Είναι ένας άνθρωπος, που συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, ένας από τους λίγους αιμοδότες αυτού του σωματείου. Σε πραγματικά δύσκολες εποχές, ο Κώστας Αμοιρίδης, ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, είναι δίπλα στον Ερασιτέχνη, αφενός ως κεντρικός του χορηγός κι αφετέρου ως αποκλειστικός διαχειριστής και χρηματοδότης δύο τμημάτων. Του γυναικείου βόλεϊ και της πάλης.
Την άποψή του σπάνια την ακούει κανείς, θελήσαμε να μάθουμε δύο πράγματα παραπάνω για τον άνθρωπο, που ο Θανάσης Κατσαρής στην τελευταία του συνέντευξη στη FORZA, είπε πως «μακάρι να είχαμε ως ΠΑΟΚ κι άλλους Αμοιρίδηδες».
Ο λόγος, λοιπόν, στον Κώστα Αμοιρίδη…
-Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε αναλάβετε την πάλη και το γυναικείο βόλεϊ;
«Σε ότι αφορά την Πάλη, ήμουν αθλητής, έχω δεσμούς με το άθλημα και θέλησα να το βοηθήσω. Είναι ένα ιστορικό άθλημα, με μεγάλη παράδοση, αν δεν το βοηθήσουμε θα σβήσει. Σε ότι αφορά το γυναικείο βόλεϊ, προέκυψε. Ήταν στα… αζήτητα, η κατηγορία και η θέση, που ήταν, δεν είχαν καμιά επαφή μ΄ αυτό που πρέπει να έχει μια ομάδα, που φέρει το σήμα του ΠΑΟΚ. Ήταν ίσως στη χειρότερη κατάσταση, απ΄ όλα τα τμήματα του Α.Σ., και θεώρησα ότι έπρεπε να το αναλάβω να το πάμε ψηλότερα. Το γυναικείο βόλεϊ είναι ένα άθλημα, που έχει αναγνωρισιμότητα και απήχηση. Και στις δύο περιπτώσεις, έχω την ευθύνη, αλλά τα τρέχουν άλλοι άνθρωποι. Το βόλεϊ ο Γιώργος Χατζηβασιλειάδης, την πάλη ο Χάρης Μάλλιος».
-Τι κίνητρο έχει κάποιος να αναλάβει και να χρηματοδοτήσει το γυναικείο βόλεϊ, σε ένα άθλημα, όπου υπάρχει η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού;
«Στον ΠΑΟΚ έχουμε πάντα στόχο να είμαστε εμείς οι αυτοκράτορες. Αυτοί αλλάζουν με τις εποχές και τους ανθρώπους. Η αυτοκρατορία κατακτιέται από τους ικανούς και από τους πιο καλούς. Σήμερα είναι ο Ολυμπιακός, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς. Για μένα το ζητούμενο, είναι να κάνω καλά αυτό, που αναλαμβάνω. Το αποτέλεσμα θα έρθει. Το θέμα είναι να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Όταν πως ότι μπορώ να κάνω κάτι, το έχω σκεφτεί καλά, μέτρησα τις δυνάμεις μου και την ενέργεια, που έχω να διαθέσω. Είναι μεγάλη ευθύνη να αναλαμβάνεις κάτι. Πολλοί άνθρωποι χαίρονται με το προεδριλίκι και στο τέλος της μέρας αναλαμβάνουν πράγματα, που δεν μπορούν να κάνουν. Στη χώρα μας πολλές φορές λείπει το αίσθηση της ευθύνης. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι και το αναλάβεις, στο τέλος ξεφτιλίζεσαι. Αυτά είναι μακριά από τη δική μου λογική».
-Για ποιο λόγο;
«Προσωπικά, το βλέπω ως κοινωνικό έργο. Σε κάποια φάση της ζωής σου νιώθεις ότι έχεις λίγο χρόνο για να κάνεις μικρά πράγματα. Αναλαμβάνεις μια ευθύνη, στελεχώνεις μια κατάσταση με εθελοντές, που το κάνουν γιατί γουστάρουν, με χαρά, και βγάζεις αποτέλεσμα. Είναι τεράστια ευθύνη, να συγκεντρώσεις παιδιά, να κάνεις τους γονείς να σου τα εμπιστευτούν, να βρεις παιδαγωγούς, προπονητές, ανθρώπους να οργανώσουν την κατάσταση. Συνήθως δεν υπάρχει μεγάλος επαγγελματισμός στο χώρο, οπότε φαίνεται η δουλειά μας. Δεν χρειάζεται να παιδευτούμε και πολύ!»
