Τηλεοπτικό σκάνδαλο με τον τελικό!

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, ο τελικός δεν θα μεταδοθεί από ελεύθερο κανάλι, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες, αλλά θα “κλειδωθεί” στην συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ!

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκάνδαλο, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία, πρέπει να μεταδίδονται και από ελεύθερα κανάλια. Αν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν είναι γεγονός μείζονος σημασίας, τότε τι είναι άραγε;

Και γιατί δεν αντιδρά κανείς με το κλείδωμα ενός τόσο σημαντικού αθλητικού γεγονότος σε συνδρομητικό κανάλι;

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό.

Το προεδρικό διάταγμα 108/2010 αναφέρει  πως “οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία ή για την κοινωνία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τρόπον ώστε να παρεμποδίζεται η ευρεία πρόσβαση του ελληνικού κοινού ή  του κοινού του άλλου κράτους μέλους αντίστοιχα, στην  τηλεοπτική μετάδοση των εκδηλώσεων αυτών”.

Μάλιστα  “προς το σκοπό αυτό, το κοινό πρέπει να έχει, κατά περίπτωση, τη  δυνατότητα να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις αυτές και  από τηλεοπτικούς οργανισμούς ελεύθερης λήψης μέσω  ολικής ή μερικής απευθείας κάλυψης ή μέσω ολικής ή  μερικής αναμετάδοσης”.

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση του φετινού τελικού αυτό δεν συμβαίνει, καθώς το παιχνίδι θα μεταδοθεί ζωντανά αποκλειστικά από το ΟΤΕ TV και σε μαγνητοσκόπηση από τον ΣΚΑΪ. Ο τελικός αρχίζει στις 8μμ, και η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τον ΣΚΑΪ θα ξεκινήσει στις 10μμ.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., οι τελικοί του Κυπέλλου μεταδίδονται και από ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια.

Γι΄ αυτό το σκάνδαλο με τον ελληνικό τελικό του Κυπέλλου δεν έχει αντιδράσει κανείς, εκτός από τον βουλευτή Αχαϊας, Νίκο Νικολακόπουλο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και στους αρμόδιους βουλευτές, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση.

Γιατί άραγε;