Μετά από μια καταστροφική σεζόν την περίοδο 2015-16, οι Μπλε εμφάνιζαν έντονα σημάδια αποσύνθεσης.
Ένα ρόστερ που πήρε το πρωτάθλημα μια σεζόν νωρίτερα, έμοιαζε κορεσμένο, γερασμένο και …φευγάτο. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ιβάνοβιτς που ήταν πολύ σημαντικοί τις περασμένες χρονιές έδειχναν παλαίμαχοι, παίκτες-κλειδιά όπως ο Αζάρ ήταν αγνώριστοι, ενώ υπήρχαν και τάσεις φυγής (Κουρτουά, Κόστα). Άλλωστε, η απουσία από το Τσάμπιονς Λιγκ προφανώς δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται θετικά από μεγάλης κλάσης ποδοσφαιριστές.
Μέσα σε όλα αυτά τα αρνητικά, αλλά και το γεγονός ότι δουλεύει για πρώτη φορά σε ομάδα εκτός της Ιταλίας, ο Κόντε κατάφερε πολλά, σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Τσέλσι που παρουσιάζει στους φίλους της Πρέμιερ Λιγκ θυμίζει τη σκληροτράχηλη και παθιασμένη Ιταλία του Γιούρο, αλλά με σαφώς περισσότερο ταλέντο!
Σε μια ομάδα που διαθέτει αμέτρητους ποδοσφαιριστές, 38 εκ των οποίων είναι δανεικοί, ο Ιταλός τεχνικός κατόρθωσε να συμμαζέψει το ρόστερ του και να φτιάξει μια 25δα στην οποία μπορεί να βασιστεί για τη φετινή σεζόν. Μάλιστα, ουσιαστικά υπολογίζει σε 19 παίκτες μέχρι στιγμής, καθώς Άινα και Λόφτους-Τσικ έχουν από μια συμμετοχή ως αλλαγές, ο Ζουμά είναι τραυματίας, ο Όμπι Μίκελ εκτός ομάδας και ο τερματοφύλακας Εντουάρντο με τον σέντερ φορ Σολάνκε είναι τρίτες επιλογές σε θέσεις όπου πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται ακόμη και οι δεύτερες επιλογές.
Με βάση το 3-4-3 που καθιέρωσε ο Κόντε, οι επιλογές του έχουν ως εξής:
Τερματοφύλακες
Ο Κουρτουά αρέσκεται σε συνεχείς δηλώσεις προς τα ΜΜΕ κι αυτό δεν αρέσει. Παρόλα αυτά, φέτος είναι σταθερός, με τον Μπέγκοβιτς να είναι πολυτέλεια ως αναπληρωματικός, αν δει κανείς τους αντίστοιχους των υπόλοιπων συλλόγων.
Κεντρικοί αμυντικοί
Ο Νταβίντ Λουίζ επέστρεψε με τα -γνωστά στους φίλους της ομάδας- καλά και τα κακά του στοιχεία, ο Αθπιλικουέτα που είναι πολύτιμος μπαλαντέρ στην άμυνα χωρίς αξιοσημείωτες επιθετικές αρετές και ο Κέιχιλ ο οποίος μοιάζει περισσότερο με …αναγκαστική επιλογή. Επίσης υπάρχει ο αρχηγός Τέρι που συχνά είναι τραυματίας. Στη συγκεκριμένη θέση είναι που η Τσέλσι ψάχνεται περισσότερο για ενίσχυση. Μια σκέψη είναι να αποκτήσει έναν Άγγλο στόπερ (Μάικλ Κιν, Μπεν Γκίμπσον) με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση του Τέρι σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια. Μια άλλη είναι να σπάσει τα ταμεία για παίκτη επιπέδου Μπονούτσι της Γιουβέντους, ελπίζοντας να ανέβει η ποιότητα άμεσα. Μια τρίτη, είναι να περιμένει την επιστροφή του Ζουμά από τραυματισμό και του Κρίστενσεν από δανεισμό, μήπως εκείνοι καλύψουν το κενό.
