Ο 38χρονος βοηθός από τη Θεσπρωτία έπραξε κάτι απίθανο για Έλληνα διαιτητή. Παραιτήθηκε λόγω ευθιξίας. Το διάβασαν ο Παππάς, ο Σπάθας, ο Κασναφέρης, ο Παπαχίντζιος, ο Παπαδάκος, ο Μήτσιος και απόρησαν. Έκρινε έναν τελικό και παραιτήθηκε;
Η συζήτησή μας, μετά από 34 λεπτά που ολοκληρώθηκε, επιβεβαίωσε το αρχικό μου συμπέρασμα που είχα γράψει από την προηγούμενη Κυριακή. Ο Καλφόγλου έκανε ανθρώπινο λάθος. Από αυτά που στιγματίζουν καριέρες, τελικούς και θα μνημονεύονται. Και εν τέλει πριν… καταδικαστεί από την πάντα έτοιμη για αίμα λαϊκή ετυμηγορία αξίζει να «δικαστεί». Να ερωτηθεί, να απαντήσει και να βγάλετε κι όλοι εσείς τα συμπεράσματά σας…
Ήταν περίπου 8 το απόγευμα όταν του τηλεφώνησα… «Κύριε Καλφόγλου, ενοχλώ;». «Όχι, όχι, μόλις γύρισα από τη δουλειά μου». «Τι δουλειά κάνετε; Αν πίστευα όσα ακούγονται στην Ελλάδα θα έλεγα ότι λύσατε το πρόβλημα της ζωής σας με ένα οφσάιντ…». «Τι να σας πω… Ξέρω τι ακούγεται αλλά πείτε μου εσείς: Λέτε να οδηγάω φορτηγά ως το απόγευμα, να κάνω και δεύτερη δουλειά και να ήμουν στημένος; Αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός, ούτε ο διάολος»…
«Έχασα τον παίκτη που έκανε τη σέντρα και εκεί έγινε το λάθος»
Δε θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση αλλά πώς γίνεται να χάσατε αυτή τη φάση; Μοιάζει πολύ εύκολη και μπροστά σας, με καθαρό οπτικό πεδίο, ενώ η άλλη στο πρώτο ημίχρονο… (διακόπτει) «Δεν ψάχνω να βρω δικαιολογία. Εφόσον με ρωτάτε όμως, θέλω να σας εξηγήσω. Ο Ενρίκε έκανε αντίθετη κίνηση και τη στιγμή που ο παίκτης του ΠΑΟΚ κάνει σέντρα έχασα τη φάση. Δε μπόρεσα να διακρίνω ανάμεσα σε πάρα πολλά σώματα πότε ακριβώς λάκτισε τη μπάλα και εκεί έγινε το λάθος. Αντίθετα η φάση με τον Χριστοδουλόπουλο που λέτε στο πρώτο ημίχρονο ήταν εύκολη γιατί η κίνηση των δύο αντιπάλων και κυρίως του επιτιθέμενου δεν ήταν αντίθετη. Ήταν παράλληλη. Αν έχετε τη δυνατότητα δείξτε από το SportsDNA τη φάση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τον προημιτελικό του Champions League για να δείτε πώς έγινε ένα παρόμοιο λάθος με το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ».
Ιδού η φάση λοιπόν…
Και μετά; Τι έγινε πηγαίνοντας στα αποδυτήρια; «Ήρθε ο Βασίλης Δημητριάδης από την ΑΕΚ και μου λέει “Τι έκανες; Ήταν τρία μέτρα οφσάιντ ο παίκτης του ΠΑΟΚ”. Δε μπορούσα να το πιστέψω αυτό που μου έλεγε, ήταν αδύνατον να έχω κάνει τόσο χοντρό λάθος όσο μου έλεγε και του απάντησα “Αν είναι τρία μέτρα οφσάιντ θα παραιτηθώ αύριο”. Αλλά ας μην παίζουμε με το μέτρο, ούτε με τα λόγια και τα δικαιολογημένα παράπονα των ανθρώπων. Μετά από λίγο είδα το βίντεο και έπαθα σοκ. Δε θέλω να σας περιγράψω τι ένιωσα. Καλύτερα να άνοιγε η γη να με καταπιεί»…
«Έκανα βλακεία, λάθος, όμως δεν έχω πάρει ούτε ευρώ»!
Οι κατηγορίες αποδόθηκαν άμεσα όμως. Στημένος. «Σας παρακαλώ… Πείτε με ό,τι θέλετε αλλά όχι στημένο. Έκανα βλακεία, έκανα λάθος, στιγμάτισα έναν τελικό. Όχι στημένος κύριε Παπαθεοδώρου. Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Έπαιξα πάνω από 65 αγώνες στο επίπεδο της Super League και του Κυπέλλου και βρείτε μου ένα ματς που να σημαδεύτηκε από δικές μου αποφάσεις». Ο ίδιος μπορεί να το έχει ξεχάσει, αλλά η αναζήτηση στο SDNA με τα ονόματα των διαιτητών πάντα κάτι… ενδιαφέρον βγάζει. Στο όνομα του Καλφόγλου οι αναζητήσεις είναι στείρες, αλλά το google θυμάται καλά ένα ματς. Επί παντοκρατορίας Εγκληματικής Οργάνωσης, ο Καλφόγλου παίζει στο Καραϊσκάκη. Οκτώβριος 2015, Ολυμπιακός-Πλατανιάς 2-2. Ακυρώνει τρία τέρματα του Ολυμπιακού ως οφσάιντ. Και έκτοτε… τον τρώει η μαρμάγκα. Αλλά αν μη τι άλλο αποτελεί παράσημο θάρρους και εντιμότητας τέτοια πράξη, τότε, ακόμα κι αν τα γκολ ήταν οφσάιντ…
Βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο γιατί κατέστρεψα την καριέρα μου. Αλλά ορκίζομαι ότι κανείς δεν με πλησίασε, κανένας δεν μου μίλησε
Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση
«Περίμενα μια ζωή για να παίξω έναν τελικό. Ο Κομίνης είναι συντοπίτης και ξέρω ότι με ήθελε επειδή είμαι έντιμος. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω λάθος σκόπιμα και δεν το έκανα. Δεν ξέρω τι λένε αλλά ο Θεός ξέρει. Βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο γιατί κατέστρεψα την καριέρα μου. Αλλά ορκίζομαι ότι κανείς δεν με πλησίασε, κανένας δεν μου μίλησε και δεν το έκαναν γιατί όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και δεν έχω επιτρέψει τέτοιες δοσοληψίες. Έφτασα μόνος μου ως εδώ και μόνος μου αποχωρώ».
