Ζαγοράκης : «Κύκλοι της ΝΔ κάνουν κλίμα κατά Σαββίδη!»

Για τις επιθέσεις, που κάνει στον Ιβάν Σαββίδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την γενικότερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, μίλησε μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Ζαγοράκης.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην εφημερίδα «ThessNews»:

– Ως Ευρωβουλευτής βλέπεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τους Λαούς;

“Το έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε αυτά που πράγματι έχει προσφέρει η ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες στους λαούς της Ευρώπης. Πράγματα που σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα αποτελούσαν όνειρα για τις προηγούμενες γενιές. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον βηματισμό της αλλά και την ελκυστικότητά της στους πολίτες. Η ΕΕ βρέθηκε απροετοίμαστη στην κρίση και για αυτόν τον λόγο επικράτησαν στενόμυαλες λογικές, μικρο-εγωισμοί και ένα επιζήμιο παιχνίδι ευθυνών, το οποίο μόνο κακό έκανε στο σύνολο της Ευρώπης. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση, αρκεί οι ηγεσίες των κρατών μελών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εάν το καράβι βουλιάξει, είναι βέβαιο ότι θα πνιγούμε όλοι. Είτε είμαστε Γερμανοί, είτε Γάλλοι, είτε Έλληνες…”

– Με τις εμπειρίες των τελευταίων ετών στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έλεγες ότι άξιζε τον κόπο που αναμείχθηκες  στην πολιτική;

“Στην αρχή ήταν κάτι άγνωστο, κάτι μακρινό με τη στενή της έννοια, ωστόσο η ανάμειξη με τα κοινά, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, είναι κάτι που με γεμίζει και με ευχαριστεί. Το έργο στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σημαντικό για τη χώρα, άκρως αποδοτικό θα έλεγα, αν αποφασίσεις να εστιάσεις σε πράγματα που είναι το κομμάτι σου και στα οποία μπορείς να συμβάλεις ουσιαστικά”

– Μήπως σχεδιάζεις μετά το Ευρωκοινοβούλιο να συνεχίσεις με την πολιτική σε άλλο πόστο; Βουλευτής Καβάλας ή Θεσσαλονίκης; Ή Δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

“Έχω μάθει στη ζωή ότι ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ»! Ωστόσο, αν υπάρχει μία περίπτωση να το πω, θα είναι γι’ αυτό που με ρωτάς για τον Δήμο ή τη Βουλή…”

– Πριν από μερικές εβδομάδες είδαμε να σου επιτίθενται διάφοροι (και μάλιστα με πολύ αιχμηρό τρόπο) για τη συνθήκη CETA και το τυρί φέτα. Τι έγινε;

“Γράφονται και λέγονται απίθανα πράγματα! Η CETA είναι μία συνθήκη που πραγματικά διασφαλίζει την ελληνική φέτα, αφού θεσπίζει τη διάκριση με την καναδική, που έως τώρα δεν ίσχυε! Το οξύμωρο  είναι ότι όλος αυτός ο ντόρος έγινε για 3-4 εταιρείες στον Καναδά, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ομογενείς… Ας υποθέσουμε ότι δεν ψηφίζαμε τη συμφωνία. Ξέρει ο κόσμος ότι ο Καναδάς θα συνέχιζε χωρίς κανένα περιορισμό να παράγει και να πουλάει φέτα; Με τη συμφωνία αυτή καταργούνται όλοι οι δασμοί στα ελληνικά προϊόντα στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων και των δασμών στη φέτα. Γινόμαστε αυτόματα 10-20% πιο φτηνοί για μια μεγάλη και πλούσια αγορά και αυτό ισχύει για το σύνολο των ελληνικών προϊόντων…. Επιπλέον, απαγορεύεται ρητά να πωληθεί φέτα από τον Καναδά στην Ευρώπη, όπως απαγορεύεται επίσης σε νέους παραγωγούς στον Καναδά να παράγουν φέτα. Οι 3-4 εταιρείες, που όπως προείπα ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς και παρήγαγαν φέτα, υποχρεούνται πλέον να βγάλουν από τις συσκευασίες τους διακριτικά και σήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Μάλιστα, με τις διατάξεις αυτές συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση! Με βάση ψέματα και παρανοήσεις κάποιοι άρχιζαν να βρίζουν στο Ίντερνετ! Και τι δεν μας είπαν! Από προδότες και άσχετους μέχρι Γερμανοτσολιάδες!”

