Αφού… τα καταφέρανε και θα έχουμε, τελικά… τελικό, πάμε να δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για τον θεσμό.
Γιατί, μπορεί, φέτος, οι «μεγάλοι» να έκαναν πάρτι, αφού και οι τέσσερις προκρίθηκαν στα ημιτελικά, με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να τσεκάρουν το «εισιτήριο» για το ματς που θα κρίνει την κούπα, αλλά, κατά καιρούς, οι μικροί έχουν βγάλει… γλώσσα!
Το sportfm.gr θυμίζει όλες τις μεγάλες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης!
1959-1960: Η πρόκριση των Παναιγιάλειου και Προοδευτικής στα ημιτελικά ήταν το χαρακτηριστικότερο επίτευγμα της χρονιάς, έστω και αν αποκλείστηκαν αντίστοιχα από Ολυμπιακό με 1-3 και Παναθηναϊκό στο κέρμα.
1960-1961: Η πορεία του Πανιωνίου μέχρι τον τελικό ήταν η αποκάλυψη της διοργάνωσης, έστω και αν ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στον τελικό με 3-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης».
Η Δόξα Δράμας θυμήθηκε τις επιτυχίες της στο θεσμό τη δεκαετία του ’50 και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε, τελικά, από τους Πειραιώτες.
1961-1962: Η συμμετοχή του Ολυμπιακού Κοζάνης στα προημιτελικά ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών εκείνη την περίοδο, όταν και αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο στην παράταση με 2-1, έχοντας πετάξει εκτός, νωρίτερα, τον Ηρακλή και τον Ατρόμητο Αθηνών.
Η πρόκριση του Απόλλωνα Αθηνών στα ημιτελικά μετά από αρκετά χρόνια έδειχνε πως η «ελαφρά ταξιαρχία» άρχισε να «ξυπνάει» ξανά και να θυμίζει την ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας.
1962-1963: Η συμμετοχή του Αβέρωφ Ιωαννίνων στα ημιτελικά και του Πιερικού στον τελικό ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού, ειδικά για την ομάδα της Ηπείρου, που απέκλεισε στα προημιτελικά τον ΠΑΟΚ με 2-0, για να συντριβεί στα ημιτελικά στην Κατερίνη με 4-0 από τον μετέπειτα φιναλίστ, ο οποίος δεν άντεξε στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού στους Αμπελόκηπους και έχασε με 3-0.
1963-1964: Η συμμετοχή του Βύζαντα στα προημιτελικά ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς, όμως, στη συνέχεια, δεν άντεξε η ομάδα των Μεγάρων, χάνοντας από τον Παναθηναϊκό, σε μια διοργάνωση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
1964-1965: Η συμμετοχή της Νίκης Βόλου στα ημιτελικά ήταν ένα «ξεπέταγμα» για μια καλή επαρχιακή ομάδα, που θα έδινε παίκτες στους «μεγάλους» αργότερα, με τους Θεσσαλούς να χάνουν 4-0 στο «Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό.
1965-1966: Η συμμετοχή των Τρικάλων και της Καβάλας στα ημιτελικά ήταν η έκπληξη της χρονιάς, με τους Θεσσαλούς να χάνουν με 5-0 από τον Ολυμπιακό και την «πριγκίπισσα του Βορρά» με 2-0 στα χαρτιά από την ΑΕΚ, με την «Ένωση» να κατακτά με τον ίδιο τρόπο την κούπα στον τελικό.
1966-1967: Η συμμετοχή του Πανελευσινιακού στα ημιτελικά ήταν η έκπληξη της χρονιάς για μια ομάδα που είχε χαθεί για αρκετά χρόνια από το προσκήνιο και εμφανίστηκε τότε εκεί, χάνοντας με 3-0 από τον Πανιώνιο.
1967-1968: Η επανεμφάνιση του Εθνικού στα ημιτελικά, ύστερα από την παρουσία του στους πρώτους τελικούς της διοργάνωσης τη δεκαετία του ’30 ήταν η έκπληξη της χρονιάς, έστω και αν οι «κυανόλευκοι» του Πειραιά δεν τα κατάφεραν κόντρα στον Παναθηναϊκό και έχασαν με 3-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1968-1969: Η εμφάνιση του Μακεδονικού στα προημιτελικά της διοργάνωσης ήταν η είδηση της χρονιάς, έστω και αν οι «πράσινοι» τη Θεσσαλονίκης έχασαν εκεί με 1-3 από τον Πανιώνιο στην παράταση.
