Αποπνέει αυτοπεποίθηση και σιγουριά

Δεν έχω δει πιο χαρούμενο πρόσωπο από αυτό του Ραζβάν Λουτσέσκου χθες στην Τούμπα, πριν από τη συνέντευξη τύπου και πιο έξυπνο και σπινθηροβόλο βλέμμα στη διάρκειά της.

Ο άνθρωπος αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση και έτσι εξηγείται πόσο δυσκόλευε τον ΠΑΟΚ, τον ΠΑΟΚ του πολλαπλού μπάτζετ, ως προπονητής της Ξάνθης. Ομάδα με την οποία έκανε την υπέρβαση, σύμφωνα με τις δυνατότητες των παικτών της. Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνει και τώρα στον ΠΑΟΚ.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσίασε όλο το πλάνο του για την ομάδα. «Είμαστε πιο δυνατοί και αυτό πρέπει να το δείξουμε από την αρχή στους αντιπάλους μας» είπε κατ΄ αρχήν ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς.

Ο Λουτσέσκου έπλεξε κατ΄ αρχήν το εγκώμιο των παικτών του και δήλωσε με σαφήνεια ότι θα τρέξουν, θα κυνηγήσουν την κάθε μπάλα, θα προσέξουν την κάθε πάσα, θα φυλάξουν τα νώτα τους για να αποφύγουν τις αντεπιθέσεις της Έστερσουντ. Μίλησε κυρίως για το μυαλό που είναι και το δικό του γνώρισμα και το κύριο προσόν το οποίο αναγνωρίζει σε κάθε παίκτη λέγοντας ότι: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και δυσκολίες και απρόοπτα και με μυαλό μπορείς να τα αντιμετωπίσεις όλα». Ο στόχος προφανής. Αυτό που περισσότερο όλων μπορείς να επηρεάσεις σε πέντε μέρες είναι η ψυχολογική κατάσταση και μετά η μαχητικότητα και η προσήλωση.

Μας προϊδέασε για ποιόν ΠΑΟΚ θα δούμε, ο οποίος στα χαρτιά είναι αυτός που πρέπει να δούμε, αν φιλοδοξούμε να κατακτήσουμε τίτλους.

Μένει να δούμε ες αύριον τα νεότερα στο χορτάρι.

Ο Λουτσέσκου αποπνέει εξυπνάδα, ξεκάθαρες ιδέες, αυτοπεποίθηση, διάθεση να επιβάλει την πειθαρχία και σιγουριά. Τόσα χρόνια στις συνεντεύξεις τύπου μαθαίνει κανείς από τις φυσιογνωμίες. Σχεδόν καταλαβαίνουμε έναν προπονητή όταν έχει χάσει τη μπάλα. Ο Τούντορ έδειχνε πολύ σίγουρος στην αρχή και ανασφαλής λίγο πριν φύγει. Το ίδιο και ο Ίβιτς πέρσι στην αρχή και μετά στην κακή περίοδο της ομάδας. Πάλι έδειχνε σίγουρος μετά την κρίση με το θέμα Τζαβέλα και ξανά ανασφαλής στα πλει οφ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λεγόμενά τους. Όταν νιώθουν σίγουροι μιλάνε ουσιαστικά και αναπτύσσουν ιδέες. Όταν είναι ανασφαλείς μιλάνε διπλωματικά ή με …άλλα λόγια. Ενίοτε εκνευρίζονται. Ο Λουτέσκου χθες έδειχνε σιγουρότερος και σαφέστερος όλων. Θα μου πείτε ότι είναι στην αρχή και ότι και οι άλλοι στην αρχή έτσι ήταν.  Διέγνωσα όμως στον άνθρωπο αυτό μια διαφορετική και μεγαλύτερη σιγουριά.

Ήθελα πολύ να πάρουμε αυτόν τον προπονητή. Το είχα υποστηρίξει και σε άρθρο μου στην Thesports από τις 13 Ιουνίου (δείτε εδώ)

Ξέρω ότι πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ του κρατούσαν μανιάτικο το γεγονός ότι προσπαθούσε με κάθε τρόπο και κατάφερνε να πάρει αποτέλεσμα στην Τούμπα. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μακάρι το ίδιο να κάνει και ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Και μακάρι να κάνει την υπέρβαση που έκανε στην Ξάνθη. Να πετύχει δηλαδή αποτελέσματα μεγαλύτερα από τις θεωρητικές δυνατότητες της ομάδας.

