«Ο Σαββίδης θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ομάδα»

Ο Γιώργος Κούδας μίλησε στο Αθλητικό Metropolis 95,5 για την πρώτη ομιλία του Ιβάν Σαββίδη ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά:

Για την πολύωρη διάρκεια της ομιλίας Σαββίδη: «Ήταν 4,5 ώρες μεταξύ λόγου και ερμηνείας του λόγου. Ευτυχώς δεν χαθήκαμε στη μετάφραση. Και αυτή τη φορά υπήρχε ομιλία στα ρωσικά και μετάφραση μόνο στα ελληνικά. Παλιότερα εκτός από τα ελληνικά, υπήρχε και μετάφραση στα αγγλικά».

Για το αν θα ήταν καλύτερα να μιλούσε ο Σαββίδης μόνο στα ελληνικά: «Εκφράζεσαι καλύτερα όταν μιλάς στη μητρική σου γλώσσα. Αν μας μιλούσε στα ελληνικά, ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να τα εκφράσει όπως τα είπε. Οπότε είναι καλύτερα να μιλάει στη γλώσσα που μπορεί να εκφραστεί. Είναι λίγο δύσκολο για όσους τον ακούν, αλλά πρέπει να έχεις υπομονή και να αναλύεις αυτά που λέει».

Για τα συμπεράσματά του μετά την ομιλία Σαββίδη: «Αυτός ο άνθρωπος, δεν ξέρω πώς το απέκτησε αυτά τα τέσσερα χρόνια που είναι στον ΠΑΟΚ, φαίνεται, όμως, ότι κατάλαβε πολλά πράγματα. Θέλει να κάνει έναν ΠΑΟΚ διαφορετικό από αυτό που ήταν όταν τον πήρε».

Για το πού μπορεί να φτάσει τον ΠΑΟΚ: «Αυτά που είπε αν τα άκουγε ένας φίλαθλος θα έλεγε ότι ο Σαββίδης είναι πιο ΠΑΟΚτσής από εμένα. Θέλοντας να κάνει όλα αυτά που μας ανέλυσε δείχνει ότι θέλει να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό. Να προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα και να κάνει τον ΠΑΟΚ μια ευρωπαϊκή ομάδα».

Για τι του έκανε περισσότερο εντύπωση: «Δεν είναι μόνο ένα. Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες ολόκληρες. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είπε ότι θέλει να κάνει νέο γήπεδο στην Τούμπα. “Αν σκάψω, όμως, και βρω από κάτω αρχαία πότε θα γίνει το γήπεδο;”, είπε. Μίλησε και για πιθανή ανακαίνιση της Τούμπας και αναδιαμόρφωση των γύρω χώρων. Δεν είναι εύκολο να γίνει καινούργιο γήπεδο από την αρχή στην Τούμπα. Πρέπει να ρίξεις το γήπεδο. Αν πάμε σε ανακαινίσεις γίνονται πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Όπως και να έχει θα δημιουργηθούν επιτροπές για όλα αυτά τα θέματα και θα παρθούν αποφάσεις με συλλογικότητα».

Για την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ: «Δεν μπορεί να γίνει κάτι από τη μία μέρα στην άλλη. Μετά τη φυγή του Τούντορ, ο ΠΑΟΚ χτίζεται από την αρχή και μπήκε σε άλλο δρόμο. Στο δρόμο που βήμα προς βήμα θα οδηγήσει σε αυτά που είπε ο Σαββίδης στο δ.σ.. Για να γίνει ο ΠΑΟΚ η ομάδα που θα παίρνει τίτλους πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα την επόμενη χρονιά. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Κάτι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε φέτος».

Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί φέτος να είναι ανταγωνιστικός ως το τέλος: «Μετά τη φυγή των Άρνεσεν και Τούντορ δεν περίμενα ότι ο ΠΑΟΚ θα έμπαινε τόσο γρήγορα σε αυτό το δρόμο. Ο Ίβιτς πέτυχε το ακατόρθωτο. Έκανε καλά παιχνίδια στα πλέι οφ και βγήκαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αρκετά παιχνίδια τον χαίρομαι τον ΠΑΟΚ. Δεν περίμενα ότι θα μεταμορφωνόταν έτσι. Και με τις μεταγραφές, οι οποίες χρειάζονται πίστωση χρόνο, ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει σκαλοπάτι. Από τώρα γίνεται δουλειά σε βάθος τριετίας, πενταετίας και δεκαετίας».

Για τις πολλές χαμένες ευκαιρίες: «Είναι θέμα δουλειάς. Αυτά τα παιδιά ήρθαν τώρα. Όποτε ερχόταν νέοι παίκτες, πάντα υπήρχε δυσκολία προσαρμογής στον τρόπο παιχνιδιού».

Για τον Αθανασιάδη: «Παλιότερα ο Αποστολίδης που έπαιζε σέντερ φορ έβαζε 7-8 γκολ, ο Σαράφης έβαζε 14 γκολ και ο Κούδας 12 γκολ. Δεν είναι μόνο ένας παίκτης μπροστά. Χρειάζεται συντονισμός του σέντερ φορ με τον παίκτη που έρχεται από πίσω και θα του δώσει τη μπάλα για να βάλει το γκολ. Τα γκολ είναι δουλειά όλων και ο προπονητής είναι αυτός που τα βλέπει περισσότερο. Και πού χρειάζεται η ομάδα να δουλέψει περισσότερο και ποιον παίκτη πρέπει να τονώσει ψυχολογικά».

Για το ρόλο που ανέλαβε μαζί με τον Δημοκράτη Παπαδόπουλο να επιλέγει τους ανθρώπους που είναι να μπουν στον ΠΑΟΚ: «Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να βλέπει μέσα στα γραφεία του ΠΑΟΚ ανθρώπους που υπηρέτησαν τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους, είναι επαγγελματίες. Όμως, το DNA του ΠΑΟΚ χρειάζεται δικούς του ανθρώπους. Που ξέρουν την ιστορία του ΠΑΟΚ. Εμείς θα κάνουμε τις προτάσεις μας, θα περνάνε από το δ.σ. και εκεί θα παίρνεται η α