Ανυπολόγιστη, αλλά όχι απρόβλεπτη καταστροφή, με σαφείς υπαιτίους

Το κακό άρχισε από νωρίς. Με τη διακοπή της συνεργασίας με τον Ίβιτς. Για το θέμα έχω γράψει εδώ

Πιο πριν ο ίδιος έκανε το λάθος να εξαντλήσει πολλούς παίκτες με 50 αγώνες φοβούμενος να κάνει ροτέισον και προτιμώντας να παίζουν οι κατά τη γνώμη του καλύτεροι εξαντλημένοι παρά οι πιο φρέσκιοι, όπως για παράδειγμα στο ζευγάρι Τσίμιροτ-Χαρίση.

Μετά ήταν η πρόσληψη προπονητή στην οποία φταίει και ο ‘περήφανος λαός’ που έθετε θέμα για τον εκλεκτό της διοίκησης τον Λουτσέσκου και την ανάγκασε να πάει σε άλλες επιλογές οι οποίες αποδείχτηκαν αστείες. Επίσης το κουσούρι να ακούμε διάφορους….

Και ξαφνικά ο ΠΑΟΚ τρελάθηκε. Εκεί που έφτασε να αγγίξει το στόχο του, εκεί που όλοι συμφωνούσαν (πράγμα σπάνιο) ότι θέλει μόλις 2-3 πινελιές και σε ποια ακριβώς σημεία, λες και τον τσίμπησε μύγα. Τρελάθηκαν όλοι και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Στην ουσία ο ΠΑΟΚ, όλος ο μηχανισμός του τρελάθηκε μετά τον τελικό. Σαν κάτι έντομα που κάνουν μια φορά έρωτα, γονιμοποιούν το θηλυκό και πεθαίνουν. Πήρε ένα κύπελλο και διαλύθηκε.

Μετά ο νέος προπονητής απέρριψε τον παίκτη που είχε εντοπιστεί ότι πληροί τις προδιαγραφές για τη μία από τις δύο τρύπες (έπρεπε να ξεπληρώσει και επιταγές σ΄ εκείνους που τον έφεραν) και η ομάδα έμεινε χωρίς 8άρι.

Ο νέος προπονητής βρήκε τους παίκτες ‘καμένους’ και αναγκάστηκε να μην κάνει σκληρή προετοιμασία στην Ολλανδία. Αυτό ήταν δίκοπο μαχαίρι γιατί ναι μεν δεν τους επιβάρυνε περισσότερο αλλά τους είχε απροπόνητους. Έτσι άλλαξε γνώμη μόλις ήρθε, με αποτέλεσμα οι παίκτες στους πρώτους αλλά κρισιμότατους αγώνες εκτός από καμένοι να είναι και πιασμένοι.

Οι μεταγραφές όπως πάντα αργούσαν για τους γνωστούς λόγους και περιμέναμε να πέσουν οι τιμές…

…Ώσπου έπεσε η ομάδα. Καταστροφή. Όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα πέντε χρόνια ειδικά ως προς τις προοπτικές συμμετοχής της σε ομίλους του CHL. Α, ναι! Καταστροφή και για τη βαθμολογία της Ελλάδας την οποία πάλι ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει. Διπλή ζημιά δηλαδή στο όνειρο του CHL.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω. Άλλωστε αυτή τη νύχτα χύνεται τόσο μελάνη όση δεν χύθηκε ποτέ για την ανάλυση της καταστροφής του ΠΑΟΚ.

Μόνο μερικά ερωτήματα.

Πώς αντιμετωπίζεις το θέμα ότι οι περισσότεροι παίκτες σου είναι καμένοι από την περσινή υπερπροσπάθεια;  Μήπως κάνοντας ακόμη πιο γρήγορα τις γαμ… τις μεταγραφές ώστε να υπάρχουν στην ομάδα και άκαυτοι;  Μήπως κρατώντας κάποιους οι οποίοι δεν έπαιξαν πολλά παιχνίδια πέρσι άρα θα ήταν πιο φρέσκιοι; Αναφέρομαι σε Χαρίση, Κίτσιου και Χατζηισαία.

