Ένας μάνατζερ ποδοσφαιριστών, εγγεγραμμένος στους επίσημους καταλόγους της ΕΠΟ, απόφοιτος του Παντείου και ένας άνεργος μαθηματικός, φέρονται ως οι επικεφαλής της μεγάλης επιχείρησης παραγωγής και διακίνησης αναβολικών, που αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη μεθοδική έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Δίπλα στους «αρχηγούς», ως πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, ήταν ένας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και ένας πτυχιούχος πληροφορικής μαζί με τις συζύγους τους, η μία εκ των οποίων επίσης πτυχιούχος στη διοίκηση επιχειρήσεων, όλοι άνεργοι, που εργάζονταν με μισθό στο «εργοστάσιο» της ντόπας.
Ιδιαίτερο ρόλο φέρεται ότι έπαιζε στην υπόθεση και ένας νεαρός αστυνόμος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής βίας, ο οποίος ήταν και ο ίδιος χρήστης αναβολικών, αλλά ταυτόχρονα φέρεται ότι έδωσε και πληροφορίες στον έναν από τους αρχηγούς, από τον οποίο προμηθευόταν τις ουσίες, για όχημα της Οικονομικής Αστυνομίας, που τον παρακολουθούσε.
Για τον λόγο αυτό ο αστυνομικός παραπέμπεται μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ενώ με απόφαση του Αρχηγού της EΛ.ΑΣ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα (8 άνδρες και 3 γυναίκες) και συγκεκριμένα ο μαθηματικός, που φέρεται ως ένα ς από τους αρχηγούς, τα δύο ζευγάρια, στενοί συνεργάτες του, ο αστυνομικός και πέντε ακόμα που φέρονται ως οι βασικοί ντήλερ του κυκλώματος.
Όλοι οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 25 έως 35 ετών. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται ο έτερος αρχηγός, μάνατζερ ποδοσφαιριστών.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν την τελευταία πενταετία και φέρονται από τους βασικούς προμηθευτές αναβολικών δικής τους παρασκευής, σε αθλητές του bodybuilding, οι οποίοι κατέβαιναν σε διεθνείς αγώνες, καθώς και γυμναστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ενώ είχε σημαντική παρουσία και στην παράνομη αγορά και άλλων χωρών της Ευρώπης.
Το κύκλωμα είχε δύο βασικά παρασκευαστήρια, ένα στην Αθήνα και μια μεζονέτα στην Βάρη, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αμπούλες με ενέσιμα σκευάσματα, αλλά και πλήρης εξοπλισμός για την παραγωγή των σκευασμάτων και την τυποποίηση τους, σε καρτέλες δισκίων και αμπούλες, προκειμένου να δοθούν στους ντήλερ για την προώθηση τους σε αθλητές και γυμναστήρια. Επειδή μάλιστα οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά, οι τέσσερις έμπιστοι των αρχηγών, που εργάζονταν ως υπάλληλοι στην επιχείρηση, έπαιρναν και εργασία στο σπίτι.
Όπως είπε ο κ. Πλουμής, η επιχείρηση παρουσίαζε τεράστιο τζίρο, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός που συνελήφθη, αποτιμά την αξία της πάνω από 1.600.000 ευρώ. Μόνο από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 500 αποστολές δεμάτων με αναβολικά στο εξωτερικό, και άλλα τόσα εντός Ελλάδος, ότι η ελάχιστη τιμή για τις συσκευασίες ήταν από 20-40 ευρώ οι αμπούλες και 10 ευρώ για τα χάπια.
Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, προμηθεύονταν μέσω ίντερνετ τις πρώτες ύλες, από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, τις έφερναν στην Ελλάδα μέσω εταιριών ταχυμεταφορών και στην συνέχεια παρασκεύαζαν τα σκευάσματα στα δύο εργαστήρια, όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι αρχηγοί και οι τέσσερις έμπιστοι τους, με «συνταγές» και πάλι από το ίντερνετ.
Ύστερα τα συσκεύαζαν σε κουτιά με ετικέτες και οδηγίες σαν να ήταν εργοστασιακά σκευάσματα και τα έδιναν σε ένα άτομο, που ήταν ο κύριος μεσάζων, ο οποίος μέσω άλλων διακινητών, με την μορφή πυραμίδας, τα διέθετε σε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων κυρίως στην Δυτική Αττική και στο κέντρο Αθήνας, καθώς και σε μεμονωμένα άτομα.
Τις αποστολές εκτός Αττικής (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ζάκυνθος, Θήβα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κόρινθος κ.α.) και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ιταλία κ.α.), πραγματοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη και ένας εργαζόμενος, χρησιμοποιώντας εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις σε στοιχεία αλλοδαπών και στις αποστολές των δεμάτων ψευδή στοιχεία αποστολέα.
Κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που έγινε χτες, έγιναν έρευνες στα δύο παρασκευαστήρια της οργάνωσης, μία αποθήκη και οκτώ σπίτια.
Στο σπίτι του μαθηματικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 84.310 Λίρες Αγγλίας, 20.000 ευρώ, 1.785 δολάρια Καναδά, 4 δολάρια Η.Π.Α., χάπια και αμπούλες αναβολικών και υλικά συσκευασίας αυτών, μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε αγοράσει την περασμένη εβδομάδα. Ενδεικτικό των εργασιών της «εταιρείας» είναι ότι μόνο σε μία αποθήκη στο Κολωνάκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 420.000 αμπούλες με αναβολικά, έτοιμα για χρήση. Επίσης κατασχέθηκε και μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών.
Δείγματα από τα κατασχεθέντα έχουν σταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ έρευνες διεξάγονται και από τον ΕΟΦ, για το κατά πόσον ήταν ασφαλή τα σκευάσματα για τους χρήστες. Πάντως όπως είπε ο κ. Πλουμής, από τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ των πρωτεργατών της υπόθεσης, προκύπτει ότι έχουν διαπιστωθεί παρενέργειες, γι’ αυτό άλλαζαν φάρμακα ή μείναν τις δόσεις στους χρήστες.
Η συμμετοχή των γυμναστηρίων προκύπτει και από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος αθλητικού συλλόγου body building, με τον συλληφθλεντα αρχηγό του κυκλώματος, από τον οποίο ζητούσε βοηθήματα για τους αθλητές του. Για την επιτυχία της έρευνας συνεχάρει προσωπικά τους πρωτεργάτες και όλους τους αστυνομικούς που μετείχαν στην επιχείρηση ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, ο οποίος τόνισε ότι αποδεικνύεται πως οι προσπάθειες που γίνονται φέρνουν αποτελέσματα και ενίσχυση αυτών των προσπαθειών, αλλά και η επιβράβευση των αστυνομικών, είναι δύο από τους λόγους της περιοδείας που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα.
Σε βάρος των 11 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, της νοθείας τροφίμων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τα όπλα, τα ναρκωτικά, για πλαστογραφία, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της υπόθαλψης εγκληματία. Σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