Σαββίδης για όλους και για όλα!

Φεύγοντας από την Τούμπα, ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε στους εκπροσώπους του τύπου για όλους και για όλα επί 40 λεπτά, και έδωσε και σημαντικές ειδήσεις!

Αφού φάνηκε ότι δεν ήξερε την απόφαση της ΕΠΟ (!), έκανε γνωστό ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την έκταση στη Θέρμη αν δεν πάρει απάντηση σε 3 μέρες, ανακοίνωσε ότι αύριο αλλάζει η διοικηση καθώς θεωρεί ότι δεν δούλεψε σωστά, είπε ότι θα απολυθεί κάποιος και θα προσληφθεί κάποιος άλλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα χρέη και απείλησε με νέο ξεκίνημα από τη Γ΄ Εθνική, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα φύγει από την Τούμπα και θα ανακατασκευάσει το υπάρχον γήπεδο.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Σαββίδης :

«Το σημαντικότερο που φοβόμουν, είναι πως μετά από τόσο τραγικό παιχνίδι, θα μπορούσαμε να πέσουμε πολύ κάτω. Να πέσουμε στον λάκκο. Αλλά παρακολουθώντας το παιχνίδι είδα ότι τα παιδιά είχαν αρκετά καλή διάθεση και πιστεύω ότι έχουμε πιθανότητες να πάρουμε το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ήρθα για 2-3 μέρες, θα κάνω κάποιες σημαντικές συναντήσεις, που θα αφορούν την τροποποίηση στην οργάνωση. Δεν θα ήθελα μία τόσο σημαντική δυσαρέσκεια να περάσει έτσι απλά απαρατήρητη Θα κάνουμε τα συμπεράσματά μας. Σήμερα είπα στους παίκτες, ότι σε όποιον δεν αρέσει η φανέλα μας θα πρέπει να την βγάλει, να πάρει τα χρήματά του και να φύγει από εδώ. Όσο μείνουν. Πρέπει να παλεύουν και να πετυχαίνουν στόχους. Τους είπα «πρέπει να ξαναφέρετε τη διάθεση στους οπαδούς». Καταλαβαίνουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, στο οποίο υπάρχουν νίκες και ήττες. Σήμερα δεν είχαμε νίκη, αλλά δεν μπορώ να θυμώσω μαζί τους. Κάνανε τη δουλειά τους αλλά δεν βγήκε. Εκείνη την ημέρα πραγματικά δεν αντιλαμβανόμουν τι γίνονταν. Γι΄ αυτό σήμερα θα θέλαμε να ξεχάσουμε όλα όσα συνέβησαν και να σκεφτούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

Αυτά τα λιγότερο από δύο χρόνια, ήταν χρόνια που πήρα κάποια μαθήματα και κατάλαβα ότι έχω ακόμα πολλά να μάθω. Να μάθω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, είναι αρκετά ιδιαίτερο και ο στόχος μου είναι, να σκεφτώ τι ένεση πρέπει να κάνω στον ΠΑΟΚ για να αντέξει στις συνθήκες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν καταφέρω να το κάνω, πολύ σύντομα θα δούμε αλλαγές, αλλά δύσκολα όταν δεν χτίζεται ένα υπόβαθρο για μία μεγάλη ομάδα, να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να πετύχουμε μεγάλους στόχους.

Πιστεύω ότι θα περιμένω άλλες 2-3 μέρες και θα αρνηθώ την έκταση στη Θέρμη. Και θα ζητήσω από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να μην στηρίζουν στις εκλογές άτομα που δεν μπορούν να λύσουν τέτοια θέματα, εδώ και δύο χρόνια.

Πρέπει να έχουμε ένα καλό αθλητικό κέντρο. Έχουμε τραυματισμούς και δεν μπορούν να αναρρώσουν οι παίκτες για 2 μήνες, επειδή δεν έχουμε καλές εγκαταστάσεις. Αυτό με ανησυχεί και με ενοχλεί.

Ή πρέπει να πούμε «τέλος» και να παίζουμε κι ότι μας βγαίνει. Αν θέλουμε να γίνουμε μεγάλη ομάδα, και μαζί μου δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την υγεία μας και τον χρόνο μας.

