Όγιος: “Να γιατί αποφάσισα να μείνω”

Λίγα λεπτά μετά την κοινοποίηση της απόφασης να παραμείνει στον πάγκο του Ηρακλή, ο Γκιγιέρμο Όγιος, μίλησε Thessports.gr  για όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Με λίγα λόγια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν παραιτήθηκε, ενώ ζήτησε και συγνώμη από τον κόσμο για τις δύο συνεχόμενες ήττες από Ψαχνά και Χανιά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αργεντινού τεχνικού, έχουν ως εξής:

“Μέχρι σήμερα, έχουμε περάσει πέντε σκληρούς μήνες, όπως σκληρές ήταν και οι καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε. Το κάναμε όμως με ανδρία. Το αν αυτό ήταν το σωστό, θα το κρίνει ο κόσμος. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι υπερασπιστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε αυτό το οποίο κληθήκαμε να κάνουμε. Πορευτήκαμε μόνο με την αλήθεια και προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό.

Ήρθε μια ήττα. Μια ήττα που δεν την περιμέναμε, αλλά στο παιχνίδι δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Ακόμη όμως και μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, κοιτώντας τα στατιστικά, μπορεί κανείς να διαπιστώσει, ότι η κατοχή της μπάλας ήταν 70% υπέρ μας και 30% για τον αντίπαλο. Αυτό κάτι σημαίνει. Ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από τις λεπτομέρειες και ότι ένα κακό τέταρτο σημάδεψε όλο το παιχνίδι. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε, γνωρίζοντας παράλληλα ότι θα μείνουμε εκτεθειμένοι στις αντεπιθέσεις. Πήγαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Άλλος προπονητής μπορεί να έκλεινε την ομάδα του πίσω, για να μην δεχτεί περισσότερα γκολ.

Μετά από την ήττα αυτή λοιπόν, αποφασίσαμε να ανοίξουμε κάποιες πόρτες. Γιατί για μένα το ζητούμενο είναι να ανέβει ο Ηρακλής στην πρώτη κατηγορία. Είτε με εμένα, πράγμα που θα ήταν ευλογία, είτε με κάποιον άλλο προπονητή, γιατί δεν είμαι εγωιστής. Δεν θα καταλογίσω αλλού τις ευθύνες, για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, χάσαμε όμως δύο παιχνίδια, όπως δύο παιχνίδια έχει χάσει και η Κέρκυρα, αλλά και ο Ολυμπιακός Βόλου. Θα το πάμε λοιπόν μέχρι τέλους. Μάγος δεν είμαι, αλλά θα παλέψουμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Έχουμε και τη δύναμη και το πάθος, αλλά και την πίστη για να τα καταφέρουμε. Εγώ δεν έπεσα ποτέ, ούτε ποτέ έδειξα αδυναμία. Σαν άνδρας, σαν επαγγελματίας, σαν άνθρωπος, σαν πιστός, θα παραμείνω δίπλα στους παίκτες μου. Το τι θα συμβεί δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν είμαι Θεός για να το ξέρω. Θα είναι όμως ευλογία, να πετύχουμε τον στόχο μας, παλεύοντας μέχρι το τέλος. Αυτός ο σύλλογος αξίζει πολλά και εκείνο που δεν αξίζει είναι να μην αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία.

Όλοι μας το έχουν πει. Εφτά προπονητές, είπαν ότι έχουν πετύχει την πιο ιστορική τους νίκη, γιατί δεν έχουν υποδεχτεί ξανά ομάδα με το βάρος της φανέλας του Ηρακλή. Σε 12 γήπεδα που παίξαμε μέχρι σήμερα, οι αντίπαλοι οπαδοί μας χειροκρότησαν. Στο παιχνίδι με τα Ψαχνά, οι αντίπαλοι μας ρωτούσαν πως είναι δυνατόν να παίζουμε τόσο ωραίο ποδόσφαιρο, την στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα. Κάποιοι λοιπόν μας χειροκρότησαν και η ομάδα αυτή το κατάφερε αυτό μέσα από δουλειά. Ότι κερδίσαμε, παλέψαμε για να το κερδίσουμε. Αυτοί είμαστε. Έτσι είμαστε.

Αυτός είμαι και εγώ. Δεν σας έχει τύχει ποτέ να μιλάτε σε κάποιον και να μην γνωρίζετε τι κρύβει από πίσω του; Εγώ είμαι αυτός που βλέπετε μπροστά σας. Και είναι τιμή να βρίσκεται κανείς εδώ και να παλεύει. Αυτή η στιγμή, είναι μια από τις χειρότερες που διανύει ο σύλλογος. Πρέπει όμως να είσαι εδώ. Πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι. Και εγώ θα προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Για τον Ηρακλή.

