Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο Σέρβο, οι ομοιότητες και οι διαφορές που έχει με τον Βλάνταν Ίβιτς.
Είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της προετοιμασίας του Δικεφάλου! Οι παίκτες παραμένουν σχεδόν ίδιοι, αλλά ο ΠΑΟΚ άλλαξε προπονητή και όλα τα βλέμματα πέφτουν επάνω του.
Είναι Σέρβος. Είναι σχετικά νέος. Έχει την ποδοσφαιρική παιδεία της Παρτιζάν. Τα κοινά του στοιχεία με τον Βλάνταν Ίβιτς είναι αρκετά. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν έχει πλέον στον πάγκο του τον Ίβιτς. Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς ανέλαβε, αυτός πλέον κυριαρχεί ποδοσφαιρικά στον ΠΑΟΚ και μέσα από τη σημερινή FORZA θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά του.
Με ένα σχετικό ρίσκο (γιατί είναι νωρίς) θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις πρώτες εντυπώσεις από τον Σέρβο προπονητή και ταυτόχρονα κάποια κοινά στοιχεία με τον Ίβιτς, αλλά και τις ξεκάθαρες διαφορές τους.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ξεκινάμε με τον άνθρωπο και την προσωπικότητα που γνωρίζουμε εμείς εδώ στην Ολλανδία. Πώς τον βλέπουμε στο γήπεδο, πώς συμπεριφέρεται εκτός αυτού και τι εντύπωση έχει αφήσει στους παίκτες και στους άλλους ανθρώπους της ομάδας.
1) Ο Στανόγεβιτς είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος. Δεν φωνάζει ιδιαίτερα, δεν έχει αγριέψει παρά μόνο ελάχιστες φορές. (Ο Ίβιτς όταν αγρίευε, ήταν πραγματικά να τον φοβάσαι).
2) Ο Σέρβος προπονητής είναι αρκετά χαμογελαστός. Ειδικά τώρα στο ξεκίνημα έχει μία άριστη επαφή με τους παίκτες και επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να τους κερδίσει. (Το χαμόγελο δεν ήταν το… δυνατό σημείο του Ίβιτς).
3) Ο Στανόγεβιτς είναι αρκετά επικοινωνιακός. Επιδιώκει την επαφή με όλο τον κόσμο και θέλει να ενημερώνει σωστά τους φιλάθλους μέσα και από τους εκπροσώπους του Τύπου. Είναι πανέτοιμος για κάθε είδους εξηγήσεις.
4) Άλλο χαρακτηριστικό του Στανόγεβιτς, το ότι επιβραβεύει συνέχεια τους παίκτες. Πέρα από το ότι δεν είναι τόσο αυστηρός, σε πάρα πολλές περιπτώσεις τους δίνει μπράβο. Συνέχεια και σε κάθε τους λάθος… Για να τους τονώσει.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Προχωράμε με τον κόουτς Στανόγεβιτς με μερικά από τα βασικά στοιχεία της προπονητικής του φιλοσοφίας.
1) Το επιθετικό πνεύμα. Είναι η κλασσική περίπτωση του προπονητή ο οποίος πιστεύει στο δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα έλεγε: «Ανεβείτε πιο ψηλά. Θα το συνηθίσετε με τον καιρό και δεν θα το φοβάστε». (Ο Ίβιτς ήταν λίγο πιο συντηρητικός).
2) Είναι και αυτός μέσα στους προπονητές που δεν «κολλάνε» στα νούμερα του κάθε συστήματος, αλλά στη φιλοσοφία. Δεν του «λέει» τίποτα ότι ο ΠΑΟΚ παίζει 4-4-2, δεν φοβάται καθόλου αυτή την αλλαγή.
3) Το 4-4-2 σε σχηματισμό είναι αυτό, που τον εκφράζει, αυτό που ξέρει καλά εδώ και χρόνια, το μόνο σύστημα που δούλευε μέχρι πριν λίγες μέρες. Ήδη ξεκίνησε και το 3-5-2. (Ο Ίβιτς έπαιξε το 4-3-3 και τις παραλλαγές).
4) Αναφορικά με τους δύο της επίθεσης, ο Σέρβος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα «κολλήσει» τόσο στα χαρακτηριστικά τους και πώς αυτά θα ταιριάξουν, αλλά στους αριθμούς. Εκεί μπροστά ο προπονητής του ΠΑΟΚ θέλει γκολ. Αυτό είναι το απόλυτο κριτήριο.