Βαρέλα, Μάτος, Λέοβατς, και κυρίως Τσίμιροτ, Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ δεν υπάρχουν. Κορμός δεν υπάρχει. Τι κάνεις;

Γιατί δεν έχεις τις μεταγραφές έγκαιρα όταν πέραν της ανάγκης για κάθε ομάδα να έχει το 95% στη αρχή της προετοιμασίας αντιμετωπίζεις και αυτό το επιπλέον πρόβλημα;

Αντ΄ αυτού υποτιμάς της Έστερσουντ, τη θεωρείς αλαζονικά δεδομένη, κάνεις χιούμορ με την τύχη του Γκαγκάτση στην κλήρωση, ενώ οι πληροφορίες άλλα λένε και κάνεις παιχνίδια με τις τιμές. Τώρα ποιος από αυτούς που παζάρευες, μηδέ του Βιειρίνια εξαιρουμένου θα θέλει να έρθει στον ΠΑΟΚ; Ποιος από αυτούς που ήρθαν δεν το έχει μετανιώσει;

Αν είναι αλήθεια ότι ο Ελ Καντουρί είναι κλεισμένος εδώ και 12 μέρες, άρα προλάβαινε να δηλωθεί για τους αγώνες με την Έστερσουντ και αναμενόταν η τελική έγκριση του προέδρου, αυτό δεν είναι λάθος είναι ΕΓΚΛΗΜΑ.

Πάρε τώρα να έχεις…..

Αλλά και για τον χθεσινό αγώνα έχω ενστάσεις παρά την μεγάλη μου εκτίμηση στον Λουτσέσκου. Είπε ότι μας τσάκισαν στη φυσική κατάσταση. Τότε γιατί χρησιμοποιεί τον καμένο και προκλητικά λίγο Σάκχοφ και όχι τον ξεκούραστο από πέρσι και με μεγάλη διάθεση φέτος Κάτσε. Το παιχνίδι είναι κουτί γι΄ αυτόν, άσχετα αν δεν πήγε καλά στη Λειβαδιά αλλά σε ένα παιχνίδι υπεροχής το οποίο δεν του πάει. Επίσης, το ίδιο και με τον Μαλεζά, αντί Βαρέλα. Ακόμη και συμβολικά για να έχεις έναν Έλληνα μέσα και έναν φορέα του πνεύματος ΠΑΟΚ. Και ο Ενρίκε έπρεπε να μπει νωρίτερα να δώσει ενέργεια αφού μας τσακίσανε στη φυσική κατάσταση. Και οι άλλες δύο αλλαγές. Αν δεν έχεις φυσική κατάσταση τουλάχιστον βάζεις γρήγορα νέες δυνάμεις. Αυτή η πεθαμένη ομάδα έκανε δύο αλλαγές στο ’85.

Κρίμα πίστευα ότι θα είναι πιο τολμηρός. Πάρε κι εσύ να έχεις τώρα.

Παρ΄ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή πρέπει να θυμηθούμε τη φράση του τατουάζ του Πάμπλο Γκαρσία: «Μπορείς να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Για να σηκωθείς όμως χρειάζονται προϋποθέσεις. Πρώτα απ΄ όλα να εντοπίσεις και να εξουδετερώσεις την αιτία για την οποία έπεσες.

Επίσης βασική παράμετρος κάθε στρατηγικής είναι η μετατροπή του μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα.

Και ποιο είναι αυτό; Ότι ο ΠΑΟΚ χωρίς την Ευρώπη θα έχει την ευκαιρία να χτυπήσει χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στο πρωτάθλημα. Ειδικά στην κατάσταση που είναι από δυνάμεις, μάλλον μια τρύπα στο νερό θα έκανε και στα δύο. Τουλάχιστον όσο πικρό κι αν είναι αυτή τη στιγμή ας στοχεύσει πια να περισώσει το ένα.

Δεύτερον, να κλείσει άμεσα τα κενά με τις μεταγραφές που – λένε… – έχει έτοιμες και να μην διανοηθεί να μην τις κάνει επειδή δεν πέρασε Ευρώπη και έχασε και τα έσοδα. Ο κόσμος, όπως διαπίστωσα μετά το ματς, είναι έτοιμος να εκραγεί, ακριβώς για το λόγο της δυστοκίας ως προς την ενίσχυση της ομάδας. Κομψά το λέω ο κόσμος μιλάει για τσιγκουνιά. Μην το δούμε μίζερα να γλυτώσουν λεφτά γιατί διακυβεύεται όλο το οικοδόμημα.

ΥΓ: Εγώ στη θέση του Λέοβατς μετά το περσινό πέναλτι – αποκλεισμό με τον Άγιαξ και το φετινό με την Έστερσουντ θα έφευγα μόνος μου.

Στον Σάκχοφ πρέπει να απαγορευτεί λόγω μετριότητας να πλησιάζει στην Τούμπα, άρα θα φύγει κι αυτός αναγκαστικά, μια και δεν θα μπορεί να μπει στο γήπεδο για να παίξει.