Το θέμα της 11άδας και η αδυναμία ελέγχου των φωτοβολίδων

Στη συνέντευξη τύπου του Ίβιτς, την Κυριακή, μετά από τον αγώνα με την ΑΕΚ, έκανα μια ερώτηση η οποία φάνηκε δύσκολη: «Για πόσο ακόμη ο ΠΑΟΚ θα παίζει με δέκα παίκτες;» τον ρώτησα, εννοώντας τη συνεχή παρουσία στην ενδεκάδα του Κάμπος.

Για να μην νομίσει ότι ήθελα μόνον να τον δυσκολέψω, διευκρίνισα πριν ότι τον εκτιμώ και τον συμπαθώ και ότι υποβάλω αυτή την ερώτηση με όλο το σεβασμό στη δουλειά του.

Δεν περίμενα φυσικά να μου δώσει κάποια άλλη απάντηση από αυτήν που μου έδωσε, ότι ο παίκτης προσπαθεί, τρέχει, είναι μέσα στις φάσεις άσχετα αν δεν σκοράρει κλπ. Δεν περίμενα ότι δεν θα καλύψει τον παίκτη και την επιλογή του. Και δεν είχα δευτερολογία για να επισημάνω ότι ο παίκτης, πέρα από την αδυναμία του στο σκοράρισμα και τις κλασικές ευκαιρίες που χάνει και αποδεικνύονται καταδικαστικές στην ομάδα, δεν μπορεί ούτε να διεισδύσει, κύριο καθήκον του ως εξτρέμ, ούτε να σουτάρει ούτε καν να κοντρολάρει σωστά την μπάλα. Ούτε καν να τρέξει σωστά αφού συχνά παραπατάει.

Ωστόσο, την ερώτηση την έκανα για να διευκολύνω τον Ίβιτς. Γιατί δεν νομίζω ότι ο αγαπητός μας Βλάνταν δεν βλέπει αυτό που όλοι βλέπουν, ούτε θέλει να υποθηκεύει και τη δική του καριέρα. Πιστεύω ότι από κάπου πιέζεται για τη χρησιμοποίηση αυτού του παίκτη…

Ο Ιβιτς μου ανέφερε απαντώντας ότι σέβεται κι εκείνος την άποψή μου για τον παίκτη αλλά η δική του είναι εκείνη που προανέφερα. Τον ευχαριστώ και τον τιμώ γι΄ αυτό. Όμως τόσα χρόνια στα γήπεδα είδα και κακούς παίκτες στον ΠΑΟΚ αλλά είναι η δεύτερη φορά που νομίζω ότι κάποιος παίκτης, είναι τόσο λίγος. Η πρώτη ήταν ο Ολίσε.

Παράλληλα με την ερώτηση προσπάθησα να μεταφέρω στον Ίβιτς και μια εικόνα από την άποψη των φιλάθλων για τον παίκτη, την οποία πιθανότατα δεν έχει.

Μια εικόνα την οποία οφείλει να έχει η ομάδα, χρησιμοποιώντας μερικούς δικούς της ανθρώπους στην κερκίδα και στα καφενεία για να εισπράττει το κλίμα, την ώρα του αγώνα.

Mystery shopping λέγεται αυτό, όταν γίνεται μέσα από ειδικές εταιρίες, αλλά γίνεται και άτυπα. Στέλνει ένας συνέταιρος για παράδειγμα δικούς του ανθρώπους για να ψωνίσουν από το μαγαζί, όταν απουσιάζει ο ίδιος και να ελέγξουν τη σωστή λειτουργία εκ μέρους του συνεταίρου…

Αυτό ακριβώς που δεν κάνει ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια στο θέμα της συμπεριφοράς των φιλάθλων και δεν έχει την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Γιατί, αν έστελνε πέντε ανθρώπους κάθε φορά στη θύρα 4 αλλά και στις άλλες θύρες, να μπουν κανονικά σαν φίλαθλοι, με εισιτήριο και να παρακολουθήσουν τον αγώνα, θα είχε χρήσιμες πληροφορίες. Τι γίνεται, από ποιους, πότε, πως και γιατί. Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο στρατός κερδίζει τις μάχες από τις πληροφορίες. Και εδώ έχουμε μια πολύ δύσκολη μάχη. Πάνε να μας εξοντώσουν οι ίδιοι οι οπαδοί μας.

Θα ήξεραν λοιπόν, αν το έκαναν, ότι πολλοί φίλαθλοι πίνουν πια ‘άσπρο πάτο’ τις ρετσίνες πριν μπούνε στο γήπεδο, έξω από τη θύρα 4, όπου πετάνε και τα μπουκάλια. Πολλοί τις βάζουν σε πλαστικά μπουκάλια νερού και τις περνάνε μέσα. Μα θα μου πείτε και πως περνάνε τα μπουκάλια, δεν γίνεται έλεγχος;

Ακριβώς, η σπουδαιότερη πληροφορία που θα είχαν, αν κάνανε Mystery shopping, είτε τυπικά, είτε άτυπα θα ήταν ότι δεν γίνεται έλεγχος. Ουσιαστικός έλεγχος γιατί τυπικός γίνεται. Μέσα 2-3 δευτερόλεπτα οι σεκιουριτάδες σε ψάχνουν τάχαμου στο πλάι κάτω από τα χέρια μέχρι τα γόνατα. Θα μπορούσα να περάσω ένα αρνί στην πλάτη και ένα όπλο στην κάλτσα στις γάμπες. Αν είναι δυνατόν.

Ας μην αναρωτιούνται λοιπόν πώς πέρασε χθες η φωτοβολίδα και ό,τι άλλο περνάει και στοχεύει ακριβώς στην καρδιά της ομάδας.

Ποιο νόημα έχει που θα απαγορευτεί η είσοδος σ΄ αυτόν που πέταξε τη φωτοβολίδα χθες, αν τον βρούνε, όταν κυκλοφοράει ελεύθερος στους αγώνες εκείνος που πέταξε τους γάβρους στον πάγκο του Ολυμπιακού; Δεν πλήρωσε τόσο ακριβά η ομάδα εκείνη της ενέργεια;

Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει σε κάθε αγώνα. Όλη η προσπάθεια, όλη η επένδυση, όλα τα όνειρα κρέμονται από μια κλωστή. Χθες πάλι την γλύτωσε από τύχη. Αλλά αυτή η στάμνα έχει πάει πολλές φορές στη βρύση και είναι σίγουρο πως όπου να ΄ναι θα σπάσει.

Ο ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της συμπεριφοράς κάποιων, που μπαίνουν πολύ εύκολα στο γήπεδό του.