– Παίχτηκαν και κομματικά παιχνιδάκια εδώ;

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συμφώνησε με την CETA, αλλά οι ευρωβουλευτές του την καταψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο! Τρελά πράγματα! Θέλω να δω τι θα κάνουν τώρα στο Συμβούλιο. Εκεί θα αποκαλυφθεί η αλήθεια… Αλλά τέτοιο μίσος, να γράφονται τέτοια ψέματα, δεν το περίμενα…”

– Βλέπω ότι σε πίκρανε αυτή η κατάσταση…

“Με θύμωσε! Αλλά με έχει κουράσει αυτό που επικρατεί στη χώρα μας: όλοι ψάχνουμε το κακό, το αρνητικό, να κατακρίνουμε τον διπλανό μας, να του επιτεθούμε! Είμαστε όλοι έτοιμοι να λιθοβολήσουμε! Πρέπει να σταματήσουμε την γκρίνια και την κακία και να ξαναγαπήσουμε την Πατρίδα μας! Να δούμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε. Να πούμε όλοι μας, ο καθένας στον εαυτό του και όλοι μαζί ότι χρωστάμε στην Ελλάδα. Και με το πνεύμα αυτό να δούμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε ο καθένας από τη θέση του. Με ενότητα και συντροφικότητα, με ομαδική προσπάθεια! Σκέφτομαι συχνά ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχουμε βγει ακόμη από την κρίση! Επειδή δεν ακολουθήσαμε αυτές τις αρχές… Ίσως να μην φταίμε 100% για την κρίση. Αλλά φταίμε 100% που δεν βγήκαμε από αυτήν…”

– Ως παλιός αθλητής επιμένεις σε αυτά τα στοιχεία, του πάθους, της σκληρής προσπάθειας, της έμπνευσης, αλλά ισχύουν αυτά στην πολιτική;

“Παντού ισχύουν! Έλεγα στους συνεργάτες μου όταν ήμασταν στον ΠΑΟΚ: δε θα καταφέρουμε τίποτε εάν δεν το κάνουμε με πάθος, με αγάπη, με ζήλο… Άμα δε μιλούσαμε δημόσια θα χρησιμοποιούσα και μία άλλη λέξη από κ…”

– Υπάρχει κάτι, το οποίο πραγματικά σε γέμισε στην έως τώρα θητεία σου και είναι αξιόλογο ως αποτέλεσμα;

“Οι προσπάθειές μας για τα εργασιακά των αθλητών. Σε συνεργασία με φορείς όπως η FIFPro και το EU Athletes, προσπαθούμε ώστε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξουν επίσημες κινήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών. Πρόσφατα, εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια οι προτάσεις και οι τροπολογίες μας γύρω από την αθλητική πολιτική στην Ε.Ε. συνολικά, που περιλαμβάνουν ένα πλαίσιο εργασίας πάνω στο οποίο θα καταπολεμήσουμε φαινόμενα που πλήττουν αρνητικά τον αθλητισμό.
Παράλληλα τρέχουμε μαζί με τους συνεργάτες μου και άλλα θέματα, πάντα γύρω από τον αθλητισμό, όπως ο προαθλητικός έλεγχος, ώστε να εκλείψουν επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία των αθλητών και γενικότερα να βελτιώσουμε τις υποδομές προς όφελος των πολιτών”

– Είδαμε ότι είχε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσες στις Βρυξέλλες με την Εθνική Ομάδα του 2004, την πρωταθλήτρια Ευρώπης, της οποίας ήσουν αρχηγός…

“Η ομάδα εκείνη, τα παιδιά αυτά που πήραν το Euro, έχουν ακόμη πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα. Η παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε πολύ καλή εντύπωση για τη χώρα μας. Τα παιδιά αυτά λοιπόν δεν είναι μόνο αυτά που σήκωσαν στους ουρανούς όλους τους Έλληνες το 2004! Είναι αυτά τα οποία με νέες ενέργειές τους θα προσφέρουν πάλι. Με το φιλανθρωπικό τους έργο, με τις πρωτοβουλίες τους, θα δείτε να οργανώνονται σημαντικά πράγματα σιγά- σιγά…Είναι αυτό που σου έλεγα προηγουμένως: χρωστάμε στη χώρα μας όλοι! Πρέπει να την αγαπήσουμε και πάλι! Μαζί, χωρίς διχόνοιες! Και αυτά τα παιδιά μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο!”

