Η νέα καριέρα του Ζουέλα!

Ο Φραντσίσκο Ζουέλα είναι ένα γνωστό όνομα στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους καθώς κατά την διάρκεια της καριέρας του φόρεσε την φανέλα τεσσάρων Ελληνικών ομάδων, μεταξύ αυτών της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ. 

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να «μοιράσει» τις αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας, που τον συνδέουν τόσα, και Πορτογαλίας (από όπου ξεκίνησε την καριέρα του) , ο παλαίμαχος στόπερ πριν λίγες μέρες εγκαινίασε ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισαββόνας στην χώρα μας.

Αυτό έγινε σε συνεργασία και με τις «ευλογίες» της Πορτογαλικής ομάδας, με τον Ζουέλα να μιλάει για αυτό του το εγχείρημα σε Ελληνικό site.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο «gazzeta.gr»:

«Ετοιμαζόμουν σιγά σιγά για το μέλλον μου στο χώρο του ποδοσφαίρου. Θέλω να κάνω ότι κάνω στη ζωή να το κάνω εξαιρετικά.

Αποφάσισα να μιλήσω με την διοίκηση της Σπόρτινγκ και να παρουσιάσω στον πρόεδρο του συλλόγου κ. Μπρούνο Ντε Καρβάλιο το πλάνο μου.

Ήθελα να δουλέψω με τις ακαδημίες γιατί πιστεύω υπάρχει ταλέντο. Ο κ. Ντε Καρβάλιο άκουσε προσεκτικά το πλάνο που του ανέλυσα και συμφώνησε συμπεραίνοντας πως έχω δίκιο στις θέσεις μου.

Πρέπει να σας πως πως είναι οι πρώτες ακαδημίες που εγκαινιάζει η Σπόρτινγκ εκτός Πορτογαλίας και οι πρώτες που ανοίγει στην Ευρώπη.

Είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος εγώ για αυτό το πρότζεκτ μέσω της εταιρίας μου stars-future και θα φιλοξενηθούν στο Anima Club στην Λάκκα Αναβύσσου. Πρόκειται για ένα υπέροχο χώρο».

Ο 33χρονος στόπερ επισημαίνει πως σχεδόν όλοι οι Πορτογάλοι προπονητές που εργάστηκαν στην Ελλάδα θήτευσαν προηγουμένως στην Σπόρτινγκ. Ακόμη και το 50% του ρόστερ της Εθνικής Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro διαθέτει ποδοσφαιριστές με παρουσία στα «λιοντάρια».

«Η Σπόρτινγκ είναι η πρώτη Ακαδημία στον κόσμο για παίκτες, αλλά και προπονητές και για αυτό σκέφτηκα από την αρχή να συνεργαστώ με τον σύλλογο.

Σκεφτείτε έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές, όπως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Φίγκο. Είναι μια χώρα που μοιάζει με την Ελλάδα, ενώ κατέκτησε το Euro, όπως και η Ελλάδα το 2004.

Η Σπόρτινγκ έχει τροφοδοτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο με πάνω από 10 προπονητές. Όσοι Πορτογάλοι τεχνικοί εργάστηκαν στην Ελλάδα, πέρασαν από την Σπόρτινγκ δείγμα της ποιότητας και της παιδείας που διαθέτει η ομάδα.

Ακόμη και η Εθνική Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro είχε 12 ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από την Σπόρτινγκ. Αντίθετα το 2004 όταν έχασαν από την Ελλάδα ήταν ελάχιστοι. Παίζει και αυτό το ρόλο του.

Η Σπόρτινγκ ουσιαστικά λειτουργεί σαν βεβαίωση σπουδών για προπονητές και ποδοσφαιριστές. Αποτελεί εγγύηση για να χτίσεις καριέρα και το ίδιο θέλουμε να περάσουμε και εδώ».

Όπως σημειώνει ο Ζουέλα σκοπός της ακαδημίας δεν είναι μόνο αναδείξει ικανούς ποδοσφαιριστές, αλλά κυρίως ανθρώπους με ήθος και σωστή διαπαιδαγώγηση.

«Η Σπόρτινγκ δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Βλέπετε ο Φίγκο εκδήλωσε το ενδιαφέρον για να γίνει πρόεδρος της FIFA και ο Ρονάλντο ήδη ενεργεί ως επιχειρηματίας.

Είναι θέμα παιδείας. Δεν θέλουμε να αναδείξουμε μόνο καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και μορφωμένους ανθρώπους με ήθος.

Η Σπόρτινγκ μας έχει δώσει την έγκριση να συνεχίσει όποιος το αξίζει στην Πορτογαλία να φοιτήσει ακόμη και σε πανεπιστήμια της χώρας. Θα υπάρχουν και καμπ της ομάδας για να πάρουν μέρος τα παιδιά των ακαδημιών μας».

Όπως σημειώνει ο πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ η Ελλάδα διαθέτει τρομερά ταλέντα, αλλά χωλαίνει στο κομμάτι των ακαδημιών.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα βγάζει σπουδαία ταλέντα, διαθέτει καλούς παίκτες. Αυτό που λείπει είναι είναι οι ακαδημίες. Εκεί αρχίζει το ποδόσφαιρο. Οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να γνωρίζουν μέσω της εταιρίας μου, ‘stars of the future’ τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και πέρα από το ποδόσφαιρο αποκτώντας παιδεία».

Ο 44χρονος πρόεδρος της Σπόρτινγκ, Μπρούνο Ντε Καρβάλιο είδε από την πρώτη στιγμή με καλό μάτι το πρότζεκτ του Ζουέλα. Μάλιστα σκοπεύει να παραστεί στα εγκαίνια της ακδημίας.

«Ο Ντε Καρβάλιο είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Δεν είναι δύσκολος χαρακτήρας. Τον θεωρώ πανέξυπνο. Θέλει να βοηθήσει τα παιδιά. Εάν υπάρχουν παιδιά που μπορούν να κάνουν καριέρα μου είπε πως οι πόρτες της Σπόρτινγκ θα είναι ανοικτές για να τα βοηθήσει».

Σε μερικές εβδομάδες η ακαδημία της Σπόρτινγκ θα ανοίξει τις πύλες της στην Αθήνα με τον Ζουέλα να επισημαίνει πως το προσωπικό της ακαδημίας θα είναι εκπαιδευμένο από τις αντίστοιχη της πορτογαλικής ομάδας.

«Τα εγκαίνια προγραμματίζουμε να γίνουν στις αρχές Νοεμβρίου. Οι προπονητές που θα διδάσκουν θα έχουν εκπαιδευτεί στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ στην Πορτογαλία, θα έχουν δίπλωμα από εκεί και θα μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και όχι μόνο στα παιδιά της ελληνικής ακαδημίας».