Έφτασε η βάρκα το καΐκι

Ο ΠΑΟΚ έχασε στο Καραϊσκάκη, έχασε με έναν τρόπο, που πραγματικά τον πονάει, διότι έχασε ένα ολόδικό του παιχνίδι μ΄ ένα γκολ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, έχασε ένα παιχνίδι, στο οποίο και η ισοπαλία θα τον αδικούσε, ωστόσο είναι από τα παιχνίδια, που έναν οργανισμό σαν κι αυτόν του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να τον κάνουν χαρούμενο.

Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει αποτελέσματα στο Καραϊσκάκη, έχει κάνει και νίκες, αλλά ποτέ δεν έκανε, αυτό που έκανε σε μια ήττα σαν κι αυτή. Έδειξε μέσα στο Καραϊσκάκη, ότι είναι πια στο ίδιο επίπεδο με τον αντίπαλό του. Ο ΠΑΟΚ έκανε μέσα στο Καραϊσκάκη μια εμφάνιση πρωταθλητή. Κι αυτή είναι για μένα, η πιο σημαντική ανάγνωση αυτού του παιχνιδιού.

Μετά από τέσσερα χρόνια Σαββίδη στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με τον Ολυμπιακό. Έπεσε λίγο ο Ολυμπιακός, ανέβηκε λίγο ο ΠΑΟΚ, αυτό είναι όμως το αποτέλεσμα.

Κι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα, που το εισέπραξαν και οι ίδιοι οι φίλοι του Ολυμπιακού. Δεν τους έχω δει πιο κίτρινους στην κερκίδα σε ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, δεν τους έχω δει να πανηγυρίζουν τόσο έξαλλα μια νίκη της ομάδας τους επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Συνήθως, έσπαγαν πλάκα μαζί του και περίμεναν τον Παναθηναϊκό.

Ήταν η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο καλύτερος του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη, η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ ήταν κοντά σ΄ αυτό που έπαιζε ο Ολυμπιακός μέσα στην Τούμπα, τις εποχές της παντοκρατορίας του.

Μέχρι την ώρα που το παιχνίδι έγινε ροντέο και άνοιξε, άλλωστε, ο ΠΑΟΚ είχε χάσει σχεδόν 10 γκολ κι ο Ολυμπιακός ευκαιρία κανονική δεν του έκανε. Ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει, ας το συνειδητοποιήσουμε κι ας το κρατήσουμε αυτό.

Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε στο Καραϊσκάκη, κυρίως γιατί επιθετικά του λείπει η ποιότητα.

Συγνώμη, αλλά δεν βρίσκω άλλη εξήγηση. Μου φαίνεται αδιανόητο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όπως ο Τζάλμα Κάμπος (και δεν είναι μόνο αυτός), να χάνει τέσσερις ευκαιρίες της κατηγορίας “αυτά δεν χάνονται” και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους. Συγνώμη, μιλάμε για ανικανότητα.

Ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στην αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών, που δημιουργεί (κι αυτό είναι ένδειξη του ότι είναι μια ομάδα, που δουλεύει) κι αυτό το πληρώνει. Ξάνθη, Βέροια, Ολυμπιακός, χάθηκαν τσάμπα και βερεσέ 5 με 7 βαθμοί. Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, φαίνεται πως οι βαθμοί θα συνεχίσουν να χάνονται.

Κεφάλαιο διαιτησία…

Τα όποια διαιτητικά λάθη έγιναν στο Καραϊσκάκη, ήταν εις βάρος του ΠΑΟΚ, αν εξαιρέσουμε ένα – δύο ανούσια πλάγια άουτ.

Ο ΠΑΟΚ δικαιολογημένα εστιάζει σε φάσεις, που θα μπορούσαν να εκτιμηθούν διαφορετικά από τον διαιτητή και ενδεχομένως να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Δεν μπαίνω πολύ συχνά σ΄ αυτή τη συζήτηση, γιατί ο κόσμος που φωνάζει σήμερα για 2-3 φάσεις, θα είχε διαφορετική άποψη αν αυτές οι φάσεις είχαν γίνει στην άλλη περιοχή.

Θα συμφωνήσουμε πως το γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού ξεκινά από οφσάιντ. Οριακό βέβαια και τηλεοπτικό. Τι να του πεις; Γιατί έχασε οφσάιντ 5 εκατοστών; Δόλο δεν είδα.

Δόλο δεν είδα σε όλη την εξέλιξη του αγώνα, γιατί τον διαιτητή τον καταλαβαίνεις από το πρώτο σφύριγμα τι καπνό φουμάρει και που θέλει να πάει το παιχνίδι.

Ο Αρετόπουλος δεν πήγε τα σπόρια στη μια πλευρά, έπαιξε αυτό που λέμε “κανονικά”, είχε την ίδια φιλοσοφία σφυριγμάτων και για τους δύο. Δεν έσπρωξε Ολυμπιακό, δεν έβαλε τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του.

Η φάση του Μιλιβόγεβιτς είναι συζητήσιμη, είναι στα όρια κίτρινης και κόκκινης κάρτας. Ακούγοντας τους ειδικούς και “ειδικούς” που την σχολίασαν, δεν είμαι ακόμη σίγουρος αν η κόκκινη θα ήταν μια σωστή απόφαση.

Το μοναδικό κραυγαλαίο λάθος του Αρετόπουλου ήταν η μη αποβολή του Μποτία στο 88′ για το φάουλ στον Ροντρίγκεζ. Ήταν απευθείας κόκκινη και ουσιαστικά ήμασταν στο 79′, αφού υπήρχε 9λεπτη διακοπή. Άρα ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε 15 λεπτά με παίκτη παραπάνω.

Υπάρχει ένα οφσάιντ στον Ροντρίγκεζ που κακώς υποδείχτηκε, υπάρχει ένα οφσάιντ στον Ιντέγε, που δεν υποδείχτηκε.

Γενικώς, επειδή έχω δει όλα τα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχω δει χειρότερα πράγματα κι ότι είδα σ΄ αυτό το ματς, δεν ανήκει στην κατηγορία της “διαιτητικής σφαγής”.

Ξέρω ότι σαν άποψη, αυτή δεν αρέσει, αλλά το τελικό 2-1 δεν είναι αποτέλεσμα διαιτητικών λαθών. Είναι κατά βάση αποτέλεσμα της ανικανότητας του ΠΑΟΚ να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, η συζήτηση έχει πάει σε όλα τα γύρω γύρω κι έτσι περνά στα ψιλά το -για μένα- κυρίαρχο θέμα του αγώνα αυτού.

Ότι έφτασε η βάρκα το καΐκι. Κι είναι θέμα χρόνου να το ξεπεράσει.