-Μια και μιλάμε για το βόλεϊ… Η Ομοσπονδία πήρε μια απόφαση να αλλάξει τις κατηγορίες στο γυναικείο βόλεϊ κι αυτό πλήττει και τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει σοβαρή συνεργασία;
«Στη χώρα της ανευθυνότητας, αυτή είναι άλλη μια ανευθυνότητα. Χώρισαν τις ομάδες, έκαναν άλλους ομίλους, σε ένα άθλημα που παιδεύεται και ασφυκτιά, που δεν έχει οξυγόνο για να ζήσει. Αντί να βοηθήσουν, δυσκολεύουν τα πράγματα! Υπάρχει και η μικροπρέπεια στη μέση. Μιλάμε για ένα άθλημα που βασίζεται στον εθελοντισμό. Γιατί να υπάρχει αδικία; Δε θέλω να ευνοήσουν τον ΠΑΟΚ. Το θέμα είναι να βοηθάμε να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι»
-Υπάρχει υστεροβουλία;
«Ναι, υπάρχει. Χώρισαν την Α2 σε τρεις ομίλους, έναν στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, τους οποίους βάφτισαν «υπο-ομίλους». Στο τέλος θα ανέβει μία ομάδα από τον όμιλο της Αθήνας και μία από τους δύο δικούς μας ομίλους. Εδώ θα πρέπει να νικήσεις 14 ομάδες για να ανέβεις, στην Αθήνα θα πρέπει να νικήσεις 8 ομάδες. Εκ των πραγμάτων είναι άδικο».
-Έχετε σταθεί αρωγός στην ομάδα μπάσκετ για αρκετά χρόνια. Γιατί απομακρυνθήκατε;
«Ήμουν πολλά χρόνια πολύ κοντά, αφιέρωνα ενέργεια και αρκετά χρήματα, κάποιες χρονιές, τα χρήματα μου ήταν ίσως καθοριστικά για τη βιωσιμότητα της ομάδας. Έγιναν πράγματα, που δεν ήταν τόσο ευχάριστα, προσωπικά απογοητεύτηκα, αλλά εντάξει, δε μένω εκεί. Ίσως είναι καλύτερα να προσφέρω από τον Α.Σ.»
-Σας πίκραναν πρόσωπα;
«Ναι, προσωπικά θέματα ήταν. Το είπα και σ΄ αυτούς, που το έκαναν. Το μπάσκετ είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, κουβαλά ένα βαρύ παρελθόν. Όποιος βρίσκεται εκεί, κάνει τεράστιο αγώνα να συντηρήσει την ομάδα, να προχωρά ο ΠΑΟΚ με αξιοπρέπεια. Όποιος αναλαμβάνει, αν δεν μεγαλώνει τα χρέη, θα πρέπει να στηρίζεται απ΄ όλους μας. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ας τους αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτό, που μπορούν. Να μην τους εμποδίσουμε».
-Ο Πρέλεβιτς έκλεισε έξι χρόνια στην διοίκηση. Βλέπετε προοπτική;
«Το να λες «υπάρχει πρόβλημα», είναι το εύκολο. Η ερώτηση είναι «έχεις καμιά καλύτερη πρόταση;». Εγώ δεν έχω καλύτερη πρόταση. Αν έχει κάποιος άλλος, να την ακούσουμε. Ακούω αόριστα «θα βρεθεί κάποιος». Το θέμα δεν είναι τι μας αρέσει, αλλά τι μπορούμε να έχουμε. Αν το βρούμε, να το υποστηρίξουμε. Αλλιώς, ας στηρίξουμε αυτό, που έχουμε. Κι ας είναι και μέτριο».
-Είστε χρόνια κοντά στον Ερασιτέχνη. Σας ενδιαφέρει; Πως βλέπετε την εξέλιξή του;
«Όταν αγαπάς τον ΠΑΟΚ και την πόλη σου και μπορείς, θα πρέπει να βοηθήσεις. Είναι σαφές αυτό. Αν δεν βοηθήσουμε τον Ερασιτέχνη, το μπάσκετ, τον ΠΑΟΚ τον ίδιο, θα εξαφανιστούν όλα. Το θέμα είναι κατά πόσο θέλουμε, αν έχουμε την ψυχή να ξοδέψουμε, τα χρήματα δεν βγαίνουν εύκολα. Στον Α.Σ. βασίζεται η οντότητα του ΠΑΟΚ. Είναι μια κυψέλη, στην οποία ζυμώνονται τα παιδιά, που θα στηρίξουν αύριο τον ΠΑΟΚ. Ο Ερασιτέχνης είναι το θεμέλιο, πάνω στο οποίο χτίζεται οτιδήποτε καλό γίνεται στον ΠΑΟΚ».