“Μάχη και απέναντι στην αδικία”

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει τι έχει περάσει ο κόσμος του Ηρακλή τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε: “Εάν δεν γνωρίζα, δεν θα ήμουν εδώ. Ζω από το ποδόσφαιρο, ζω για το ποδόσφαιρο και ξέρω τι πάει να πει αδικία. Αν δεν ένιωθα αυτό το πράγμα, θα είχα φύγει. Και ξέρετε πολύ καλά ότι είχα την δυνατότητα να το κάνω, χωρίς κανείς να μπορεί να μου πει τίποτα. Να φύγω κύριος και με το κεφάλι ψηλά. Εγώ όμως θα μείνω και θα αγωνιστώ. Ξέρω τι έχει περάσει ο κόσμος και τι συνεχίζει να περνά μέχρι και σήμερα. Και θα ήθελα να συνταχθώ μαζί του. Εγώ ο ίδιος, είδα κόσμο να κάθεται πίσω από συρματοπλέγματα στο γήπεδο του Αιγινιακό. Είδα κόσμο να τον περικυκλώνουν, να τον σπρώχνουν, να του συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Και γι’ αυτό θα μείνω.

Επαναλαμβάνω ότι θα μπορούσα να φύγω. Η ομάδα έχει προβλήματα καθημερινότητας. Δεν είχε χρήματα να ταξιδέψει. Αλλά είναι τόσα άλλα που με κρατούν κοντά σ’ αυτόν τον σύλλογο. Τον Ηρακλή. Δεν είναι μόνο μια μάχη από την οποία πρέπει να βγεις νικητής. Είναι και μια μάχη, απέναντι στην αδικία. Γι’ αυτό και εμείς, πρέπει να πολλαπλασιαστούμε και να το δείξουμε. Δεν είναι εύκολο. Υπόσχομαι όμως ότι θα δώσω τα μέγιστα, ότι θα παλέψω μέχρι το τέλος. Δέχομαι ότι δεχτήκαμε μια άγρια ήττα στα Χανιά. Αυτή η ομάδα όμως είναι κάτι παραπάνω. Είναι χιλιάδες ψυχές που κρατούν τον Ηρακλή όρθιο. Γι΄ αυτό και είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες ομάδες που έχω δουλέψει. Και δούλεψα χωρίς ποτέ να επικαλεστώ δικαιολογίες. Σας τα είπα και πριν. Με τα χρήματα για το ταξίδι, για την καθημερινότητα, για κάποια άλλα προβλήματα πιο βαθιά. Αλλά είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα”.

“Προτιμώ να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω μια ζωή στα γόνατα”

Σε ερώτηση για την ενίσχυση της ομάδας και τις μεταγραφές που δεν έγιναν τον Γενάρη: “Θα μιλήσω με παραδείγματα. Στο παιχνίδι με τον Αιγινιακό, χάσαμε το παιχνίδι και χάσαμε δύο παίκτες. Αμέσως μετά, χάσαμε και τον Τάι. Το ρόστερ είναι μικρό, αλλά τι μπορούσα να κάνω. Κάποιοι λένε ότι η ομάδα δεν ενισχύθηκε τον Γενάρη, αλλά για ποια ενίσχυση μιλάμε; Όταν οι έχεις παίκτες στο ρόστερ οι οποίοι είναι απλήρωτοι και πρέπει να έρθουν άλλοι στους οποίους θα καταβάλεις προκαταβολές την στιγμή που δεν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις, πως μπορείς να κάνεις μεταγραφές; Και τι να πεις σ’ αυτούς τους παίκτες που έμειναν και έχουν να παίρνουν χρήματα; Αν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μεταγραφές, ασφαλώς και θα κάναμε, αλλά όταν έχουμε ήδη ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρήματα τι μπορούμε να κάνουμε;

Ούτε όμως και γι’ αυτό παραπονεθήκαμε. Δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ ως δικαιολογία. Ακόμη και τώρα που χάσαμε ένα παιχνίδι -εγώ θεωρώ- στις λεπτομέρειες δεν είπαμε κάτι και η ομάδα είχε 70%-30% κατοχή της μπάλας. Εγώ προσωπικά είμαι εδώ για να “σκοτώσω” ή να “πεθάνω”. Διότι όπως έχει πει και κάποιος “είναι προτιμότερο να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω μια ζωή στα γόνατα”.

“Αν δεν ήταν οι παίκτες, όλα θα είχαν καταρρεύσει” 

Και συνέχισε λέγοντας: “Δείτε και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι, παίξαμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά δεν κερδίσαμε. Διότι η παραγωγικότητα στο ποδόσφαιρο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δείτε και το παιχνίδι με τα Ψαχνά. Επί της ουσίας χάσαμε, χωρίς ο αντίπαλος να κάνει ευκαιρία. Στο πρώτο γκολ δε, αν ο Κολίτση δεν γλιστρούσε, θα έπιανε την μπάλα όρθιος. Στα Χανιά, με μια ομάδα δυνατή στον αέρα, υπήρξε αναγνώριση από τον κόσμο του αντιπάλου, ενώ ο προπονητής ξεκίνησε να μιλά στη συνέντευξη Τύπου και άρχισε με εμάς. Αν η ομάδα ξεκινούσε με έξι βαθμούς, ενδεχομένως όλα αυτά να μην είχαν καμιά αξία. Σήμερα όλα φαίνονται, γιατί ξεκινήσαμε χωρίς βαθμό και αυτό το κατανοώ.

