Σαββίδης και… MEGAλο παζάρι

Με πολύ ηχηρό τρόπο απάντησε ο Ιβάν Σαββίδης σε εκείνους που έλεγαν ότι θα μείνει τελικά χωρίς κανάλι. Η επιθετική εξαγορά του 20% του Τηλέτυπου από τον Φώτη Μπόμπολα του εξασφαλίζει καταρχήν μια ισχυρή παρουσία στην επόμενη μέρα του MEGA, που φάνηκε να είναι η προτεραιότητα του ομογενή επιχειρηματία.
Όπως το συνηθίζει, ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε λύση εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα, με την επιμονή του και την δημιουργικότητά του. Τα στελέχη του, του παρουσίασαν μια ορθάνοιχτη (όσο και ακριβή) πόρτα εισόδου στο τηλεοπτικού σκηνικού, μέσα από τις προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα και εκείνος δεν δίστασε να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ για να την διαβεί.
Η κίνηση αυτή είχε στρατηγική σημασία για το MEGA. Με τις τράπεζες να μη δείχνουν διατεθειμένες να βοηθήσουν την μεταβίβαση των μετοχών ολόκληρου του Πήγασου στον Ιβάν Σαββίδη, αρνούμενες κάθε συζήτηση για “κούρεμα” 30-40% επί του χρέους, ο δρόμος από εκείνη την πλευρά έμενε κλειστός. Το ίδιο και οι ελπίδες για διάσωση του Πήγασου συνολιλκά.
Παράλληλα με τον ΔΟΛ σε καθεστώς πλειστηριασμού με αρκετούς μνηστήρες και δυσεπίλυτα προβλήματα, είναι για ο οποιονδήποτε επιχειρηματία μεγάλο το ρίσκο να περιμένει τις τελικές εξελίξεις. Η πολυμετοχικότητα του Τηλέτυπου κάνει εξαρχής δύσκολο τον πλήρη έλεγχο του Μεγάλου Καναλιού, προϋπόθεση όμως σημαντική για κάποιον που θέλει να κάνει μια πολύ σοβαρή επένδυση για τη διάσωση του ιστορικότερου καναλιού της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε πριν εξασφαλίση τον πλήρη έλεγχο, να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία. Πιθανόν αυτό να αποθαρρύνει τον Αλαφούζο και τον Μαρινάκη να κάνουν επιθετικό “μπάσιμο” για την εξαγορά του ΔΟΛ. Κανείς από τους δυο παραπάνω δεν θα έκανε ένα τόσο ακριβό χατ΄ρηι στην Νέα Δημοκρατία, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στα media, αν και κανείς δεν αποκλείει την συμμετοχή τους τελικά.
Οι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να είναι ο εκλεκτός του Μητσοτάκη για το MEGA. Ο Mr Chipita είναι το next best thing στην ελληνική επιχειρηματικότητα, η εταιρία του έχει κάνει άλματα προς την Ασία και θεωρείται από τους πλέον ανερχόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Οι τελευταίες του συμφωνίες του έχουν εξασφαλίσει μεγάλη ρευστότητα, ενώ συχνά είναι συνδαιτημόνας των υψηλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι είναι πολύ πιθανή και η κάθοδός του στις επόμενες εκλογές με τους “γαλάζιους”. Παρότι ο ίδιος έχει προ ημερών διαψεύσει το ενδεχόμενο, οι πληροφορίες λένε ότι τις τελευταίες μέρες έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να αποτελέσει το “αντίπαλο δέος” του Ιβάν Σαββίδη μέσα στο MEGA.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για λογαριασμό του ζητήθηκε ο φάκελος της Grand Thorton για το MEGA, φάκελος τον οποίο λαμβάνουν όλοι όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.
Και ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης διαμηνύει πως θα καταθέσει κλειστή προσφορά για τον ΔΟΛ, αλλά ελάχιστοι μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις πραγματικές του προθέσεις. Ο Σαββίδης είναι εξάλλου απρόβλεπτος και αγαπάει τους αιφνιδιασμούς…
Τι θα μπορούσε να κάνει άλλο; Μα να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που κατέχει το 37% του Τηλέτυπου και το 100% του STAR. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η πλευρά Βαρδινογιάννη τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις και δεν βιάζεται να πουλήσει. Και πως αν τελικά το κάνει, θα ήθελε να συμπεριλάβει στη συμφωνία και έναν ισχυρό συμπαίκτη για το STAR, το οποίο όπως είναι λογικό θα συμπιεστεί στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό.
Όσο όμως αυτές οι φήμες παραμένουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη προσυμφωνία ανάμεσα σε Σαββίδη και Βαρδινογιάννη και τελικά όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ να έχουν απέναντί τους ένα συντριπτικό 67% (Σαββίδης ή Σαββίδης-Βαρδινογιάννης) και να μην έχουν την παραμικρή επιρροή στο νέο MEGA, έχοντας όμως συνεισφέρει κάποια σημαντικά εκατομμύρια για την ανακούφιση των χρεών του καναλιού…
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα θα είναι η καθοριστική για το τοπίο στα ΜΜΕ και την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη σε αυτά…
Πηγή : FORZA