ΠΑΟΚ : Αδυναμίες και αστοχίες

Όχι, η κατάρρευση του ΠΑΟΚ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Προαναγγελθέντος από εκείνους που μπορούν να βλέπουν τα σημάδια καθαρά, πέρα από πόθους, αισιοδοξίες ή κατήφειες. Άλλοι να επισημάνουν εκ των υστέρων λάθη και αδυναμίες και άλλοι να μπαλώσουν τα κενά.

Πολύ έγκαιρα, όταν όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, είχα επισημάνει ότι η ομάδα έχει αδυναμίες. Κατ΄αρχήν όταν δεν είδα να έρχονται παίκτες οι οποίοι να μπορούν να βάλουν γκολ ενώ υπήρχε διαπιστωμένη αδυναμία, την οποία είχε παραδεχτεί και ο Ίβιτς. Όταν είχε στην προετοιμασία ρόστερ 35 παικτών, όταν για μια ακόμη φορά άλλαξε ριζικά η φιλοσοφία και το πλάνο της περσινής ομάδας. Όταν μετά την ισοφάριση του Άγιαξ στην Τούμπα η ομάδα που τον πάτησε στην αρχή του ματς εξαφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, γιατί δεν είχε κανένα παίκτη να την πάρει στην πλάτη του. Όταν έβλεπα πως ο Κάμπος, με τον οποίο όλοι παραληρούσαν, ήταν ‘κάτι σαν παίκτης’.

Κάποιος φίλος μου είπε τότε: «πάψτε πια αυτή τη γκρίνια». Ήταν μάλλον από τους σούπερ αισιόδοξους που χτυπιούνται τώρα ή από εκείνους που μπερδεύουν την αληθινή γκρίνια με την τεκμηριωμένη κριτική. Δεν είναι γκρίνια να βρίσκεις στα βιογραφικά ότι όλοι μαζί οι κεντρικοί και οι ακραίοι επιθετικοί σου έχουν στην καριέρα τους ένα γκολ ανά 10 παιχνίδια και να το επισημαίνεις στον προπονητή, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την προπόνηση θα βελτιωθούν.

Όταν υπάρξει μια καταστροφή – γιατί το να έχεις χάσει τους δύο κυριότερους στόχους σου λίγο μετά την παρέλαση και ενώ ξεκίνησες με τόσα όνειρα και αισιοδοξία, μόνο καταστροφή είναι – συνήθως προσπαθούμε να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τη βάση.

Αυτό θα κάνω.

Τα χαρακτηριστικά της καλής ομάδας

Όλοι οι παίκτες έχουν μέσα στο γήπεδο ένα βασικό καθήκον, ανάλογα με τη θέση τους, μερικά δευτερεύοντα. Και βέβαια, όλοι πρέπει να έχουν την ικανότητα να σκοράρουν. Ακόμη και οι αμυντικοί εφ΄ όσον τους δοθεί η ευκαιρία. Ποδόσφαιρο ίσον γκολ.

Για παράδειγμα, ο σέντερ φορ έχει ως βασικό καθήκον το σκοράρισμα και ως δευτερεύοντα τη συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, την απασχόληση των αμυντικών ώστε να δημιουργούνται ευκαιρίες για τους συμπαίκτες, την πίεση του αντιπάλου ψηλά, το μαρκάρισμα ενός αντιπάλου στα κόρνερ.

Ο εξτρέμ έχει ως κύριο καθήκον τις διεισδύσεις, την ταχύτητα και τις καλές σέντρες και το σκοράρισμα και ως δεύτερο την άμυνα όπου πρέπει να γίνεται σχεδόν ένας ακραίος μπακ όταν η ομάδα αμύνεται (βλ. Βιειρίνια).

Τα αντίθετα καθήκοντα έχει ο πλάγιος μπακ, να γίνεται σχεδόν εξτρεμ στην επίθεση, όπως κάνει ο Μάτος (και πριν ο Λίνο).

Η σημαντικότερη θέση κατά τη γνώμη μου είναι το 8άρι, οι πλήρεις παίκτες δηλαδή που τα κάνουν όλα. Τρέξιμο, μαρκάρισμα, επιθετικό παιχνίδι και σκοράρισμα σχεδόν σε όλο το γήπεδο. Τα λεγόμενα και ‘μηχανάκια’. (βλ. Ίβιτσ, Λαζαρ στις καλές του, παλαιότερα, Ζαγοράκης, Σκαρτάδος, Δαμανάκης και βέβαια για τους πιό παλιούς ο Σαράφης και ο Τερζανίδης).