Δεν χάσαμε καμία φλόγα αλλά σκεφτείτε.  Σκεφτείτε και την δική σας δουλειά και πως συμπεριφέρεστε μέσα από αυτή. Γι’ αυτό και μόνο αυτοί οι παίκτες έχουν γεναιότητα, την οποία δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού, όσα χρόνια είμαι παίκτης και προπονητής. Έχουν καταπιεί πολλά. Πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαν και είναι εδώ. Είναι λοιπόν τιμή μου να είμαι δίπλα τους. Είναι τιμή μου να είμαι μαζί τους. Χάσαμε, αλλά προσπάθησαν και συνεχίζουν να δουλεύουν. Και να είστε σίγουροι, πως αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι εκεί έξω (σ.σ. δείχνει τους παίκτες που κάνουν προπόνηση), όλο αυτό το πράγμα που βλέπετε εδώ θα είχε καταρρεύσει. Μας κράτησε το πάθος, το συναίσθημα. Αλλιώς όλο αυτό, θα είχε γκρεμιστεί”.

“Θα κάνουμε αλλαγές”

Για ενδεχόμενες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει μετά τις δύο διαδοχικές ήττες είπε: “Ασφαλώς και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλαχθούν και θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε όμως, μέσα από συζήτηση που θα έχουμε με την ομάδα. Μέσα από την πάροδο του χρόνου. Εγώ είμαι χαρούμενος, γιατί αυτά τα παιδιά είναι εδώ. Είμαστε εδώ και το παλεύουμε. Δεν φεύγει κανείς χωρίς να χαιρετήσει και αυτό λέει πολλά. Ασφαλώς και έχουμε πληγές, αλλά θα τις γιατρέψουμε μέσα στο γήπεδο. Γιατί έχουμε πίστη. Εγώ χθες το βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου. Έβλεπα και ξαναέβλεπα το παιχνίδι με το μυαλό μου.

Και παράλληλα ψάχνοντας κάτι, διάβασα και αυτό που είπε και ο Γκουαρδιόλα στους παίκτες του μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες της Μπάγερν. “Εάν παίξουμε έτσι όπως παίξαμε σε αυτά τα παιχνίδια” τους είπε “δεν θα διεκδικήσουμε κανένα τίτλο”. Και σε ποιους το είπε; Στους παίκτες της Μπάγερν. Αλλά πρόσθεσε: “Εάν μπορούμε να παίξουμε σαν ομάδα, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε τα πάντα”. Γι’ αυτό λοιπόν, καμιά φορά και να το χάσεις είναι καλό, γιατί έτσι βελτιώνεσαι. Διότι όπως είπε και ο Γκουαρντίολα…“μέσα από την ήττα, γνωρίζεις το πραγματικό πρόσωπο. Διότι βλέπεις πράγματα που μέχρι πριν δεν τα έβλεπες”. Αυτό δεν το λέω εγώ. Εγώ είμαι ο κανένας. Το λέει ο Γκουαρντιόλα. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτές οι ήττες θα μας κάνουν πιο δυνατούς”.

“Θέλω παίκτες…”φονιάδες””

Κάποια στιγμή στο γραφείο του Όγιος μπήκε ο Κολίτση για να τον χαιρετήσει μετά την προπόνηση. Στη συνέχεια, δείχνοντας τον νεαρό γκολκίπερ είπε: “Τον βλέπετε αυτόν; Ξεκίνησε ως τρίτος μας τερματοφύλακας κι έγινε πρώτος. Γιατί δούλεψε σκληρά. Και αυτό το κέρδισε. Το κέρδισε γιατί κάθε μέρα ήταν αποδοτικός. Έτσι συμβαίνει με μένα. Θέλω να βλέπω αγωνιστικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αν κάποιος παίκτης δεν μπορεί να αντεπέξελθει ή δεν έχει προσωπικότητα, δεν έχει και θέση στην ενδεκάδα. Δεν θα παίξει ποτέ. Εγώ θέλω παίκτες με την καλή έννοια “φονιάδες”.

“Συγνώμη για την ήττα”

Τέλος για το μήνυμα που θέλει να στείλει είπε: “Θέλω να κλείσω ζητώντας μια συγνώμη. Ξέρω πόσο πονάει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν ήρθαμε σε μια απλή ομάδα. Και αυτό μας οδηγεί στην απόφαση να ζητήσουμε συγνώμη από τον κόσμο. Είναι μια συγνώμη που βγαίνει μέσα από την καρδιά μας, γιατί νιώθουμε ντροπή. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα ξαναβγούμε μπροστά. Οι μέρες της ήττας είναι στενάχωρες μέρες. Υποσχόμαστε δε, ότι θα αφήσουμε και την ψυχή μας μέσα στο γήπεδο για να καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας. Έχουμε υποχρέωση να ανεβάσουμε αυτή τη ομάδα. Γιατί το αξίζουν όλοι. Γιατί το αξίζει πάνω από όλα, αυτός ο σύλλογος”.