Φουλ-μπακ
Πολύ βασική θέση στο νέο σύστημα της Τσέλσι είναι οι πλάγιοι που παίζουν όλη την πλευρά. Ο Μόουζες εξελίχθηκε σε αποκάλυψη της σεζόν για τους Λονδρέζους υπό τον Κόντε, ενώ ο Μάρκος Αλόνσο ήταν ένα επιθετικό μπακ στη Φιορεντίνα που δεν δυσκολεύτηκε να συνηθίσει τη θέση του αριστερού μπακ-χαφ. Άλλωστε, εκεί αγωνιζόταν κυρίως και για τους Βιόλα με την άφιξη του Πάουλο Σόουζα. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να τους αντικαταστήσουν εάν λείψουν, ωστόσο με την απουσία της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενδεχομένως να μην χρειαστεί. Ο Ιβάνοβιτς πάντως δεν είναι σε ηλικία που μπορεί να παίξει φουλ-μπακ. Από την επόμενη σεζόν, είναι απαραίτητο να βρεθούν κι εναλλακτικές.
Αμυντικά – κεντρικά χαφ
Η προσθήκη του εξαιρετικού Καντέ αποδεικνύεται όσο σημαντική φαινόταν και στη θεωρία, με τον Γάλλο να καταπίνει χιλιόμετρα και να δίνει λύσεις, κυρίως ανασταλτικά. Αυτό απελευθέρωσε και τον Μάτιτς που είναι πιο ταλαντούχος στο επιθετικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να πατάει συχνά περιοχή, να απειλεί τις αντίπαλες άμυνες και να δίνει ασίστ. Το δίδυμο που συνθέτουν είναι πολύ ισχυρό. Πίσω τους στο rotation βρίσκεται ο νεαρός Σαλομπά, που έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία.
Με την αλλαγή συστήματος βρέθηκε εντελώς στο περιθώριο ο Φάμπρεγας.
Εξτρέμ
Ο Αζάρ ξαναβρήκε τον εαυτό του μετά την περσινή -πολύ κακή- παρένθεση, ενώ ο Πέδρο έχει κερδίσει τη θέση από τον MVP της Τσέλσι πέρσι, Γουίλιαν. Οι τρεις τους διαθέτουν μεγάλη ποιότητα για να καλύψουν δύο θέσεις. Υπάρχει επίσης και ο Όσκαρ, ενώ ο Μόουζες που θεωρούνταν μέχρι το καλοκαίρι περιττός, ως τελευταίος στο rotation, έχει μετακομίσει στη θέση του φουλ-μπακ όπως προαναφέρθηκε.
Σέντερ φορ
Ο Ντιέγκο Κόστα θυμίζει ξανά …οδοστρωτήρα, δικαιώνοντας τον Κόντε που τον κράτησε παρά τις καλοκαιρινές φήμες περί επιστροφής του στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ισπανοβραζιλιάνος είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και θα βγει από την ενδεκάδα μόνο σε παιχνίδια που δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ο Μπατσουαγί που αποκτήθηκε με πολύ υψηλό τίμημα τον περασμένο Αύγουστο έχει ελάχιστο χρόνο παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που θα αλλάξει με την (διαφαινόμενη) επιστροφή της Τσέλσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πιθανότατα, εάν ο προπονητής της πάσχιζε ακόμα να βρει “κανονικό” δεξί μπακ, με τον Ιβάνοβιτς αρχικά να είναι απογοητευτικός και στη συνέχεια τραυματίας, τον Μόουζες να έχει αδυναμίες στο μαρκάρισμα και τον Αθπιλικουέτα να αναρωτιέται σε ποιο άκρο θα παίξει σε κάθε αγώνα, η Τσέλσι ακόμη θα ψαχνόταν. Ομοίως και εάν ζητούσε από Κέιχιλ και Νταβίντ Λουίζ να αμύνονται στο υψηλότερο επίπεδο έναντι των πολύ ποιοτικών επιθέσεων των ομάδων στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Κόντε έχει καταφέρει να “κρύψει” τις αδυναμίες της ομάδας του και να φωτίσει τα θετικά της στοιχεία, κάνοντάς τη να μοιάζει πλήρης, για μια σεζόν που δεν περιλαμβάνει ευρωπαϊκές βραδιές.
Πηγή: Premierleaguefans.gr