1969-1970: Η πρόκριση της Καλλιθέας στα προημιτελικά ήταν η πρώτη είδηση της χρονιάς για μια ομάδα που δεν κατάφερε να φανεί τα προηγούμενα χρόνια, με τους Αθηναίους να αποκλείονται με 1-3 από τον μετέπειτα τροπαιούχο Άρη.
Η συμμετοχή των δυο μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, Άρη και ΠΑΟΚ, στον τελικό ήταν το αποκορύφωμα για το τι θα επακολουθούσε στη συνέχεια του θεσμού για τους δύο, ειδικά για τον «Δικέφαλο», με τους «κιτρινόμαυρους» να νικούν με 1-0 και να κατακτούν το μοναδικό τους τρόπαιο στη διοργάνωση.
1970-1971: Η πρόκριση του Ολυμπιακού Βόλου ακολούθησε εκείνη της Νίκης Βόλου πριν μερικά χρόνια στα προημιτελικά και έδειξε πως κάτι καλό γινόταν εκείνη την περίοδο στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, παρά τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ με 6-1.
Η συμμετοχή του Ηρακλή στα ημιτελικά ήταν η απαρχή για μια ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε την επόμενη δεκαετία και θα έφτανε πέντε χρόνια αργότερα στον τελικό, μετά την έλευση του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή στο Καυταντζόγλειο, παρά τον αποκλεισμό στους «τέσσερις» από τον Ολυμπιακό.
1971-1972: Η πρόκριση της Λαμίας στα ημιτελικά ήταν η αρχή για τις εκπλήξεις που θα έκανε αργότερα η ομάδα της Φθιώτιδος, η οποία έμεινε εκτός από τον μετέπειτα κυπελλούχο Ελλάδος, ΠΑΟΚ.
Η πορεία της Παναχαϊκής μέχρι τα προημιτελικά ήταν η πρώτη επιτυχία της μεγάλης πατρινής ομάδας της δεκαετίας που αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με τη «θρυλική» πεντάδα να πρωταγωνιστεί στις επιτυχίες της.
1972-1973: Η συμμετοχή των Πανδραμαϊκού, Παναργειακού και Απόλλωνα Καλαμαριάς στα προημιτελικά ήταν η ευχάριστη νότα του θεσμού εκείνη τη χρονιά, κάτι που δε θα επαναλαμβανόταν ποτέ στο μέλλον, παρά μόνο για τους Δραμινούς.
1973-1974: Η συμμετοχή του ΠΑΣ Γιάννινα στα προημιτελικά ήταν η αρχή της μεγάλης ομάδας της εποχής με τους έξι Ελληνοαργεντινούς που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το “ξεπέταγμα” του Αιγάλεω, που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, ήταν μια από τις ευχάριστες “νότες” της διοργάνωσης, όπως και η νέα συμμετοχή του Πιερικού στα ημιτελικά.
1974-1975: Η πρώτη σημαντική εμφάνιση της Ρόδου στον θεσμό πριν τη δεκαετία του 1980 για μια από τις σημαντικές επαρχιακές ομάδες τα επόμενα χρόνια, με τα «ελάφια» να φτάνουν μέχρι τα προημιτελικά και να αποκλείονται από τον μετέπειτα φιναλίστ, Παναθηναϊκό.
Η δεύτερη πορεία του Πανδραμαϊκού στα προημιτελικά ήταν η συνέχεια αυτής των Δραμινών πριν δύο χρόνια.
1975-1976: Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Ηρακλή ήταν η πρώτη μεγάλη έκπληξη του θεσμού τη δεκαετία του ’70, με τον «Γηραιό» να έχει στις τάξεις του τον μεγάλο Βασίλη Χατζηπαναγή και να επικρατεί στα πέναλτι με 6-5 του Ολυμπιακού, μετά από ένα φοβερό ματς σε κανονική διάρκεια και παράταση (4-4).