Δεν παύω να εκπλησσομαι στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα το 80% είναι ΠΑΟΚτσήδες και μέσα σε 2 χρόνια δεν λύσαμε ούτε ένα θέμα υπέρ του ΠΑΟΚ, ακόμη και με αντάλλαγμα, με χρήματα. Δεν θέλω χάρες και δώρα. Είναι πολύ παράξενο. Είτε δεν μας πιστεύουν, δεν πιστεύουν ότι είμαστε οργανωμένοι σαν μια οικογένεια, είτε νιώθουν έλλειψη τιμωρίας.

Δεν μπορώ να χτίσω αθλητικό κέντρο αλλού, η ομάδα είναι στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι φίλοι μου από τη Σερβία, μου είπαν «γιατί κόλλησα με την Ελλάδα. Δείξε μας ποια έκταση θέλεις με το δάχτυλό σου και θα σου τη δώσουμε».

Σε μία έρευνα φάνηκε ότι οι οπαδοί στην Ελλάδα είναι από τους καλύτερους οπαδούς, ο κόσμος πονά και ζει για το ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά τα γήπεδα είναι άδεια. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Τον κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Τι ποδόσφαιρο μπορεί να υπάρχει αν υπάρχει μόνο ένα γήπεδο, δίπλα στο οποίο περπατάνε αγελάδες.

Έχω πολλές απορίες και ερωτήσεις, δεν θέλω να πω ότι αυτοί είναι οι λόγοι της έλλειψης ποιοτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως πεποισμένων ότι η παράκλησή μου προς τους οπαδούς έγινε μετά από ώριμη σκέψη και απευθυνόμενους στους οπαδούς, λες και το προέβλεπα, και τους ζητούσα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να μην καθοδηγούνται από το συναίσθημα. Για να μην αρρωστήσει το μυαλό τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένας στρατηγικό ρεζερβουάρ του ελληνικού ποδόσφαίρου και της Ελλάδας. Είμαι πεποισμένος ότι θα πορευόμαστε προς μια μεγάλη ομάδα.

Στο σχολείο δεν μου άρεζε να παίρνω χαμηλούς βαθμούς, πάντα προσπαθούσα να παίρνω άριστα. Και στις επιχειρήσεις μου επίσης. Κι όταν κατέβαινα στις εκλογές, ο στόχος μου ήταν πάντα οι περισσότεροι ψήφοι. Και ο στόχος μου είναι να γίνει ο ΠΑΟΚ η ομάδα νούμερο 1. Όλες οι ομάδες έχουν μια μεγάλη ιστορία, εμείς το σεβόμαστε, αλλά ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει περισσότερα στο μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος.

Για τα χρέη : «Αν φιλοσοφήσουμε λίγο, όταν επί Σοβιετικής Ένωσης ήμασταν σε περιορισμό, πίστευα ότι πιο δίκαιος λαός από τον ελληνικό, δεν υπάρχει. Επειδή έτσι μας έλεγαν εκεί. Όταν είχα έρθει στον ΠΑΟΚ, ανακάλυψα ότι είναι ένας πολύ ιδιαίτερος λαός. Λέμε το ένα, σκεφτόμαστε το άλλο και κάνουμε το τρίτο. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα χρέη. Σήμερα είχα μια αρκετά σκληρή συζήτηση με το Μαξίμου και τους είπα «πείτε μου κάτι, ναι ή όχι. Αν θέλετε λεφτά πάρτε τα, αν όχι, μην τα παίρνετε». Αν δεν πάρουν λεφτά από μας, θα πέσουμε κατηγορία. Δεν θα χάνω το χρόνο μου. Θα πάμε στην Γ΄ Εθνική και ξεκινάμε από το μηδέν, έχουμε μία ομάδα, με τις βάσεις της, με το αθλητικό κέντρο, το καλύτερο γήπεδο, να φτιάξουμε μια καλή ομάδα. Αυτά που θέλουν να μας πάρουν, καλύτερα να τα επενδύσουμε στη ριζική ανακαίνηση της Τούμπας καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Μετανιώνω που χάσαμε 2 χρόνια και 32 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν. Κι απ΄ αυτά τα 22 εκατομμύρια ήταν χρέη στο δημόσιο. Επειδή εγώ πίστεψα κι άρχισα να πληρώνω τα χρέη κι αυτό για μένα ήταν μια καινούρια σελίδα. Δεν πρέπει να πιστεύεις κανέναν. Και τότε μάλλον όλα θα πηγαίνουν καλύτερα. Αλλά στη Ρωσία, για τις άδειες κουβέντες, έχεις πολύ μεγάλες και σοβαρές ευθύνες. Εδώ, όχι. Γι΄ αυτό η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική. Μήπως θέλουν να βεβαιωθούν το κατά πόσο κάνω αυτό που λέω; Θέλω να πω, ότι ποτέ δεν λέω λόγια για τα οποία δεν ευθύνομαι. Ότι λέω, το κάνω»