-Θα σας ενδιέφερε η ηγεσία του Ερασιτέχνη;
«Έχω πει, πως στον Α.Σ., έχουμε έναν άνθρωπο, που κάνει πολύ καλά αυτό, που κάνει. Όταν έρθει η στιγμή να ψάξουμε μια λύση, θα το δούμε. Θα πρέπει Να δω τα δεδομένα. Δεν θα μπορούσα να αναλάβω κάτι, χωρίς να το ξέρω. Πρέπει να καθίσεις ένα διάστημα να δεις την λειτουργία του, τις απαιτήσεις του οργανισμού, τις ευθύνες, τι ενέργεια και χρήματα θέλει. Θα πρέπει να είναι έτοιμος. Αλλιώς θα κάνεις κακό. Αν συντρέχουν όλα, τα ζυγίζεις και αποφασίζεις. Βοηθάω και θα βοηθάω τον Ερασιτέχνη, είμαι κεντρικός χορηγός, τα χρήματα είναι αρκετά. Πήρα δύο τμήματα κι ελάφρυνα τον Ερασιτέχνη, τα διαχειρίζομαι εξ ολοκλήρου. Ίσως πάρω ένα ακόμη, ίσως προσπαθήσω να φέρω κι άλλους ανθρώπους να το κάνουν το ίδιο»
-Ο Κατσαρής είπε πρόσφατα στη FORZA ότι θα ήταν ευχής έργο να βρεθούν κι άλλοι «Αμοιρίδηδες»…
«Ο Κατσαρής κάνει έναν αγώνα, θεωρώ ότι είναι πολύ μόνος. Υπάρχουν νομίζω 14 τμήματα, αν υπήρχαν 14 άνθρωποι να αναλάβουν από ένα, η δουλειά του Θανάση θα ήταν πολύ εύκολη, θα ήταν διοικητική – συντονιστική, κάθε τμήμα θα είχε τον άνθρωπό του. Αν υπάρχουν 14 άνθρωποι να πάρουν από ένα τμήμα, να το χρηματοδοτούν και να το διαχειρίζονται, θα ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Α.Σ. Δεν υπάρχουν τώρα. Δεν ξέρω αν δεν το προσπάθησε ο Ερασιτέχνης ή αν πράγματι δεν υπάρχουν».
-Έστω κι έτσι, ο Α.Σ. ΠΑΟΚ φαίνεται πως είναι ένας από τους πλέον υγιείς αθλητικούς οργανισμούς στη χώρα!
«Είναι. Στην πόλη μας, πέρα από τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν το λέω για να προσβάλω τα άλλα σωματεία, με λύπη μου το λέω. Εγώ είμαι ΠΑΟΚ και Θεσσαλονίκη. Θα χαιρόμουν αν υπήρχαν κι άλλα σωματεία με τη δύναμη και την οργάνωση του ΠΑΟΚ. Να αναλάβουν ένα κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς. Να υπάρχουν σωματεία που θα φέρνουν επιτυχίες στην πόλη».
-Σε καλό δρόμο είναι και το ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ. Τι περιμένετε ως φίλαθλος;
«Το ποδόσφαιρο είναι κάτι άλλο, εκεί παίζονται πολλά χρήματα, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Το ποδόσφαιρο είναι η σημαία του συλλόγου, όταν πηγαίνει καλά, βοηθά και τον Α.Σ. Είχαμε την τύχη να έρθει ο Ιβάν Σαββίδης, να το εξυγιάνει, να του δώσει οικονομική ισχύ και προοπτική, να τραβήξει όλο το άρμα, που λέγεται ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο είναι να βρει συνεργάτες, να πατήσει πάνω σ΄ αυτούς, να έρθουν οι επιτυχίες με λιγότερα χρήματα και λιγότερη αγωνία. Αν είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους για τον Α.Σ., εκεί είναι ακόμη πιο δύσκολο»
ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
«Να μην ξεχνάμε που ήμασταν»
Ο Κώστας Αμοιρίδης έχει άποψη για τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στο οικοδόμημα του ΠΑΟΚ και την καταθέτει.
«Πέρα από το ποδόσφαιρο, έχει συμμετοχή στον Ερασιτέχνη, δίνει χρήματα στο μπάσκετ, συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια ενεργά, με πολλά χρήματα. Είναι μεγάλη τιμή για τον ΠΑΟΚ, που αυτός ο άνθρωπος διαθέτει χρήματα και χρόνο για τον σύλλογο και πρέπει να τον προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού. Να τον σεβόμαστε και να σέβεται κι αυτός την ομάδα και την ιστορία της. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, πρέπει να λειτουργήσει αρμονικά αυτό το πράγμα. Πρέπει να εκτιμούμε τι έχει κάνει, να θεωρούμε φυσιολογικό ακόμη και το λάθος. Να είμαστε αυστηροί κριτές, αλλά πάντα καλοπροαίρετοι. Πρέπει να θυμόμαστε τι είχαμε και να βλέπουμε τι έχουμε. Βλέπετε που βολοδέρνουν άλλα σωματεία, εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε όλα αυτά, που έχουμε».
ΠΗΓΗ : FORZA