Το χρονοδιάγραμμα των τηλεοπτικών αδειών

O διαγωνισμός για τις 7 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου μπαίνει πραγματικά στην τελική του ευθεία, με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ορίζει σιγά σιγά το πλήρες χρονοδιάγραμμα.

Αργότερα, άνοιξη και μετά (καλό καλοκαίρι), θα δοθούν και τρεις θεματικές άδειες (επίσης, πανελλαδικές) ειδικού περιεχομένου, όπως αθλητικές, μουσικές, ψυχαγωγικές κ.ά. Επομένως, οι πανελλαδικές άδειες θα είναι συνολικά 10.

Οι περιφερειακές άδειες, καθώς όλα δείχνουν, θα αργήσουν αρκετά γιατί εκεί υπεισέρχονται επιπλέον παράγοντες που κάνουν τη διαδικασία πιο σύνθετη.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι σχεδόν έτοιμη, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες μόνο. Θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα και θα αποσταλεί για μετάφραση σε αγγλικά και γαλλικά.

Θα ακολουθήσει η δημοσίευσή της στον εγχώριο Τύπο και σε τρεις ξένες εφημερίδες όπως ορίζουν οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού. Λογικά θα φτάσουμε γύρω στις 20 Νοέμβρη. Από τη στιγμή της δημοσίευσης και μετά, οι επίδοξοι καναλάρχες θα έχουν 45 ημέρες για την κατάθεση των φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Φτάνουμε επομένως στην περίοδο των Φώτων. Το ΕΣΡ θα προχωρήσει στη συνέχεια στον έλεγχο των φακέλων ώστε να κρίνει τη νομιμότητα ή μη των υποψηφίων. Ενα 10ήμερο θα το χρειαστεί σίγουρα, ίσως και λίγο περισσότερο.

Οι ενστάσεις
Μετά τον έλεγχο θα αναρτηθεί ο πίνακας των «αποδεκτώς συμμετεχόντων», όπως είναι ο χαρακτηριστικός όρος, ώστε να κατατεθούν, αν κατατεθούν, οι όποιες ενστάσεις, είτε από αποκλεισθέντες είτε από προκριθέντες. Την προηγούμενη φορά, υπενθυμίζουμε, είχαν κάνει ενστάσεις όλοι για όλους.

Το διάστημα για την κατάθεση και την εξέταση των ενστάσεων, πάντα από το ΕΣΡ, θα κρατήσει λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα. Ετσι θα βγει η τελική shortlist με όσους θα διεκδικήσουν άδεια και θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός της ημέρας και του τόπου της διενέργειας της δημοπρασίας. Φεβρουάριο όπως είπαμε και καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Το ΕΣΡ θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για τη δημοπρασία ώστε να προβλέψει τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή θα πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που καθορίζει ο νόμος (όπως την προηγούμενη φορά) αλλά, πιθανότατα, με κάπως διαφορετική διαδικασία ώστε να αποφευχθούν οι ολονυχτίες στα ράντζα.

Ως γνωστόν, η τιμή εκκίνησης για την κάθε άδεια θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ. Αν είναι περισσότεροι από 7 οι ενδιαφερόμενοι, θα γίνει η δημοπρασία που λέμε παραπάνω, αν είναι λιγότεροι, κάποια άδεια θα παραμείνει αδιάθετη.

Τα κανάλια που λειτουργούν τώρα και δεν θα πάρουν άδεια θα πρέπει να κλείσουν σε τρεις μήνες από την ανάδειξη των νικητών. Εκτός αν προτιμήσουν να διεκδικήσουν θεματική άδεια, οπότε θα πρέπει (μέσα στο τρίμηνο αυτό) να μετατραπούν σε θεματικά.

Μετά το τρίμηνο θα δοθούν και οι θεματικές άδειες, προς το καλοκαίρι όπως το βλέπουμε. Αν μια άδεια γενικού περιεχομένου μείνει αδιάθετη, θα μετατραπεί σε θεματική. Επαναλαμβάνουμε, το σύνολο των πανελλαδικών αδειών, όπως και να ‘χει, θα είναι 10.

Κάθε επιχειρηματίας επιτρέπεται να κατέχει μόνο μία άδεια γενικού περιεχομένου, αλλά μπορεί να εισέλθει μετοχικά και σε κάποια θεματική ταυτόχρονα, αρκεί να μην είναι σε αυτήν ο κύριος μέτοχος, να μην είναι το αφεντικό με άλλα λόγια.

Πηγή: efsyn