«Να βγάλουμε περηφάνια και εγωισμό»

Ο Νίκος Κωστένογλου έδωσε συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τον Κισσαμικό, μιλώντας για όλα όσα βρήκε στον Άρη το πρώτο δεκαήμερο της παρουσίας του στην ομάδα. Μάλιστα, σχολίασε και τις κουβέντες που γίνονται στα αποδυτήρια για την… ξέφρενη πορεία του Απόλλωνα Σμύρνης και της Λαμίας, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν στη δική του προσπάθεια.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τα πρώτα συμπεράσματά του: «Σίγουρα η βαθμολογική θέση είναι δύσκολη, γιατί όλοι έχουν την παρουσία του Άρη, συνυφασμένη με την πρωτιά άρα και την άνοδο. Διαπιστώνω ότι μέρα με τη μέρα, υπάρχει διάθεση, δυνατότητα και ικανότητα να αλλάξουμε την εικόνα. Καλύτερη αγωνιστική παρουσία. Ως προς το παιχνίδι με την Αιγινιακό, κρατάμε τους βαθμούς. Ως προς την επιθετική μας ανάπτυξη δεν με εκφράζει, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα ή σύντομα. Σημαντικό ότι κερδίσαμε. Ηταν εμφανές ότι οι παίκτες είχαν διάθεση, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Προσπαθούσε ο καθένας να δώσει το μέγιστο δυνατό. Αυτό είναι ευχάριστο. Είμαι ευχαριστημένος από την εικόνα στις προπονήσεις. Ελπίζω ότι η εικόνα μας την Κυριακή και στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι να είναι καλύτερη ως προς το θέαμα. Στην παρούσα φάση προέχει το αποτέλεσμα».

Για την κατάσταση στην ομάδα: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλοι θεωρούσαν δεδομένο πως ο Άρης θα είναι πρώτος και θα βγει στη Λίγκα. Υπάρχει τεράστιος βαθμός δυσκολίας όταν κάτι θεωρείται δεδομένο. Ακόμη πιο δύσκολο όταν έρχονται κάποια άσχημα αποτελέσματα και απομακρύνεσαι από την κορυφή. Ασχολούμαστε περισσότερο με τη δική μας ομάδα και όχι με τον αντίπαλο. Ευελπιστώ ότι η εικόνα μας θα είναι καλύτερη στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι. Βάση με αυτά που βλέπω καθημερινά στις προπονήσεις. Βέβαια σε έναν αγώνα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, τα οποία μπορεί να αλλάξουν τη ροή προς το θετικό ή το αρνητικό. Από τη δική μου πλευρά θα επιθυμούσα πιο έντονη την παρουσία του κόσμου. Όταν βρίσκεται απέναντι στον Άρη, στόχος ου είναι να τον κερδίσεις. Άρα ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται. Ο κόσμος του Άρη έχει τεράστια δυναμική και εντός και εκτός μπορεί να ανατρέπει κάθε στιγμή τα δεδομένα ενός παιχνιδιού. Χρειάζεται ψυχολογική τόνωση για τους παίκτες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αμφισβήτηση για τις αγωνιστικές ικανότητές του. Πρώτος υπεύθυνος είμαι εγώ, αλλά χρειάζεται κι ένα εξωτερικό κίνητρο. Αυτό είναι ο κόσμος. Γνωρίζω ότι είναι απογοητευμένος, αλλά στη ζωή η αγάπη δεν έχει όρια. Η αγάπη συγχωρεί. Πιστεύω ότι η αγωνιστική μας παρουσία θα κάνει τον κόσμο να έρθει κοντά στην ομάδα. Αρχή γενομένης από το ματς της Κυριακής. Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Τα παιχνίδια δεν κερδίζονται έξω από το γήπεδο. Ίσως ο εφησυχασμός της μεγάλης ομάδας έχει λειτουργήσει ανασταλτικά».

Για την ψυχολογία στην ομάδα: «Σίγουρα υπάρχει ανασφάλεια επειδή οι ποδοσφαιριστές που έχουν ικανότητα, δεν έχουν αποτελέσματα κι όλα αυτό το σύμπλεγμα της σκέψης και της ανασφάλειας, δημιουργούν αρνητικές παρενέργειες. Από την άλλη όμως αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω καθημερινά είναι ότι ο κάθε άνθρωπος στην κοινωνία έχει τον δικό του βαθμό δυσκολίας. Θέλω να έχουμε θάρρος και θράσος και διάθεση να αλλάξουμε την εικόνα και σε κάποια στιγμή να βγάλουμε περηφάνια και εγωισμό. Τα οποία αν δει ο φίλαθλος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα α χειροκροτήσει».

Για το τι λένε στα αποδυτήρια για το ότι Απόλλων και Λαμία δεν χάνουν: «Δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάποια στιγμή στον αγώνα με τον Αιγινιακό άκουσα ότι μία ομάδα που είναι ανταγωνιστής μας είναι στην ισοπαλία. Έχει γίνει λάθος προσέγγιση από την αρχή. Πρώτον ότι ο Άρης σίγουρα θα βγει και δεύτερο να ασχολήσε με τους αντιπάλους. Όσο θα συμβαίνουν αυτά τόσο θα απομακρυνόμαστε από την κορφή. Όσο για το -8 ας το βγάλουμε από την σκέψη μας, ας πάρουμε τις νίκες και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο».

Γι’ αυτά που ακούγονται για το πρωτάθλημα της Football League: «Έχουν συμβεί πολλά πράγματα στο παρελθόν. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να απομονώσουμε την σκέψη μας από αυτά. Αν συμβαίνουν εγώ δεν το γνωρίζω κι ούτε θέλω να το μάθω. Έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα αλλάζουν ώστε να έχουμε αξιοκρατικά πρωταθλήματα. Σειρήνες μπορεί να ακούγονται. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας και να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας. Από εκεί και πέρα ας αξιολογήσουμε τα πράγματα στο τέλος. Δεν είναι εύκολο. Όλες αυτές πι σκέψεις δημιουργούν μια σύγχυση. Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ δίνω συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές γι’ αυτό που βλέπω αυτές τις πρώτες δέκα ημέρες».