Ο «φονέας των γιγάντων», Φωστήρας, επέστρεψε και στο Κύπελλο, φτάνοντας μέχρι και τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ.
1976-1977: Η συμμετοχή της Αναγέννησης Επανωμής στα προημιτελικά ήταν η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς μέχρι η ομάδα της Θεσσαλονίκης να αποκλειστεί από τον Φωστήρα στην παράταση.
1977-1978: Η πρόκριση της Βέροιας στα προημιτελικά ήταν η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς, ενώ μίνι έκπληξη ήταν η επιστροφή εκεί των Πανελευσινιακού και Καβάλας.
1978-1979: Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Πανιώνιο, του πρώτου στην ιστορία των «κυανέρυθρων», κόντρα στην πανίσχυρη ΑΕΚ των εκατομμυρίων, ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη και το 3-1 της ομάδας της Νέας Σμύρνης έκανε πάταγο τότε σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.
1979-1980: Η φοβερή Καστοριά των νέων στεριών δημιούργησε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού μέχρι σήμερα και το εμφατικό 5-2 επί του ταλαντούχου Ηρακλή στη Νέα Φιλαδέλφεια έδειξε πως, πλέον, η διοργάνωση μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμός των εκπλήξεων, με τους «γουναράδες» να αποκλείουν στα προημιτελικά τη Λάρισα και στα ημιτελικά τη δεύτερη έκπληξη της χρονιάς, τον Μακεδονικό.
1980-1981: Η συμμετοχή του Εθνικού Αστέρα στα προημιτελικά ήταν η έκπληξη της χρονιάς για μια ομάδα που γυρόφερνε σε δεύτερη Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα, με την ομάδα της Καισαριανής να αποκλείεται από τον μετέπειτα φιναλίστ ΠΑΟΚ.
Το ίδιο ισχύει και για Παναιγιάλειο, που βρισκόταν μεταξύ δεύτερης Εθνικής και ερασιτεχνικών κατηγοριών και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο Ολυμπιακό.
1981-1982: Η πρώτη συμμετοχή της μεγάλης Λάρισας στον τελικό κόντρα στον πανίσχυρο Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν η «έκρηξη» της μεγαλύτερης επαρχιακής ομάδας της εποχής.
Η συμμετοχή της Κορίνθου για πρώτη φορά στα ημιτελικά ήταν το επιστέγασμα της πορείας των Πελοποννήσιων στη μεγάλη κατηγορία τα τελευταία χρόνια, όπως και η παρουσία του άγνωστου τότε Διαγόρα Ρόδου στα προημιτελικά.
1982-1983: Η πρόκριση της Ρόδου των σπουδαίων παικτών της εποχής που παραχωρήθηκαν αργότερα σιγά σιγά στις μεγαλύτερες ομάδες στα επόμενα χρόνια, ήταν η αποκάλυψη της χρονιάς, με τα «ελάφια» να αποκλείονται από τον μετέπειτα φιναλίστ ΠΑΟΚ.
Η πρόκριση του Παναιγιάλειου στα προημιτελικά, πριν αποκλειστεί από τον «Δικέφαλο του Βορρά», ήταν μια επανάληψη της πορείας των Αργειτών στη διοργάνωση, μετά την επιτυχία τους πριν δέκα ακριβώς χρόνια.
1983-1984: Η συμμετοχή του Αιγάλεω των έμπειρων παικτών στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο Παναθηναϊκό, ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς στο θεσμό.
1984-1985: Η κατάκτηση του τροπαίου από τη Λάρισα το ΟΑΚΑ κόντρα στον ήδη πρωταθλητή ΠΑΟΚ, μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήταν η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς, άσχετα αν οι «βυσσινί» διέθεταν σπουδαίους ξένους και Έλληνες παίκτες, στερώντας το νταμπλ από τον «Δικέφαλο», ενώ οι Θεσσαλοί απέκλεισαν στα ημιτελικά τη δεύτερη έκπληξη της χρονιάς, τον Λεβαδειακό, που άρχισε να εμφανίζεται στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, πριν προβιβαστεί το 1987-1988 για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική.
