Οι Χαλ και Σουόνσι θεωρούνταν …πεσμένες από τον Δεκέμβριο, όντας στον πάτο της βαθμολογίας και έχοντας απογοητευτική εικόνα. Και τότε, Πορτογάλος και Άγγλος ήρθαν στην Πρέμιερ Λιγκ για να δώσουν νέο ενδιαφέρον στη μάχη της παραμονής!
Στις 5 Ιανουαρίου η Χαλ προσέλαβε τον Μάρκο Σίλβα αντί του απολυθέντα Μάικ Φίλαν, ενώ δύο μέρες νωρίτερα η Σουόνσι είχε καλέσει τον Πολ Κλέμεντ να πάρει τη θέση του Μπομπ Μπράντλεϊ. Κατά την άφιξη των δύο προπονητών, οι δύο σύλλογοι βρίσκονταν …αγκαλιά στις 2 τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η εικόνα τους στον αγωνιστικό χώρο, ήταν εικόνα ομάδων συμβιβασμένων με τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ.
Χαλ
Ο Μάρκο Σίλβα ανέλαβε τη δυσκολότερη αποστολή από όλους τους προπονητές που εργάζονται σε ομάδα που μάχεται για τη σωτηρία της. Βρήκε μια ομάδα με μικρό αριθμητικά ρόστερ και παίκτες-κλειδιά που ήθελαν να αποχωρήσουν, αλλά το κυριότερο, έναν σύλλογο στον οποίο οι οπαδοί είναι σε ανοιχτή κόντρα με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν στηρίζει (οικονομικά) την ομάδα.
Επομένως ο Πορτογάλος αναγκάστηκε να πουλήσει ότι καλύτερο διέθετε στο ρόστερ του (Σνόντγκρας και Λίβερμορ, κρατώντας τελευταία στιγμή τους Ρόμπερτσον και Μαγκουάιρ που συγκέντρωναν έντονο ενδιαφέρον) ώστε να χρηματοδοτήσει έτσι τη μεταγραφική ενίσχυση της Χαλ. Απέκτησε παίκτες οι οποίοι δεν είχαν ρόλο στις ομάδες τους, φθηνούς, δανεικούς και …ξεχασμένους: Ρανόκια (Ίντερ), Ελαμπντελαουί (Ολυμπιακός), Εβάντρο (Πόρτο), Εντιαγιέ (Βιγιαρεάλ), Μάρκοβιτς (Λίβερπουλ) και Ουμάρ Νιασέ (Έβερτον) δεν θεωρούνταν διόλου σημαντικοί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τις ομάδες στις οποίες ανήκουν, με τον Καμίλ Γκροσίτσκι (Ρεν) να είναι ο μόνος παίκτης που αγωνιζόταν βασικός στην πρώην ομάδα του.
Παρόλα αυτά, ο Μάρκο Σίλβα κατόρθωσε με τους συγκεκριμένους παίκτες να παρουσιάσει στο γήπεδο μια πολύ καλύτερη Χαλ, η οποία δέχεται δύσκολα γκολ και είναι πολύ επικίνδυνη επιθετικά. Παρά τη σημαντική απουσία του Ελμοχαμαντί που έλειψε στο Αφρικανικό Κύπελλο και επιστρέφοντας βρήκε …άλλη ομάδα, αλλά και τους συνεχείς τραυματισμούς, οι Τίγρεις έχουν βρει ισορροπία και είναι ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα.
Με βάση τους «μαχητές» Χαντλστόουν και Μαγκουάιρ και με τους παίκτες που έφτασαν το Γενάρη στο σύλλογο να παίρνουν άμεσα θέσεις βασικών, ο Μάρκο Σίλβα πέτυχε την άμεση αγωνιστική βελτίωση της Χαλ, εμφανίζοντας στο γήπεδο μια ομάδα που θα παλέψει μέχρι τέλους για την παραμονή της.
Σουόνσι
Ο Πολ Κλέμεντ πήρε τη δύσκολη απόφαση να αφήσει τη σιγουριά που του πρόσφερε το πόστο του βοηθού δίπλα στον Κάρλο Αντσελότι στη Μπάγερν Μονάχου και ανέλαβε την αποστολή σωτηρίας της Σουόνσι. Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν καταφέρει να την κρατήσει στην κατηγορία θα πρόκειται για μεγαλύτερο επίτευγμα από το να κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ με τους Βαυαρούς.
Ύστερα από περίπου 30 ημέρες στον ουαλικό σύλλογο, ο Άγγλος τεχνικός αναδείχθηκε προπονητής του μήνα Ιανουαρίου στην Πρέμιερ Λιγκ! Λίγο αργότερα, ο προκάτοχός του στη Σουόνσι, Μπομπ Μπράντλεϊ, του «έβγαλε το καπέλο» για το γεγονός ότι κατάφερε να βελτιώσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την ομάδα, κάτι το οποίο δεν είχε καταφέρει να κάνει ο Αμερικανός κόουτς.
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος προσεγγίστηκε με σοβαρότητα από τους ανθρώπους των Κύκνων και τον Πολ Κλέμεντ. Αποκτήθηκαν κατά βάση παίκτες που έχουν εμπειρία από αγώνες στο βρετανικό ποδόσφαιρο και μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα, όπως οι Τομ Κάρολ (Τότεναμ), Μάρτιν Όλσον (Νόριτς) και Τζόρνταν Αγιού (Άστον Βίλα). Αποκτήθηκε επίσης ο Λουτσιάνο Νάρσιγκ (Αϊντχόβεν), ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τόσο ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας, Γκίλφι Σίγκουρτσον, όσο και ο βασικός της στράικερ, Φερνάντο Γιορέντε, έμειναν στον σύλλογο.
Ο Κλέμεντ είχε εντοπίσει το μεγάλο πρόβλημα στο αριστερό άκρο της άμυνας και το διόρθωσε με την απόκτηση του Όλσον και την πώληση του Τέιλορ, ωστόσο κατάφερε να «στρώσει» γενικότερα την άμυνά του κυρίως με κινήσεις που αφορούσαν το υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Βασικότερη εξ αυτών ήταν η καθιέρωση του αμυντικού διδύμου των Φερνάντες και Μόουσον, με τον νεαρό Άγγλο στόπερ να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και να βοηθά σημαντικά και στο επιθετικό κομμάτι, όντας ιδιαίτερα καλός στις εναέριες μονομαχίες.
Η «μπαγκέτα» δόθηκε ξανά στον Σίγκουρντσον που αγωνίζεται και πάλι ως 10ρι και όχι ως «ψευτοεννιάρι». Ο Ισλανδός μπαλαδόρος είχε καταφέρει με την ποιότητά του να κάνει τη διαφορά και ως φορ στο διάστημα που ήταν προπονητής ο Μπράντλεϊ, ωστόσο η μπάλα κινείται πολύ καλύτερα όταν παίζει λίγο πιο πίσω, με τον Γιορέντε ως στράικερ.
Οι δύο προπονητές ήρθαν στην Πρέμιερ Λιγκ αναλαμβάνοντας δύο projects που έμοιαζαν με… αποστολές αυτοκτονίας. Δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν τις ομάδες τους στην κατηγορία, ωστόσο έχουν καταφέρει ήδη να αλλάξουν τα δεδομένα στο πρωτάθλημα και να δώσουν νέο ενδιαφέρον στη μάχη παραμονής!
Πηγή: Premierleaguefans.gr