5) Στην προετοιμασία και στην πρώτη εβδομάδα ο Σέρβος κόουτς πόνταρε πάρα πολύ στη φυσική κατάσταση, όπως είναι φυσικό. Αυτό όμως δεν έγινε μέσα από τις κουραστικές διαδρομές στα δάση και στα λαγκάδια. Ο ΠΑΟΚ δούλεψε φυσική κατάσταση με ασκήσεις που είχαν μπάλα.
6) Οι συνεργάτες του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σαφώς τους εμπιστεύεται για να δουλέψουν μαζί με τους παίκτες.
Κάπως έτσι εξελίσσεται το πρώτο κομμάτι της γνωριμίας με τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Όπως παρατηρείτε προχωράμε μόνο σε καταγραφή και όχι σε σχολιασμό για το αν όλα αυτά είναι θετικά ή αρνητικά.
Όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία…
Στανόγεβιτς και μεταγραφές
Αυτό είναι ένα άλλο κομβικό σημείο. Εδώ υπάρχει μία ξεκάθαρη διαφορά σε σχέση και με το περασμένο διάστημα Ίβιτς. Ο προηγούμενος Σέρβος προπονητής, είχε ενεργό ρόλο στα μεταγραφικά. Η άποψή του ήταν πάρα πολύ σημαντική για τις κινήσεις που θα έκανε η ομάδα. Μερικές υποθέσεις τις έπαιρνε και επάνω του. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου και αυτό το μεγάλο ζήτημα το «έτρεχε» παράλληλα με τον Μίχελ.
Τώρα με τον Στανόγεβιτς δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο. Ο ΠΑΟΚ τώρα κινείται διαφορετικά. Μίχελ και Στανόγεβιτς μιλούν για τις ανάγκες της ομάδας, αλλά ο Σλοβάκος έχει την βασική ευθύνη όλων των κινήσεων και ο Σέρβος προπονητής απλά ενημερώνεται και επικουρικά μπορεί να πει την άποψή του για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Αυτό ισχύει τώρα στο ξεκίνημα, αν και δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι στη συνέχεια.
Όλοι στα δύσκολα κρίνονται
Είναι ξεκάθαρο πώς με πέντε ή δέκα μέρες παρουσίας ενός προπονητή σε μία ομάδα, δεν γίνεται να βγάλεις ξεκάθαρα συμπεράσματα. Για οτιδήποτε τον αφορά. Μόνο μία πρώτη γεύση έχουμε πάρει και αυτή προσπαθούμε να παρουσιάσουμε.
Διαβάσατε αρκετές λεπτομέρειες απ’ όσα μας έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Έναν προπονητή που έχει τη δική του επιθετική φιλοσοφία, έναν κόουτς που έχει κάνει πρωταθλητισμό στη Σερβία, έναν άνθρωπο που ξέρει τι θα πει πίεση.
Όλα αυτά ισχύουν μέχρι τώρα για το νέο Σέρβο προπονητή των κυπελλούχων Ελλάδας. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα…
Ο Στανόγεβιτς έχει να ξεπεράσει συγκεκριμένα εμπόδια από εδώ και πέρα. Ας τα απαριθμήσουμε:
1) Η αντίδρασή του όταν η ομάδα κάποια στιγμή δυσκολευτεί να παίξει στο νέο σχηματισμό.
2) Η ετοιμασία ώστε ο ΠΑΟΚ να πάρει τις πρώτες προκρίσεις στην Ευρώπη.
3) Το διάβασμα του ιδιαίτερου Ελληνικού πρωταθλήματος, με το τι σημαίνει να παίζεις κόντρα σε κάθε αντίπαλο.
4) Η αντιμετώπιση της κρίσης όταν αυτή θα έρθει. Η αντιμετώπιση της Ελληνικής πίεσης που θα του ασκηθεί για το αποτέλεσμα. Πίεση από την ομάδα, την ιδιοκτησία, τον κόσμο, τον Τύπο.
Ο Στανόγεβιτς διανύει τις πρώτες μέρες, τον μαθαίνουν και μαθαίνει και το σίγουρο είναι ότι έχουμε ακόμη πολύ καιρό για να τον μάθουμε ακόμη καλύτερα.
ΠΗΓΗ : FORZA