Κατηγορητήριο φωτιά, τι είπε ο ΠΑΟΚ

Εκδικάστηκε το μεσημέρι η υπόθεση των συμβάντων στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ θα καταθέσει αύριο υπόμνημα και την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τον ΠΑΟΚ, αφού το κατηγορητήριο είναι πολύ βαρύ. Αποκλεισμός της Τούμπας και ίσως αφαίρεση βαθμών, είναι ίσως οι συνέπειες για τον ΠΑΟΚ, καθώς μεταξύ πολλών άλλων, στο κατηγορητήριο αναφέρονται: Γυάλινο μπουκάλι μαλαματίνα, απροσδιόριστος αριθμός καπνογόνων (900 σύμφωνα με τον παρατηρητή, 2.500 σύμφωνα με την αστυνομία που βασίζεται στις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις), κροτίδες, φωτοβολίδες, κάψιμο πάγκου, ψάρια στον πάγκο, καθυστερημένη έναρξη κατά 75 λεπτά, ρίψη μπανάνας, διακοπές στον αγώνα,συμπλοκή Μανιάτη-Κατσουράνη, χτυπήματα σε Μανιάτη στη φυσούνα από σεκιούριτι του ΠΑΟΚ, χτυπήματα σε Βαλντές από σεκιούριτι του ΠΑΟΚ, εισβολή οπαδών, συμπλοκές στη φυσούνα και κυνήγι σε παίκτες του Ολυμπιακού κ.α.

Ο Άρης Ασβεστάς έχει το ρεπορτάζ στο contra.gr από τη σημερινή εκδίκαση και τις “ατάκες” που ακούστηκαν…

Αναλυτικά :

Ο δικηγόρος του «δικεφάλου του Βορρά», Λάμπρος Μπίρδας, υποστήριξε μεταξύ άλλων:

– Αν κάποιος έπρεπε να διαμαρτύρεται αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Προκρίθηκε, αλλά από σφάλματα αξιωματούχων του αγώνα έχασε τρεις ποδοσφαιριστές που μας στοίχισαν το κύπελλο. Εύχομαι να μην μας στοιχίσει και το Τσάμπιονς Λιγκ.

– Τα εκτεταμένα επεισόδια έχουν προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν έτσι. Οι διατάξεις περί εκτεταμένων δεν έχουν εφαρμογή διότι απαιτείται μεγάλος αριθμός φιλάθλων και να υπάρχουν και τραυματισμοί.

– Ο παρατηρητής του αγώνα δήλωσε ότι “η βασική ευθύνη ανήκει στην αστυνομία και την αδράνειά της”. Πώς μπήκαν μέσα τόσες εκατοντάδες καπνογόνα;

– Υπάρχει αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό και γι’ αυτό υπήρχε αυτό το κλίμα. Στο Καραϊσκάκη αποβλήθηκε ο Στοχ και δεν αποβλήθηκε ο δικός τους παίκτης. Προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού το παραδέχτηκε στο Δ.Σ. της λίγκας.

– Οι γαύροι στον πάγκο του Ολυμπιακού, και αστείο να ήταν, είναι κακόγουστο και καταδικαστέο. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό (σ.σ. αναφέρθηκαν παραδείγματα όπως βαζελίνη στον πάγκο του Παναθηναϊκού κ.α.).

– Το Σάββατο έγινε η μεγαλύτερη μετακίνηση που έχει γίνει ποτέ. Δεν συνέβη το παραμικρό και χάσαμε και 4-1. Λάβετέ το υπόψη σας αυτό. Όταν υπάρχει καλός σχεδιασμός δεν γίνεται τίποτα.

Ο έτερος δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομμάτης, σημείωσε κατά την αγόρευσή του:

– Για να θεωρηθούν εκτεταμένα τα επεισόδια πρέπει να ισχύουν και οι τρεις προϋποθέσεις: μεγάλος αριθμός φιλάθλων, τραυματισμοί, και να γίνονται στον κυρίως χώρο του γηπέδου. Εδώ δεν είχαμε καμία σωματική βλάβη, άρα δεν πρόκειται για εκτεταμένα επεισόδια.

– Ζητώ τα περισσότερα σημεία του κατηγορητηρίου (σ.σ. ρίψεις) να ληφθούν υπόψη ως αυτοτελείς πράξεις. Πρόκειται για ρίψη αντικειμένων κατ’ εξακολούθηση.

– Αν η ρίψη της μπανάνας είχε ρατσιστική έννοια, είναι κάτι καταδικαστέο, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δώσει τέτοιο δικαίωμα ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Ίσως είχε κάποιος μια μπανάνα για να τη φάει και την πέταξε μέσα όπως θα πέταγε οτιδήποτε άλλο.

– Δεν υπάρχουν βιαιοπραγίες από τους φιλάθλους που μπήκαν μέσα.

– Ζητώ να δικάσετε με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ως μάρτυρας, κατέθεσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Πλιάτσικας, που τόνισε τα εξής:

– Εγώ συνόδευσα τον Μανιάτη στα αποδυτήρια και ήταν μαζί μου και ο φροντιστής του Ολυμπιακού. Στην αγκαλιά μου τον είχα, κυριολεκτικά. Δεν τον ακούμπησε κανείς. Μου έλεγε ότι ήθελε να μιλήσει στον Κώστα (σ.σ. Κατσουράνης) και τον συνόδευσα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε, όχι να τον προστατεύσουμε από κάτι.

– Το περιστατικό με τον Βαλντές δεν το έχω δει.

– Ο κόσμος που μπήκε ήταν για να πανηγυρίσει και να πάρει φανέλες, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στη φυσούνα. Δεν κυνήγησαν κανέναν και δεν τραυματίστηκε κανείς.

– Τα καπνογόνα δεν ήταν 2.500. Ήταν 800 με 900.

– Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάηκε λίγο το πλαστικό από πάνω και άνοιξε μια τρύπα. Το σβήσαμε αμέσως.

– Με τα ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν απειλήθηκε κάποιος. Σε 5 λεπτά τα είχαμε καθαρίσει. Κακώς καθυστέρησε τόσο πολύ να ξεκινήσει ο αγώνας. Γίνονταν διαπραγματεύσεις για να αλλάξουν τους πάγκους. Θα μπορούσε να ξεκινήσει και 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που τελικά ξεκίνησε.

– Η μπανάνα που πετάχτηκε δεν ήταν λόγω ρατσισμού, δεν πετάχτηκε για να μειώσουν τον παίκτη του Ολυμπιακού. Πετάχτηκε όπως θα πέταγαν ένα μπουκάλι ή ένα χαρτί. Μπορεί να είχαν μαζί τους κάτι να φάνε γιατί ερχόντουσαν από νωρίς στο γήπεδο.