1985-1986: Η συμμετοχή του άσημου, τότε, ακόμα Εργοτέλη στα προημιτελικά ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν, μέχρι οι Κρητικοί να αποκλειστούν από τον μετέπειτα κυπελλούχο Ελλάδος, Παναθηναϊκό.
1986-1987: Η κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού Κυπέλλου από τον ΟΦΗ κόντρα στον Ηρακλή στα πέναλτι με 3-1 ήταν η έκπληξη της χρονιάς απέναντι σε ομάδα πιο έμπειρη από τέτοιες παραστάσεις και με ήρωα τον Μύρωνα Σηφάκη και με τους Κρητικούς στο απόγειο της δόξας τους.
Η πρόκριση του νεοφώτιστου στην Α’ Εθνική Διαγόρα στα ημιτελικά έδειξε τη δυναμική της ομάδας της Ρόδου, έστω και αν παραδόθηκε στην ανωτερότητα των παικτών του Εγκεν Γκέραρντ.
Η συμμετοχή των Καλλιθέας και Μακεδονικού στα προημιτελικά ήταν από τις ευχάριστες παρουσίες του θεσμού εκείνη τη χρονιά.
1987-1988: Η πρόκριση του Ηροδότου στα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο Παναθηναϊκό, ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της εποχής και σίγουρα της χρονιάς.
1988-1989: Η συμμετοχή του ΠΑΣ Γιάννινα της δεύτερης Εθνικής στα προημιτελικά ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς, όπου, μάλιστα, αποκλείστηκε από τα ημιτελικά κόντρα στον Παναθηναϊκό, νικώντας στη δεύτερη αναμέτρηση στη Λεωφόρο.
1989-1990: Η συμμετοχή των Αθηναϊκού και Ολυμπιακού Βόλου στα προημιτελικά ήταν οι εκπλήξεις της χρονιάς, έστω και αν οι Βολιώτες είχαν ανέβει την προηγούμενη χρονιά στην πρώτη Εθνική.
1990-1991: Η συμμετοχή του «πρωτάρη» στην Α’ Εθνική Αθηναϊκού στον τελικό κόντρα στον μετέπειτα τροπαιούχο Παναθηναϊκό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στη διοργάνωση και ολοκλήρωσε μια ονειρική χρονιά για τους «λόρδους», που την επόμενη χρονιά έπαιξαν στα ίσα την κυπελλούχο Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η συμμετοχή του Ιωνικού στα προημιτελικά συνιστά μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς, έστω και αν δεν κατάφερε να κοντράρει τους «πράσινους».
1991-1992: Η συμμετοχή του Ατρόμητου της δεύτερης Εθνικής στα ημιτελικά ήταν από τις μη αναμενόμενες εκπλήξεις τη χρονιάς, με τους Περιστεριώτες να χάνουν άνετα και στα δύο ματς κόντρα στον μετέπειτα κυπελλούχο Ελλάδος Ολυμπιακό.
Η παρουσία του Ποσειδώνα Μηχανιώνας της τρίτης Εθνικής στα προημιτελικά συνιστά μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της εποχής, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να νικά στην πρώτη φάση των ομίλων τον ΠΑΟΚ με 3-2.
1992-1993: Η συμμετοχή του Απόλλωνα Αθηνών στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο, Παναθηναϊκό, ήταν η έκπληξη της χρονιάς.
1993-1994: Η επανεμφάνιση του Άρη στα ημιτελικά ύστερα από αρκετά χρόνια ήταν το ευχάριστο γεγονός της διοργάνωσης, έστω και αν οι Θεσσαλονικείς αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα φιναλίστ ΑΕΚ.
1994-1995: Η πρόκριση του Εδεσσαϊκού στα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία του ήταν το γεγονός της χρονιάς, έστω και αν η ομάδα από την πόλη των «καταρρακτών» αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ ΑΕΚ.
Η συμμετοχή του ισχυρού στη δεύτερη Εθνική Ιαλυσού στα προημιτελικά αποτέλεσε την επιστροφή του ροδιακού ποδοσφαίρου στα κοινά, ύστερα από αρκετά χρόνια και τον υποβιβασμό του Διαγόρα από τη μεγάλη κατηγορία το 1989.
