Την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσαν οι όροι – σοκ που επιβλήθηκαν στους εργαζομένους της εταιρείας Alter Ego που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν την Παρασκευή να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να διαβάσουν και να υπογράψουν επί τόπου τις νέες τους συμβάσεις. Ακόμη κι εκείνοι που ήθελαν να της πάρουν και να της μελετήσουν έπρεπε να της υπογράψουν πρώτα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι συμβάσεις έγραφαν σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με την αρχική συμφωνία. Ακόμη υπάρχει η υποχρέωση να εργαστούν σε κάποιο άλλο τμήμα της εταιρείας εφόσον το αποφασίσει η διοίκηση, ενώ προβλέπεται και «ψαλίδι» στα επιπλέον χρήματα για δουλειά τις Κυριακές ή τις αργίες. Ακόμη προβλέπεται απαλλαγής της εταιρείας από οποιαδήποτε νομική ή αστική ευθύνη.
Ακόμη δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας αφού το παραγόμενο έργο εκχωρείται στην εταιραία ενώ υπάρχει και όρος ο εργαζόμενος να αποφεύγει ενέργειες που τυχόν θα βλάψουν το κύρος της εταιρίας.
Πιο αναλυτικά:
- Η εταιρία θα μπορεί να μετακινεί, ανάλογα με τις «επιχειρηματικές και υπηρεσιακές ανάγκες της», τον μισθωτό σε άλλο τμήμα και θέση αλλά και να του αλλάζει ειδικότητα κατά την κρίση της!
- Ακόμα και δανεισμός εργαζομένων προβλέπεται. Και μάλιστα σε»οποιαδήποτε εταιρία- επιχείρηση του υποδείξει η εταιρία είτε αυτή είναι θυγατρική είτε είναι συμμετοχική είτε όχι».
- Στις αποδοχές που συμφωνούνται συμπεριλαμβάνονται και «τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις χωρίς καμία εξαίρεση», καθώς και «αμοιβές και αποζημιώσεις για οποιαδήποτε αιτία (ενδεικτικά: νυχτερινά, αργίες, Κυριακές κλπ.)».
- Με άλλον όρο ο εργαζόμενος καθίσταται όμηρος της εταιρίας εις το διηνεκές, αφού μπορεί να τον απολύσει όποτε θέλει: «Η μη άσκηση ή η καθυστέρηση στην άσκηση από την εταιρία οποιουδήποτε δικαιώματός της έναντι του/της μισθωτού θα θεωρείται πάντα προσωρινή και δεν θα συνιστά ούτε θα μπορεί να ερμηνευθεί ότι συνιστά, μετατροπή της παρούσας σύμβασης, ή παραίτηση της εταιρίας από οποιοδήποτε σχετικό δικαίωμά της».
- Υποδείξεις για «κλειστά στόματα». Προβλέπεται ότι ο μισθωτός θα αποφεύγει ενέργειες που η εταιρία θεωρεί ότι μπορούν να βλάψουν τη φήμη, το κύρος και τα εν γένει συμφέροντά της και να την εκθέσουν σε αστικές ή ποινικές ευθύνες ή διοικητικές κυρώσεις. Μάλιστα σε περίπτωση που ασκηθεί σε βάρος της αγωγή, μήνυση ή της επιβληθεί διοικητική κύρωση λόγω υπαιτιότητας του μισθωτού, η εταιρία δικαιούται να τον απολύσει και να διεκδικήσει αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη.
- Είναι αξιοσημείωτο ότι περιλαμβάνεται όρος που λέει ότι με τη λήξη της απασχόλησης του εργαζομένου θα επιστρέφει αλληλογραφία, έγγραφα, αρχεία, υπομνήματα, σημειώσεις, αναφορές, φακέλους, έγγραφα κλπ.
- Απαλείφθηκε, ύστερα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η πρόβλεψη ότι θα πληρώνει ο δημοσιογράφος αγωγές κλπ. σε βάρος της εταιρίας για δημοσιεύματά του. Όμως παρέμεινε η διάταξη που αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το βάρος της απόδειξης στα δικαστήρια αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος…
- Κανένα απολύτως δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αναγνωρίζεται στον δημοσιογράφο, σκιτσογράφο κλπ. Ολο το παραγόμενο έργο του εκχωρείται στην εταιρία για κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Εκχωρείται και σε τρίτους κατά την ανέλεγκτη κρίση της εταιρίας. Σε αυτό το σημείο προστέθηκε διάταξη που υποχρεώνει την εταιρία να επανεξετάσει το θέμα, σε περίπτωση νέας νομοθεσίας.
Οι όροι των συμβάσεων προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ που εξέδωσαν κοινη ανακοίνωση. Σε αυτή εκφράζουν την αντίθεσή τους για το περιεχόμενο των συμβάσεων δόθηκαν προς υπογραφή. Ακόμη στηλιτεύουν την διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εταιρεία παρακάμπτοντας τη συλλογική διαπραγμάτευση.
Η ανακοίνωση των Ενώσεων αναφέρει:
«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ στο πλαίσιο της σημερινής Συνέλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτές δόθηκαν την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου προς υπογραφή στους συναδέλφους.
Στηλιτεύουν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εταιρεία, με συνέπεια, αφενός να παρακάμπτεται η συλλογική διαπραγμάτευση, αφετέρου να φέρνει τους συναδέλφους προ τετελεσμένου, εκμεταλλευόμενη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο. Ζητούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, καθώς και την υποχρεωτική τήρηση των θεσμικών κατακτήσεων των δημοσιογράφων (ρεπό, άδειες, ωράριο εργασίας, αμοιβή υπερωριακής και κυριακάτικης απασχόλησης κλπ).
Ταυτόχρονα καλούν την εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ να δώσει λύση στο δράμα που ζουν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και ΔΟΛ DIGITAL, πρώην θυγατρικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Λαμπράκη, οι οποίοι επί έντεκα μήνες εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι.
Με αφορμή όσα συμβαίνουν στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, αλλά και σε παρόμοιες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούν την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), να προσέλθει άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
πηγή:sdna.gr