«Χάθηκαν ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη»

– Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε τέλμα. Όπως και όλη η χώρα φυσικά. Το ζήτημα είναι εάν θα μπορούσε να γίνει κάτι ώστε να βελτιωθεί η κατάστασή της στους τομείς της εργασίας, της παραγωγικότητας, του τουρισμού και του πολιτισμού…

“Θα μπορούσαν πολλά να γίνουν για να αλλάξει αυτό. Έχουμε όμως την τάση να συζητάμε στο διηνεκές για το τι ‘’ΘΑ’’ μπορούσε να γίνει και να μην αφιερώνουμε καθόλου χρόνο στο τι κάνουμε. Δυστυχώς, έχουμε υπερβολικό πλεόνασμα σε σχέδια, φαντασία και ιδέες και την ίδια στιγμή τρομερό έλλειμμα σε προγραμματισμό, συντονισμό και πραγματική εφαρμογή. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει τρομερά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα ξέρουμε όλοι και συνεχώς τα αναμασούμε. Δεν αρκεί. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έχω εκπλαγεί από τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια και κανείς δεν τα εκμεταλλεύθηκε. Τα ποσά είναι εντυπωσιακά. Βεβαίως αυτό ισχύει για το σύνολο της χώρας και σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε και στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε. Για να χρηματοδοτήσει ωστόσο η ΕΕ έργα, χρειάζεται προγραμματισμός, ολοκληρωμένες μελέτες και συγκεκριμένη τήρηση των κανόνων. Και σε αυτά, όπως είπαμε, υστερούμε. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι  τα χρόνια της κρίσης έχει υπάρξει μια αλλαγή στο κομμάτι αυτό και η χώρα απορροφά με πολύ καλύτερους ρυθμούς τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δυστυχώς ελλείψει και άλλης χρηματοδότησης, τα όποια σχέδια σήμερα είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθούν. Παρόλα αυτά, είναι θετικό και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ελπίζω ότι η αλλαγή αυτή θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και η πόλη θα βγει από το σημερινό αδιέξοδο, το οποίο, πραγματικά, δεν της αξίζει”

«Να τελειώνει η κόντρα Ιβάν- Κυριάκου»

– Συζήτηση με Ζαγοράκη χωρίς ΠΑΟΚ δεν γίνεται! Πώς τη βλέπεις την ομάδα; Τον Ίβιτς; Τον Σαββίδη;

Ο ΠΑΟΚ είναι σε πολύ καλό δρόμο. Νομίζω ότι η κίνηση που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης να στηρίξει και να κρατήσει τον Βλάνταν Ίβιτς ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν ο εκάστοτε προπονητής δεν στηριχθεί, δε νιώσει ότι έχει τη διοίκηση μαζί του, τότε δεν μπορεί να κάνει βήματα προόδου και να δει κάποια στιγμή θετικά αποτελέσματα.

Ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός που βρέθηκε ο Ιβάν Σαββίδης στον δρόμο του. Ήταν θείο δώρο. Έχει αγνές προθέσεις και θέλει να κάνει μεγάλη την ομάδα. Το βλέπω σε κάθε κίνησή του, κάθε κουβέντα, κάθε απόφαση. Οι προθέσεις του είναι για το καλό του ΠΑΟΚ κι ο πρώτος που στεναχωριέται για την ομάδα είναι ο ίδιος. Όσοι είναι απ΄ έξω νομίζουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα, όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει στόχο να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή σε Ελλάδα και σε Ευρώπη και θα το κάνει! Μπορεί να χρειαστεί κι άλλη υπομονή, όμως τα βήματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν πάρει τον δρόμο τους…”

– Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει… «θέμα» μεταξύ Ιβάν και Κυριάκου Μητσοτάκη. Εσύ αντέδρασες με μία δήλωσή σου, γιατί όμως υπάρχει τέτοια πολεμική; Είδαμε κάποιες σκληρές εκφράσεις του Προέδρου της ΝΔ αλλά και εξώδικο από τον Σαββίδη :

Νομίζω ότι το όποιο θέμα υπάρχει θα πρέπει να τελειώσει άμεσα! Αισθάνομαι ότι κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα δημιουργούν κακό κλίμα εντός της ΝΔ για τον Ιβάν. Και αυτό πρέπει να τελειώσει. Να τελειώσει γιατί δεν έχει υπάρχει κανένας λόγος… Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας σοβαρός επενδυτής, αληθινός πατριώτης, που αγαπά την Ελλάδα. Επειδή τον γνωρίζω καλά, κάτι που θεωρώ τιμή μου, διαβεβαιώνω τους πάντες ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κρύβει κάτι. Προσφέρει και θα προσφέρει στη χώρα…”

– Για τη χειρονομία Πέλκα:

“Με στεναχώρησε ο Δημήτρης. Καταλαβαίνω την ένταση της στιγμής και το ξέσπασμα από μία νίκη στο 94’. Ωστόσο, υπάρχει ομάδα, όπως επίσης υπάρχουν και κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Δεν επιτρέπονται τέτοιες χειρονομίες. Βέβαια, μην πάμε και στο άλλο άκρο, γιατί βλέπω πολλούς με υποκριτικό τρόπο να προσπαθούν να τον κανιβαλίσουν…”

Πηγή : Thessnews