1995-1996: Η μεγάλη έκπληξη αφορά την παρουσία του Απόλλωνα Αθηνών στον τελικό, έστω και αν η «ελαφρά ταξιαρχία» συνετρίβη στο ΟΑΚΑ με 7-1 από την ΑΕΚ την τελευταία χρονιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Η παρουσία των Τρικάλων στα προημιτελικά ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, έστω και αν οι Θεσσαλοί δεν έκαναν τη ζημιά στον ΠΑΟΚ.
1996-1997: Η παρουσία της Παναχαϊκής στα ημιτελικά ήταν η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς, έστω και αν οι Πατρινοί αποκλείστηκαν από τον Παναθηναϊκό.
Η δεύτερη παρουσία του Ιαλυσού στα προημιτελικά και η πρώτη του Πανηλειακού στη δεύτερη θητεία του στην Α’ Εθνική ήταν από τις σημαντικές ειδήσεις της χρονιάς, με τους Ροδίτες να αποκλείονται από τον Παναθηναϊκό και τους Πυργιώτες από την ΑΕΚ.
1997-1998: Η δεύτερη κατάκτηση του τροπαίου από τον Πανιώνιο με 1-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό με 1-0 στο «Καραϊσκάκης» συνιστά από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού και καθιέρωσε τους «κυανέρυθρους» σε μια από τις μεγαλύτερες και παραδοσιακές ομάδες.
Η παρουσία του Απόλλωνα Λάρισας της τρίτης Εθνικής στα προημιτελικά ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για μια ομάδα που τότε πρωταγωνιστούσε στις μικρές κατηγορίες.
1998-1999: Η παρουσία των νεόπλουτων τότε Λύκων που πρωταγωνιστούσαν στις μικρές κατηγορίες εκείνη τη δεκαετία και του Πανσερραϊκού στα προημιτελικά ήταν οι μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, με τους Σερραίους να έχουν αποκλείσει στον προηγούμενους γύρους τον ΠΑΟΚ.
1999-2000: Η συμμετοχή του Ιωνικού για πρώτη και τελευταία φορά στον τελικό ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς, έστω και αν έχασε με 3-0 από την ΑΕΚ.
Η παρουσία του Ναυπακτιακού Αστέρα στα προημιτελικά ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις γενικά στην ιστορία, έστω και αν αποκλείστηκε εκεί από τους Νικαιώτες.
2000-2001: Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ με 4-2 κόντρα στον πανίσχυρο Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν και το πιο αναμενόμενο πράγμα εκείνη την εποχή, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να κατακτά το μοναδικό του τίτλο με τον «Δικέφαλο του Βορρά».
2001-2002: Η παρουσία του Εθνικού Αστέρα στα προημιτελικά ήταν η τελευταία «αναλαμπή» των Καισαριανιωτών, αφού στο τέλος του πρωταθλήματος υποβιβάστηκαν στη δεύτερη Εθνική και από τότε δεν ξανασήκωσαν κεφάλι.
2002-2003: Η παρουσία του Αιγάλεω στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον Άρη, ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας της ομάδας των δυτικών προαστίων να καθιερωθεί στις σημαντικές του ελληνικού ποδοσφαίρου.
2003-2004: Η παρουσία της Καστοριάς στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1980 ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, έχοντας αποκλείσει τον κυπελλούχο ΠΑΟΚ στους «16», ούσα ομάδα της τρίτης Εθνικής κατηγορίας.
Η παρουσία του Πατραϊκού στα προημιτελικά ήταν από τις πιο «κουφές» της εποχής, έστω και αν αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
2004-2005: Η δεύτερη παρουσία του Άρη σε τελικό μέσα σε τρία χρόνια ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός έστω και αν οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν με 3-0 από τον Ολυμπιακό στην Πάτρα.
2005-2006: Η συμμετοχή του Αγροτικού Αστέρα στα ημιτελικά ήταν το χαρακτηριστικότερο σκηνικό του θεσμού, με τους «πράσινους» της Θεσσαλονίκης να έχουν αποκλείσει νωρίτερα τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι και να μένουν εκτός τελικά από την ΑΕΚ.
