Παραθυράκι…σωτηρίας παρά την επικύρωση

Μπορεί στο σημερινή συνεδρίαση της Football League να επικυρώθηκε η βαθμολογία των ομάδων που πλασαρίστηκαν από την πέμπτη θέση και κάτω, ωστόσο η κίνηση αυτή, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν και υποβιβασμοί.

Εξάλλου, μια από τις θέσεις που έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό η διοργανώτρια αρχή, αναφέρει ότι θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρξει…υποβιβασμός στο φετινό πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι η επικύρωση της τελικής βαθμολογίας, οδηγεί στη Γ’ Εθνική τον Αστέρα Μαγούλας, τον Βύζαντα Μεγάρων και την Γλυφάδα από τον πρώτο όμιλο, του Βατανιακού, της Καβάλας και της Αναγέννησης Γιαννιτσών από τον δεύτερο.

Η πρόταση αυτή επικυρώθηκε και τυπικά σήμερα με έγγραφο που απέστειλε η Football League στην ΕΠΟ, μέσω του οποίου διατυπώνεται το αίτημα για απόφαση από την πλευρά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που αφορά την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και την αύξηση των ομάδων από 14 που είναι σήμερα σε 17 σε πρώτη φάση και σε δεύτερη τον υποβιβασμό εφτά ομάδων από κάθε όμιλο και όχι τριών όπως προβλέπει ο σημερινό κανονισμός.

Η πρόταση αυτή, κατατέθηκε με το πρόσχημα να μικρύνουν τα κενά διαστήματα του πρωταθλήματος που παρατηρήθηκαν φέτος και που παράλληλα, μοιράζει αισιοδοξία στις ομάδες που αγωνιστικά τουλάχισταν δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους.

Πάντως εξετάζοντας το αίτημα προκύπτουν δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο που αφορά την παράλληλη απόφαση που πάρθηκε σήμερα για αποβολή της Γλυφάδας από το πρωτάθλημα, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, λόγω προβλήματος στη μετοχική της σύνθεση, αν και ανάλογη εισήγηση, υπήρξε και για τον Αστέρα Μαγούλας, με την διαφορά ότι υπάρχει το…μαξιλάρι της ανόδου του στην κατηγορία ως ΤΑΠ και όχι ως ΠΑΕ.

Από εκεί και πέρα, δεύτερο “αγκάθι” στην αναδιάρθρωση θα αποτελέσει σίγουρα το οικονομικό κομμάτι, καθώς από αυτές τις ομάδες που θεωρητικά υποβιβάστηκαν τουλάχιστον δύο (Καβάλα και Αναγέννηση Γιαννιτσών) αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ακόμη και διαβίωσης των ποδοσφαιριστών, αποτέλεσμα βέβαια και της πτώσης τους στην βαθμολογία.

Όπως και να έχει η τελική απόφαση ανήκει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, της οποίας η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαίου. Σ’ ότι αφορά την τελική έκβαση της υπόθεσης, στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 2014 ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Εξάλλου, η απόφαση σχετικά με τον αριθμό, αλλά και τον τρόπο που θα προβιβαστούν οι ομάδες από την Football League, στην Superleague, πάρθηκε στις αρχές του Μάρτη. Σ’ αυτό θα κολλήσουν;