Καλή ομάδα είναι εκείνη που έχει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παραπάνω ομαδικά στοιχεία, οι δε παίκτες της είναι καλοί στο βασικό τους καθήκον και επαρκείς στα δευτερεύοντα.

Μια ομάδα έχει ένα μικρό περιθώριο να βρίσκονται στην 11άδα παίκτες οι οποίοι υστερούν σε κάποιο από τα δευτερεύοντα καθήκοντα, αρκεί να είναι πολύ καλοί στο πρωτεύον και να μην είναι πολλοί. Μέχρι 2-3. Όπως ένα καταπληκτικό 6άρι το οποίο είναι άμπαλο (βλ. Βιτόλο), ένα 10άρι ή 9άρι που είναι τέλεια στη βασική τους δουλειά αλλά δεν τρέχουν και δεν μαρκάρουν (βλ. Τσάρτας, Φραντζέσκος), ένα απροσπέλαστο πλάγιο μπακ, το οποίο δεν συμμετέχει στο επιθετικό παιχνίδι (βλ. Σνάουτσερ).

Τι έχει ο ΠΑΟΚ;

Ας δούμε λοιπόν υπό αυτό το πρίσμα τους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Ο σεντερ φορ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Απολύτως. Και εσχάτως υστερεί και στο βασικό του καθήκον στο γκολ. Τα εξτρέμ έχουν ταχύτητα αλλά θα ήταν καλύτεροι για το στίβο. Αδυνατούν να παίξουν με την μπάλα (κοντρόλ, σουτ, πάσα) και έχουν αλλεργία στο γκολ. Το 10άρι ξέρει μπάλα είναι λίγο φαντεζί αλλά δεν τρέχει, δεν μαρκάρει καθόλου, δεν αντέχει για μόλο τον αγώνα. Θα ήταν δικαιολογημένο και αποδεκτό, ως 10άρι, αν δεν υστερούσε ταυτόχρονα και στο γκολ. Το 6άρι πολύ καλό στα κύρια καθήκοντα με αδυναμίες στα δευτερεύοντα και τα 8άρια μαλωμένα με το γκολ. Παράλληλα, υπάρχουν παίκτες που είναι ντεφορμέ, χωρίς να έχουν καν φορμαριστεί (Λέοβατς, Σάκχοφ).

Πείτε μου αν είναι ομάδα αυτή η σουρωτήρι;

Και δεν τελειώσαμε με τις τρύπες. Στα στημένα, δεν υπάρχει καλός εκτελεστής (τα εκτελεί τάχα ως εξπερτ ο Τζαβέλας που έχει βάλει τρία γκολ όλα κι όλα από φάουλ) ούτε ένα εναλλακτικό πλάνο με κάποιες κομπίνες. Απουσιάζουν τόσο οι προσωπικότητες (πλην Τζαβέλα) όσο και οι παίκτες οι οποίοι να έχουν αφομοιώσει την νοοτροπία της ομάδας, στοιχείο εξόχως σημαντικό ειδικά στον ΠΑΟΚ, καθώς οι 9 της πρώτης 11άδας παίζουν στον ΠΑΟΚ από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η τεχνική ομάδα του ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει πολύ λανθασμένα δύο έννοιες. Αυτές της ταχύτητας και της διαχείρισης των παικτών, συμπεριλαμβανομένου και του ροτέισον.

Ως προς την ταχύτητα, έγινε ένας προγραμματισμός για να παίζει δήθεν η ομάδα γρήγορα και ήρθαν παίκτες ταχείς μεν, αλλά άτεχνοι, ενώ η συνολική της ανάπτυξη είναι τελικά πολύ αργή, το δε ροτέισον είναι να διδαχτεί σε σεμινάρια προπονητών προς αποφυγή. Για παράδειγμα ροτέισον στους φορ ενώ δεν ξεκουράστηκαν λεπτό οι Κάνιας και Ροντρίγκες που τρέχουν διαρκώς, οι οποίοι δείχνουν ήδη να κρεμάνε, ροτέισον στη μισή 11άδα. Βλέπουμε δε απαξίωση παικτών όπως ο Χαρίσης, ο Περείρα και ο Μυστακίδης, οι οποίοι ενώ βλέπουν αυτόν που παίζει στη θέση τους να ‘σέρνεται’ δεν παίρνουν καθόλου χρόνο.

Αυτός είναι κύριοι ο ΠΑΟΚ σήμερα και μην εκπλήσσεστε καθόλου, βλέποντας τη βαθμολογική του θέση, μολονότι οι 10 βαθμοί από τον Ολυμπιακό είναι πλασματικοί καθώς εκείνου του χαρίστηκαν τέσσερις και άλλοι τόσοι αφαιρέθηκαν από τον ΠΑΟΚ.