Ακούγεται παράδοξο, μα ποτέ στον ΠΑΟΚ δεν έπαιξε ποτέ Ουκρανός ποδοσφαιριστής! Αλήθεια, τι μέρος του λόγου είναι αυτός ο Εβγέν Σάκχοφ; Το Toumba Magazine αποκαλύπτει μερικά μικρά μυστικά του 26χρονου μεσοεπιθετικού, που ακτινογραφούν το προφίλ του…
Δεν είναι ο μοναδικός Εβγέν Σάκχοφ στον πλανήτη! Ο Εβγέν Σάκχoφ ο πρεσβύτερος ήταν ένας από τους θρύλους του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Αν και μεσοεπιθετικός, με 16 γκολ ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης (1988), το οποίο κατέκτησε η Ντνίπρο χάρη στα δικά του τέρματα!
Ο Εβγέν Εβγένοβιτς Σάκχοφ (έτσι είναι το πλήρες του όνομα) είδε το πρώτο φως της ημέρας στο Ντνιεπροπετρόφσκ στις 30 Νοεμβρίου του 1990, ωστόσο πέρασε τα περισσότερα από τα παιδικά του χρόνια στο Ισραήλ (η οικογένεια έχει ρίζες από εκεί), όπου ο πατέρας του έπαιξε ποδόσφαιρο για έξι χρόνια και διετέλεσε βοηθός προπονητή σε διάφορες ομάδες!
Θεωρήθηκε παιδί θαύμα για το ουκρανικό ποδόσφαιρο, αφού έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο με την φανέλα της Ντνίπρο στις 7 Απριλίου του 2007, μόλις σε ηλικία 16 ετών και 4 μηνών!
Στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους Νέους της Ουκρανίας (2009) μάλλον από σπόντα. Ο τραυματισμός του Βιτάλι Βίνσεντς τον έφερε την τελευταία στιγμή στην αποστολή, όμως ο Σάκχοφ έπαιξε βασικός σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια, ενώ δικό του γκολ στον ημιτελικό (3-1 την Σερβία) άνοιξε τον δρόμο για την κούπα!
Θεωρεί πνευματικό του πατέρα τον Μίρον Μάρκεβιτς, αφού με αυτόν βρήκε θέση και ρόλο στην Ντνίπρο, μετά από δύο δανεισμούς στην Άρσεναλ Κιέβου και δύο μαρτυρικά χρόνια (2012-14) με τον Χουάντε Ράμος στον πάγκο και λίγες συμμετοχές.
Η Ντνίπρο δεν θα είχε φτάσει ποτέ στον τελικό του Europa League την ονειρεμένη σεζόν 2014-15, αν δεν υπήρχε εκείνος. Δικό του γκολ (από ασίστ του Λέο Μάτος), δύο λεπτά πριν το τέλος «έγραψε» το 2-1 επί της Χάιντουκ στις 20 Αυγούστου του 2014 και έδωσε στην ουκρανική ομάδα το εισιτήριο για τους ομίλους. Ειρωνεία της τύχης; Στον πάγκο της Χάιντουκ καθόταν ο μετέπειτα τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ιγκόρ Τούντορ!
Στην Ουκρανία τον ακολουθούσε η ετικέτα του «τζόκερ». Του παίκτη που έρχεται από τον πάγκο και αλλάζει τις ισορροπίες. Της «χρυσής αλαγής». Του «γουρλή» που με δικά του καθοριστικά γυρίζει παιχνίδι. Ο ίδιος ποτέ του δεν αποδέχθηκε ότι είναι θέμα τύχης και απέδιδε την ρέντα του στην ικανότητα του να «μυρίζεται» το γκολ.
Θεωρεί γκολ της ζωής του, αυτό απέναντι στην Μπριζ (ξανά ως αλλαγή) 9 λεπτά πριν το τέλος, που έστειλε την Ντνίπρο για πρώτη φορά στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ωστόσο φέρει βαρέως το γεγονός ότι στον χαμένο τελικό με την Σεβίλλη (2-3) έπαιξε μόλις πέντε λεπτά στο τέλος, χωρίς να προλάβει να γυρίσει το ματς
Συνολικά μετρά 69 συμμετοχές στις μικρές Εθνικές της Ουκρανίας (17 γκολ), ωστόσο μόλις τον Μάιο κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών. Ήταν στην προεπιλογή για το Euro, δίχως να μπει στην τελική λίστα. Στην Εθνική τον… έστειλαν τα τέσσερα γκολ και οι τρεις ασίστ στο δεύτερο μισό του περασμένου πρωταθλήματος με τη Ντνίπρο, αλλά το ντεμπούτο του και η καθιέρωσή του ήρθαν μέσω του ΠΑΟΚ. Ως παίκτης του Δικεφάλου μετρά τρεις συμμετοχές κι ένα γκολ.
Είναι πρώτο μπόι (1,87), παίζει κυρίως ως οκτάρι, είναι πολύ καλός finisher, εκτελεί και με τα δύο πόδια ακόμα και εκτός περιοχής, αλλά δεν είναι του physical game. Ήσυχος εκτός γηπέδων αν και η στενή του παρέα (μετά της κοπέλας του) με το ζεύγος Κονοπλιάνκα τράβηξε πολλούς παπαράτσι πάνω του όσο ήταν στην Ουκρανία.
Συνολικά 172 ξένοι παίκτες από 54 διαφορετικές χώρες έχουν φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ, όμως ο Σάκχοφ έγινε ο πρώτος Ουκρανός που φόρεσε την φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος! Μοναδική επαφή του ΠΑΟΚ με την πρώην σοβιετική δημοκρατία ήταν η παρουσία του Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο του…
πηγή: paokfc.gr