Ξέρω ότι πολλοί του καταλογίζουν μια χειρονομία την οποία ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε (άμεσα, από τότε, όχι τώρα που ήρθε) λέγοντας ότι απευθύνονταν σε παίκτη του. Νομίζω πως έτσι ήταν. Του καταλογίζουν ότι ‘χαλούσε’ τα μάτς. Ωστόσο αυτό το έκανε κάθε φορά κυρίως ο Κασναφέρης. Μακάρι να υποστηρίζει με τέτοια θέρμη τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ. Και μακάρι να αποδειχτεί τόσο κύριος όσο τον παρουσιάζουν τα ρεπορτάζ.

Με δεδομένες τις (σεβαστές) ενστάσεις κάποιων φιλάθλων του ΠΑΟΚ, ίσως καλύτερα που έγιναν έτσι τα πράγματα. Αν ο ΠΑΟΚ έπαιρνε από την αρχή τον Λουτσέσκου ίσως να δημιουργούνταν γκρίνια και εσωστρέφεια. Τώρα, όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι περισσότερο αποδεκτός. Μένει βέβαια στον ίδιο να αποδείξει όσα αισιόδοξα προσμένουμε και να γυρίσει εντελώς το κλίμα. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα τον αγαπήσουν αν καταφέρει να τους κάνει περήφανους, όσο ο ίδιος δηλώνει ότι νιώθει που είναι προπονητής του ΠΑΟΚ. Δείχνει να έχει τα φόντα και να είναι σε πλήρη συναίσθηση των καταστάσεων.

Πάντως εγώ για τους αγώνες με την Έστερσουντ ήμουν πολύ ανήσυχος αλλά τώρα νιώθω περισσότερη σιγουριά. Ίδωμεν…

Προσοχή η Εστερσουντ βάζει γκολ στην αρχή του Β΄ ημιχρόνου και στις καθυστερήσεις.

Ψάχνοντας την πορεία της Έστερσουντ φέτος έπεσα σε ένα αξιοσημείωτο στατιστικό. Σκοράρει σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο μισό του Β΄ ημιχρόνου.

Συγκεκριμένα, έχει πετύχει 7 γκολ στο χρονικό διάστημα 1’-23’, 5 γκολ στο 24’-45’, 11 γκολ στην αρχή του Β΄ ημιχρόνου (46’-70’, 8 γκολ στο διάστημα 71’-89’ και 4 γκολ στο 90΄ και στις καθυστερήσεις.

Μάλιστα, στους 10 τελευταίους αγώνες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο με την Γαλατά το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο. Έχει σκοράρει μόνο 5 γκολ στο Α΄ ημίχρονο, 8 γκολ στην αρχή του Β΄ ημιχρόνου, καθόλου μετά και 3 γκολ στο 90΄ και στις καθυστερήσεις.

Αυτό το φαινόμενο, με δεδομένο ότι έχει έναν πολύ καλό προπονητή στην τακτική, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι και πρέπει να το προσέξει πολύ ο ΠΑΟΚ. Δείχνει ότι εκ συστήματος χτυπάει και αιφνιδιάζει τους αντιπάλους της με την έναρξη του Β΄ ημιχρόνου και ότι έχει καλή φυσική κατάσταση και κυνηγάει το γκολ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η στατιστική δε των γκολ ανά τελική είναι ακόμη πιο θανατηφόρα. Κάνει το 1/3 των τελικών από τους αντιπάλους της αλλά συνήθως …κερδίζει. Κάπως έτσι νίκησε και την Γαλατά. Στη Σουηδία 16-7 οι τελικές για τον Τούντορ, ένα γκολ οι Σουηδοί στο 68΄, πίεση της Γαλατά και 2-0 στο 90+2΄. Στην Πόλη, 18-2 οι τελικές για τη Γαλατά, γκολ οι Σουηδοί στο 60΄ και τέζα. Είναι χαρακτηριστικό δε της μαχητικότητας της άγνοιας κινδύνου και της τακτικής τους, καθώς κοτζάμ Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη, είχε 35 ολόκληρα λεπτά στη διάθεσή της να σωθεί από την καταστροφή και το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοφαρίσει.

Στα παρακάτω γραφήματα φαίνεται πώς σκοράρει η Έστερσουν στα διάφορα χρονικά σημεία ενός αγώνα. Προσέξτε πώς χτυπάει στην αρχή και στο τέλος του Β΄ ημιχρόνου και ειδικά στα τελευταία παιχνίδια.