Έρχονται οι… ανεπιθύμητοι

Πριν από χρόνια, η απόφαση της Red Bull να αλλάξει το όνομα και τα χρώματα της Αούστρια Σάλτσμπουργκ είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, και μάλιστα οι διαφωνούντες στο Σάλτσμπουργκ ίδρυσαν καινούρια ομάδα, που ως «Αούστρια Σάλτσμπουργκ» παίζει στη Γ’ Εθνική.

Προβλήματα με την συγκεκριμένη εταιρία, φαίνεται πως έχουν και στη Γερμανία, η οποία από το 2006 προσπαθεί να «πατήσει πόδι» στην μεγάλη αυτή τη χώρα, προσπαθώντας να μπει στο ποδόσφαιρο.

Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, η Red Bull μπαίρνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Γερμανίας, καθώς η RB Λειψίας θα παίζει όπως όλα δείχνουν την επόμενη σεζόν στην 2η κατηγορία.

Χθες, η RB Λειψίας κέρδισε στο ντέρμπι την Ντάρμσταντ με 1-0 και απομακρύνθηκε 4 βαθμούς από την αντίπαλό της, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της Γ’ Εθνικής.

Σε αντίθεση με το RB Σάλτσμπουργκ, το RB στην περίπτωση της Λειψίας δεν σημαίνει Red Bull, αλλά Rasen Ballsport (παιχνίδι με μπάλα στο χορτάρι) γιατί η Γερμανική Ομοσπονδία απαγορεύει κάτι τέτοιο. Η ομάδα, ωστόσο, ταυτίζεται τεχνηέντως με την γνωστή εταιρία παραγωγής ενεργειακών ποτών και στη συνείδηση των οπαδών εμφανίζεται ως τέτοια.

Για να φτάσει μέχρι τη 2η κατηγορία, πέρασε από χίλια κύμματα, καθώς η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας, το 2006 να πάρει την δεύτερη ομάδα της Λειψίας, την Σάχσεν Λειψίας, που κάποτε έπαιξε και στη 2η κατηγορία, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους οπαδούς, οι οποίοι επέλεξαν την πτώχευση από την… ατίμωση.

Τελικώς, η Red Bull απέκτησε μία ομάδα 5ης κατηγορίας, την Μάρκρανσταντ το 2009, την μετονόμασε σε RB Λειψίας και ξεκίνησε να ανεβαίνει τις κατηγορίες.

Η Red Bull το είδε ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εδραιώσει το όνομά της στη γερμανική αγορά, αλλά και να παίξει ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, φιλοδοξώντας να γίνει με την Λειψία η πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι παραδοσιακές δυνάμεις συρρικνώνονται.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας με 600.000 πληθυσμό και με την τοπική ομάδα, Λοκ Λειψίας απαξιωμένη κι ένα έτοιμο γήπεδο, το πρώην Τσεντράλ Στάντιον που ανακατασκευάστηκε για το Μουντιάλ του 2006. Στην πλευρά της Λοκ (πρώην Λοκομοτίβ) υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά τα οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγήσει την άλλοτε κραταιά ομάδα της Λειψίας στον μαρασμό.

Η RB Λειψίας θεωρείται «ανεπιθύμητη» όχι στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλο μίσος με τις άλλες παραδοσιακές ομάδες, όπως η Χάνσα Ρόστοκ, η Δυναμό Δρέσδης ή η Ιένα και η Κέμνιτς, αλλά και στη Δυτική Γερμανία. Η RB Λειψίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο και οπαδών άλλων ομάδων, όπως η Ντόρτμουντ, οι οποίοι σήκωσαν πανό στο πέταλό τους για τους «ανεπιθύμητους», θεωρώντας πως οι πρακτικές της Red Bull σκοτώνουν το ποδόσφαιρο και την ποδοσφαιρική κουλτούρα της Γερμανίας.

“Red Bull, άντε … Το ποδόσφαιρο ανήκει σε μας” έγραψαν στο Ντόρτμουντ

BVBRB

Στο Ρόστοκ, οι οπαδοί της Χάνσα έγραψαν “Δολοφόνοι του ποδοσφαίρου RBL”

HANSA

Αντιδράσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα γήπεδα, που αγωνίζεται η RB, όπως σ΄ αυτό της Ιένα. “Facebook, Disco, Red Bull, σήμερα θα κερδίσουμε με μηδέν. Αλλά ακόμα και μετά από χίλιες νίκες, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε χαρακτήρα”

MATTENS

Προς το παρόν, η Red Bull έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους ποδοσφαιρόφιλους στην περιοχή της Λειψίας και μαζεύει αρκετό κόσμο στο γήπεδο, το «Red Bull Arena». Είναι το μοναδικό, που επιτρέπεται να φέρει το όνομα της εταιρίας, καθώς το όνομα «Red Bull» εξακολουθεί να είναι ανεπιθύμητο για τις ποδοσφαιρικές αρχές.

redbullarena

Η ομάδα της Λειψίας, κέρδισε την Ντάρμσταντ μπροστά σε 39.147 θεατές, οδεύει προς την 2η κατηγορία και αργά ή γρήγορα θα ανέβει και στην Μπουντεσλίγκα. Έχει άλλωστε και την… τεχνογνωσία, αφού είναι κοινό μυστικό στη Γερμανία πως τα στελέχη της Red Bull Σάλτσμπουργκ δουλεύουν και για την Λειψία. Κι αυτό είναι κάτι, που κάποια στιγμή, θα προκαλέσει αντιδράσεις και σε άλλα επίπεδα.