους συνθετικούς τάπητες είναι καρκινογόνοι, καθώς περιέχουν μεταξύ άλλων, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAK).
“Το 2006 είχε γίνει μία έρευνα που είχε δείξει ότι αυτό το υλικό δεν είναι επικίνδυνο. Η δική μας έρευνα έδειξε διαφορετικά πράγματα” δήλωσε ο δημοσιογράφος στην γερμανική Bild.
Το συγκεκριμένο υλικό, παράγεται από παλιά λάστιχα αυτοκινήτων…
Μετά την προβολή του ρεπορτάζ η ολλανδική κυβέρνηση και η ολλανδική ομοσπονδία ζήτησαν από τον αρμόδιο κρατικό φορέα του υπουργείου υγείας να κάνει μία μελέτη και να αποφανθεί για το αν το υλικό αυτό, είναι πράγματι επικίνδυνο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υλικό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όταν καταλήγει στην αναπνευστική οδό ή δια της επαφής, όταν κάποιος έχει μία πληγή στο σώμα του.
Μάλιστα, στην εκπομπή παρουσιάστηκε και μία μελέτη της Αμερικανίδας πρώην τερματοφύλακα, Άνι Γκρίφιν, η οποία παρουσίασε μία βάση δεδομένων με 200 ασθενείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έπαιζαν συχνά σε συνθετικούς τάπητες και 100 εξ αυτών ήταν τερματοφύλακες, οι οποίοι έχουν συχνή επαφή λόγω των πτώσεων, με το συγκεκριμένο υλικό.
Ήδη υπήρξαν αντιδράσεις και εκτός των αγώνων ερασιτεχνικών κατηγοριών, που επρόκειτο να γίνουν σε τέτοιο τερέν και αναβλήθηκαν, ο Άγιαξ (δείτε εδώ) ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον συνθετικό τάπητα, που έχει σε τέσσερα γήπεδα, στα οποίο προπονούνται οι ακαδημίες του, και θα τοποθετήσει άλλο υλικό.
“Τα παιδιά των ακαδημιών μας περνούν πολύ χρόνο στα γήπεδα. Νιώθουμε ότι έχουμε τις ευθύνη απέναντι στους γονείς τους και πρέπει να νοιαστούμε” δήλωσε εκπρόσωπος του Άγιαξ.
Η εναλλακτική επιλογή είναι οι κόκκοι φελλού, αλλά αυτό το υλικό είναι πολύ πιο ακριβό από τους λαστιχένιους κόκκους.
Από την πλευρά της, η Αϊντχόφεν έκανε γνωστό ότι τα γήπεδα των δικών της ακαδημιών δεν έχουν πρόβλημα, γιατί σ΄ αυτά χρησιμοποιούνται κόκκοι φελλού.