Η «μαύρη μέρα» του Ηρακλή

Ήταν ένα “μαύρο” απόγευμα για τον Ηρακλή αυτό της 3η Μαΐου του 2006. Η αρχή ενός “Γολγοθά” τον οποίο ακόμη ανεβαίνει η ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης. Σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια ο Άρης υποδέχονταν τον Ηρακλή στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, τον κέρδισε και τον έριξε στην Α2, με 4.000 οπαδούς του να πανηγυρίζουν για να “πικάρουν” τους αντίπαλους.

ÁÑÇÓ - ÇÑÁÊËÇÓ ÌÐÁÓÊÅÔ

Οι “κυανόλευκοί” εξουθενωμένοι από τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα παλεύουν για την σωτηρία τους απέναντι στον φορμαρισμένο Άρη. Οι “κίτρινοι” δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο τους, κερδίζουν με 84-65 στο Αλεξάνδρειο και ο Ηρακλής μετά από 29 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία του κατηγορία. Θα ανέβει ξανά τον Μάιο του 2010 όμως θα εμπιστευτεί τις τύχες του σε αδαείς , άσχετους χωρίς καμία οικονομική επιφάνεια παράγοντες και θα υποβιβαστεί ξανά την επόμενη σεζόν. Λίγες ημέρες μετά τον υποβιβασμό του 2006 ο Κώστας Πιλαφίδης είχε πει:

“Εδώ και 5 χρόνια, ο Ηρακλής έπαιζε με την φωτιά. Δεν πιστεύω ότι είναι φετινό το πρόβλημα. Έρχεται πολύ πίσω, έρχεται από ανεύθυνη διαχείριση., ποιοι τα δημιούργησαν όλα αυτά. Δεν άκουσα να γίνει κάτι, κάποιοι έβαζαν υπογρφαές κι έπαιρναν αποφάσεις. Ήταν αναπόφευκτο.

Ήμουν 16 χρόνια αθλητής της ομάδας. Γράψαμε την σύγχρονη ιστορία του Ηρακλή. Πέρασα και τρία σαν προπονητής, πέρασα 19 χρόνια, τα 2/3 της ζωής μου εκεί μέσα. Δεν μπορεί αυτοί που περνούν περαστικοί, να ρίχνουν φωτιά και να καταστρέφουν όλα αυτά.

Με τις ασχήμιες που γίνονταν όλο αυτό τον καιρό, έφτασαν να είναι ο Ηρακλής δακτυλοδεικτούμενος. Πρέπει να καθαρίσει η κατάσταση. Ποιοι θα διαχειριστούν την ομάδα; Να το κάνουν επώνυμοι, να μην κρύβονται πίσω από σκιές…”.

Βλέποντας το ρόστερ του Άρη σε εκείνο το ματς (του 2006), οι συγκρίσεις με το σήμερα είναι αναπόφευκτες και φυσικά το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει έχει να κάνει με το πόσο μεγάλο είναι το πισωγύρισμα για τους “κίτρινους”. Το ρόστερ του Άρη σε εκείνο το ματς με τον Ηρακλή αποτελούνταν από τους : Ουίλκινσον, Πάντιους, Στακ, Κάστλ, Χαριτόπουλο, Σιγάλα, Μπρούερ, Πέτροβιτς, Ασημακόπουλο, Καμπερίδη…

Σ΄ εκείνο το παιχνίδι έπαιξαν…

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-33, 62-53, 84-65

ΑΡΗΣ: Καστλ 14(3), Σιγάλας, Καμπερίδης 9(3), Μπρούερ 7, Χαριτ΄πουλος, Ασημακόπουλος, Ουϊλκινσον 25(1), Πάντιους 5(1), Πέτροβιτς 5(1), Στακ 11, Γκργκούροβιτς 8.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Κινγκ 7(1), Αθανασιάδης, Παναγιωτόπουλος 2, Γιαννουζάκος 11(2), Σφέικος 5(1), Χρήστου 7, Μάγλος 12, Δέδας 14 (2), Ντράζιτς 3, Κούρτοβιτς 4.