Για την απάντηση Μαξίμου : «Πήρα μία απάντηση συνηθισμένη. Ναι, βέβαια, οπωσδήποτε θα λύσουμε το θέμα. Στο Μαξίμου συζητάμε μόνο 2 θέματα.

Δεν γίνεται να λύνουν τα χρέη του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν. Αν θεωρούν ότι χρωστάει, πρέπει να συνεργαστούμε. Προσθέτουν πλασματικά ποσά, και τέτοιες εταιρίες, όπως ο ΠΑΟΚ, υπάρχουν πάρα πολλές από το 1979, που δεν πληρώνουν τίποτα. Και δεν συμβαίνει τίποτα. Εδώ κατά πάσα πιθανότητα προσπαθούν να το φρενάρουν μέσω κάποιων εκβιασμών. Υπάρχει κάποια δύναμη που δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα του ΠΑΟΚ.
Το δεύτερο θέμα που συζητάνε αφορά τη σύνταξη των ομογενών. Είναι αδιανόητο στην Ευρώπη να παραβιάζεται το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Σήμερα δεν είναι απλά ένα άτομο, που ήρθε από κάπου. Είμαι Έλληνας πολίτης με όλα μου τα δικαιώματα, πληρώνω φόρους, και ζητώ αυτό που μου ανήκει. Στην επιχειρηματική μου σταδιοδρομία πλήρωσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ακόμη και πέρσι, γι΄ αυτό απαιτώ να με ακούσουν».

Για την τιμωρία ΠΑΟΚ : «Δεν έχω ακούσει την απόφαση»

(Αφού ενημερώθηκε) : «Αν αφορά τα πλέι οφ, η αντίδρασή μου θα είναι πολύ σκληρή, όλα τα άλλα τα αξίζαμε. Αν δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σωστά, θα πληρώνουμε πρόστιμα και θα παίζουμε κεκλεισμένων των θυρών. Αν αφαιρέσουν 3 βαθμούς από τα πλέι οφ, τότε πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας και να δούμε ποιοί ήταν οι υπεύθυνοι γι΄ αυτό»

Αν μετάνιωσε που ασχολήθηκε με τον ΠΑΟΚ : «Το θέμα είναι πως την απόφαση να πάρω τον ΠΑΟΚ δεν την πήρα πριν 2 χρόνια, αλλά πριν από 8 χρόνια. Κυκλοφορώ με το σήμα του ΠΑΟΚ, το κάνω επιδεικτικά. Για να δουν όλοι ότι ποτέ δεν θα ντρέπομαι και θα μετανιώνω γι΄ αυτό που κάνω. Εγώ μετανιώνω, γιατί θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα σ΄ αυτά τα 2 χρόνια. Θα είχαμε καλύτερο αθλητικό κέντρο, ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη. Πριν από 2 χρόνια ήμουν 53 χρονών, τώρα είμαι 55. Περπατάω πιο σιγά απ΄ ότι προηγουμένως. Γι΄ αυτο λυπάμαι, δεν υπάρχει λογική. Κάθε φορά που αρχίζω να συζητάω τέτοια θέματα, που λένε ότι αυτή η έκταση ανήκει στο υπουργείο άμυνας, η άλλη στον δήμο… Τι γίνεται τελικά; Αυτά δεν καταλαβαίνω. Δεν ζητάω παράλογα πράγματα, να ιδιωτικοποιήσουμε τη γή που στεκόμαστε τώρα, λέω ότι πρέπει να είμαστε αντάξιοι σε ένα στάτους μιας ευρωπαϊκής ομάδας. Είτε φεύγουμε από εδώ κι από την Τούμπα δεν γίνεται να φύγουμε. Πολύ πρόσφατα κατάλαβα ότι η καρδιά του ΠΑΟΚ χτυπάει εδώ, από εδώ δεν γίνεται να φύγουμε. Πρέπει απλά να κάνουμε ριζική ανακαίνιση για να έχουμε ένα ευρωπαϊκό γήπεδο. Να κλείσουμε το γήπεδο από πάνω, κάπου αλλού να κάνουμε αθλητικό κέντρο, ένα κέντρο αποκατάστασης. Θέλω να αγοράσω γη και θα χτίσω ένα αθλητικό κέντρο. Όταν τους λέω έξω ότι αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται, εκπλήσσονται.

Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζω εδώ, με δυναμώνουν. Υπάρχει μία παροιμία, χωριάτικη. Ο Γάιδαρος που έπεσε στη λάσπη, θα κάνει πιο δυνατό τον ιδιοκτήτη του. Επειδή ο ιδιοκτήτης του πάει να βγάλει τον γάιδαρο από τη λάσπη. Όλες οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς. Η μόνη απώλεια, είναι που χάνουμε το χρόνο μας».

Για το οργανωτικό πρόβλημα που ανέφερε : «Είναι κάποια θέματα πολύ διακριτικά, που δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιούμε. Κάτι θα ακούσετε, κάτι θα το κάνουμε πολύ διακριτικά. Κάποιον θα χρειαστεί να απολύσουμε, κάποιον να προσλάβουμε, με κάποιον να κάνουμε διάλογο. Μάλλον αύριο θα λύσω το διοικητικό συμβούλιο, που δεν δουλεύει αποτελεσματικά, πρέπει να λυθεί. Θα ζητήσω στο διοικητικό συμβούλιο να συμμετέχουν δύο άτομα από τους οργανωμένους οπαδούς, έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται αυτή την ευθύνη που κουβαλάμε εμείς. Καταλαβαίνω ότι μας προκάλεσαν στο Καραϊσκάκη, εκείνη τη μέρα ανακάλυψα κάποια καινούρια πράγματα για μένα. Έμαθα π.χ. γιατί βάλανε αυτά τα ψάρια, τους γαύρους, στους πάγκους. Δεν το γνώριζα το γιατί. Κάτι ενδιαφέρον έμαθα. Θα πληρώσω 50.000 ευρώ αλλά θα μάθω γιατί εβαλαν εκεί τα ψάρια»

Για το αν θα ψάξει προπονητή: «Μάλλον θα ήταν παράλογο να συζητάμε σήμερα για προπονητή, αφού έχουμε προπονητή. Το θέμα είναι ότι ο τελικός ήταν λάθος δικό μου, λάθος του προπονητή, λάθος όλης της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Επειδή εμείς πιστεύαμε ότι ο κύριος στόχος είναι να περάσουμε τον Ολυμπιακό. Νικήσαμε και πέσαμε συναισθηματικά. Οι οπαδοί φερόντουσταν σαν να ήταν τελικός Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είχε επίδραση στους παίκτες. Γι αυτό δεν είναι σωστό να λέμε ότι φταίει ο προπονητής, να τον διώξουμε»

Για τη νέα σεζόν : «Θα δούμε»

Για το αν θα μπει στο δ.σ. και ποιος θα είναι ο πρόεδρος : «Δεν είναι ανάγκη να είσαι πρόεδρος για να μπορείς να διοικείς την ομάδα. Εγώ γενικά λέω ότι είμαι ένας από τους πιο φτωχούς ανθρώπους, επειδή δεν έχω τίποτα. Όλα ανήκουν στα παιδιά μου και στη γυναίκα μου. Και ο ΠΑΟΚ ανήκει στα παιδιά μου 50-50. Εμένα μου αρέσει ότι συμμετέχουν, ότι είναι συνεχώς ενεργοί και συμμετέχουν στη ζωή του ΠΑΟΚ. Του χρόνου στο Λονδίνο θα κάνουν μαθήματα αθλητικού μάνατζμεντ και θα προσπαθήσω να έρθω σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες ομάδες για να κάνουν κάποια πρακτική εκεί. Και εννοείται ότι θέλω ένας από τους γιους μου να συνδέσει τη ζωή του με τον ΠΑΟΚ. Θέλω να ζήσω πολλά χρόνια και να πεθάνω μ΄ αυτή τη φανέλα».