Η παρουσία του Ακράτητου στα προημιτελικά ήταν από τις εκπλήξεις της χρονιάς, με την ομάδα των Άνω Λιοσίων να αποκλείεται από τον Αγροτικό Αστέρα.
2006-2007: Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Λάρισα για δεύτερη φορά στην ιστορία, με το 2-1 στον Βόλο κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ιστορίας, με τους «βυσσινί» να γίνονται η τελευταία επαρχιακή ομάδα που τα κατάφερε μέχρι στιγμής.
Η παρουσία του Ηλυσιακού στα προημιτελικά ήταν μια σημαντική είδηση, με την ομάδα των Ιλισίων να αποκλείεται στην οκτάδα από τη SKODA Ξάνθη.
2007-2008: Η παρουσία του Θρασύβουλου στα προημιτελικά για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα τον ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος, ήταν μια σημαντική στιγμή για την ομάδα της Φυλής τη χρονιά που εξασφάλισε τη μοναδική άνοδό της στην Α’ Εθνική.
2008-2009: Η παρουσία των Πανσερραϊκού και Αστέρα Τρίπολης στα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία τους ήταν η «αναλαμπή» της διοργάνωσης, έστω και αν αποκλείστηκαν αντίστοιχα από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, με τα «λιοντάρια» να αποκλείσουν στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό.
2009-2010: Η συμμετοχή της Καβάλας στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον Άρη, ήταν η ευχάριστη παρουσία της χρονιάς στο θεσμό.
2010-2011: Η παρουσία του Ατρομήτου στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία του, ήταν το μεγάλο γεγονός της χρονιάς, έστω και αν οι Περιστεριώτες έχασαν από την ΑΕΚ με 3-0 στο ΟΑΚΑ.
Η παρουσία του Ολυμπιακού Βόλου στα ημιτελικά στην επιστροφή του στην Α’ Εθνική, ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.
Όπως και η επιστροφή του Διαγόρα στην οκτάδα μετά από αρκετά χρόνια, με τους Ροδίτες να αποκλείονται εκεί από τους Περιστεριώτες.
2011-2012: Η επανάληψη της παρουσίας του Ατρομήτου στον τελικό, έστω και αν έχασε στην παράταση με 2-1 από τον Ολυμπιακό, σηματοδοτούσε μια νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
2012-2013: Η πρόκριση του Αστέρα Τρίπολης στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία του ήταν ένα από τα σημαντικότερα «ξεπετάγματα», έστω και αν η ομάδα της Αρκαδίας έχασε με 3-1 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, εν μέσω παραπόνων.
Η πρόκριση του Πανθρακικού στα ημιτελικά ήταν από τις μεγάλες εκπλήξεις, έστω και αν δεν κατάφερε να κοντράρει τον Ολυμπιακό.
Η παρουσία του Πλατανιά στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία του, έστω και αποκλείστηκε από τον Αστέρα, ήταν από τα χαρακτηριστικά της χρονιάς.
2013-2014: Η πρόκριση του ΠΑΟΚ σε τελικό, ύστερα από έντεκα χρόνια, ήταν το χαρακτηριστικότερο γεγονός, έστω και αν ο νεόπλουτος «Δικέφαλος» των πολλών αστεριών, συνετρίβη με 4-1 από τον Παναθηναϊκού του μικρότερου μπάτζετ και «προσγειώθηκε» ανώμαλα.
2014-2015: Η πρόκριση της Ξάνθης στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς, έστω και αν οι ακρίτες έχασαν με 3-1 στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό.
Η συμμετοχή των Χανίων στα προημιτελικά ήταν μια υπέρβαση, έστω και αν οι Κρητικοί αποκλείστηκαν εκεί από τον Απόλλωνα Σμύρνης.
2015-2016: Η παρουσία του Ατρομήτου στα ημιτελικά, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό, ήταν η σημαντικότερη είδηση τη περυσινής διοργάνωσης, έστω και αν στα ημιτελικά οι Περιστεριώτες αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα κυπελλούχο Ελλάδος, ΑΕΚ.