«Γιατί ρε γαμώτο; Γιατί ρε Γιώργο;»
Πώς πέρασαν οι μέρες από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου ως τη μέρα της αποχώρησης από την ενεργό δράση; «Εφιαλτικά. Δέχθηκα απειλές μέσω των social media, αλλά δεν ήταν αυτό το πρόβλημά μου… Το κυριότερο ήταν ότι τρεις μέρες δεν κοιμήθηκα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν “Γιατί ρε γαμώτο; Γιατί ρε Γιώργο;” Σε ένα δευτερόλεπτο άλλαξε η ζωή μου. Και όφειλα απέναντι στον εαυτό μου να αφήσω τη σημαία και να φύγω. Για μένα τελείωσε η διαιτησία. Το έκανα γιατί είμαι αξιοπρεπής. Αν κρίνω ένα τρόπαιο με ένα δικό μου λάθος, πρέπει να φύγω…».
Μοιάζει τόσο καλό, τόσο ασυνήθιστα αξιοπρεπές που, του τονίζω, ότι ακούγεται σαν να μην είναι αληθινό. «Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του κώδικα αξιών. Προτιμώ να χάσω την καριέρα μου στη διαιτησία από το να χάσω τη δυνατότητα να περπατώ με το κεφάλι ψηλά. Ξέρεις τι είναι να περπατάς στον τόπο σου και να ντρέπεσαι; Να έχεις το κεφάλι χαμηλά επειδή έκανες ένα αδιαμφισβήτητο λάθος; Το μόνο που με παρηγορούσε ήταν ότι οι συντοπίτες μου, όταν με είδαν μου έσφιξαν το χέρι γιατί ήξεραν ότι αποκλείεται να έκανα τέτοιο λάθος εσκεμμένα. Αυτό με κράτησε όρθιο».
«Συγνώμη στον κόσμο της ΑΕΚ»
Το ποτάμι όμως, πια δεν γυρίζει πίσω. Τι θα έλεγε σε έναν φίλο της ΑΕΚ που ένιωσε την αδικία σε τελικό Κυπέλλου; «Συγνώμη. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Συγνώμη αλλά δεν το έκανα επίτηδες, θέλω να με πιστέψετε. Δεν τους παρεξηγώ όμως, και ξέρετε γιατί; Διότι η καχυποψία είναι τεράστια, έχουν νιώσει την αδικία στο πετσί τους και τώρα ήρθε κι ο Καλφόγλου σου λένε να βάλει ένα ακόμα καρφί. Φταίμε κι εμείς που έφτασε εδώ η διαιτησία, φταίτε κι εσείς που πότε πότε υπερβάλλετε. Ας αναλάβουμε λοιπόν, τις ευθύνες μας και πρώτος εγώ. Έκανα τέτοιο λάθος, ντρέπομαι, ζητώ συγνώμη και πάω σπίτι μου. Τι άλλο πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του;»…
Γιατί καθυστέρησε όμως, έξι μέρες αυτή η απόφαση; Υπήρχε κάτι που τον κρατούσε πίσω για να την ανακοινώσει; Υπάρχει μια φήμη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η ΚΕΔ τον τελείωσε.
Θα ζήσω και με τα 720 ευρώ σαν οδηγός. Καλύτερα φτωχός και εντάξει με τη συνείδησή σου…
«Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα να φύγω και κάποιοι άνθρωποι που με γνωρίζουν προσωπικά μου ζήτησαν να μην πάρω απόφαση εν θερμώ. Όσο κι αν περνούσαν οι μέρες όμως, σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η ΚΕΔ το μόνο που μου ζήτησε ήταν να ξέρει την απόφασή μου. Αν αυτή ήταν να παραιτηθώ να τους ενημερώσω. Δεν είχα κάτι να ξανασκεφτώ κι έτσι έστειλα την παραίτησή μου».
Μια απόφαση με κέρδη, την ηθική και την ακεραιότητα, αλλά και με κόστη. Οι βοηθοί διαιτητών εισπράττουν 750 ευρώ, μικτά σε κάθε ματς. «Εντάξει, τι να πω τώρα… Ότι δεν έχει κόστος; Θα ζήσω και με τα 720 ευρώ σαν οδηγός. Καλύτερα φτωχός και εντάξει με τη συνείδησή σου… Δεν ανταλλάσσεται με ευρώ το να περπατάς με καθαρό κούτελο στην Ηγουμενίτσα».
πηγή: sdna.gr