“Παλεύω εναντίου του κάθε συστήματος”

Ο Ιβάν Σαββίδης με αφορμή τη διακοπή του πραωταθλήματος μίλησε για όλους και για όλα, με αποκορύφωμα την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πως ο ΠΑΟΚ παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας εποχής.

 

Για την γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα: “Από τη μία πλευρά η γενική κατάσταση στη χώρα, η κρίση συνεχίζεται, η ασφάλεια των ανθρώπων μειώνεται, βλέπουμε όλους και περισσότερους ευάλωτους ανθρώπους ανάμεσα μας. Όλο αυτό μας απασχολεί και μας επηρεάζει”.

“Πρώτη φορά ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα, μετά από δραστική κατάρριψη του συστήματος. που για δεκάδες χρόνια κυβερνούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω πώς βλέπουμε κανονικό ποδόσφαιρο. Κάθε αγωνιστική μπορεί να αλλάξει τις πέντε πρώτες θέσεις. Δε μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που οι ομάδες τελείωναν τον πρώτο γύρο με 32, 31 ή 30 βαθμούς. Κάθε ομάδα μπορεί να διεκδικήσει την κορυφή, κάθε αγωνιστική μπορεί να κρίνει τον πρωταθλητή. Όλα είναι έντονα για εμάς. Δεν πρέπει να χάνουμε βαθμούς, εκεί που πρέπει να τους κερδίζουμε.  Από την άλλη όμως το ποδόσφαιρο κερδίζει την εμπιστοσύνη. Ακολουθούμε το σωστό δρόμο.

Αν με ρωτήσει κανείς αν μετανιώνω που κάλεσα υπό τις σημαίες του ΠΑΟΚ, όσους δεν ήταν αδιάφοροι για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την τύχη του, θα πω πώς όχι δεν μετανιώνω. Και σήμερα παλεύω εναντίον του κάθε ενδεχόμενου συστήματος γιατί το σύστημα είναι ολέθριο και το μόνο σύστημα που μπορεί να υπάρχει είναι το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και για τα ενδιαφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να γίνει πρωταθλητής μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα είμαι πολύ χαρούμενος. Αν όχι, αυτή είναι η μοίρα και πρέπει να τη δεχτούμε. Σε κάθε περίπτωση εγώ βάζω ως μοναδικό στόχο το πρωτάθλημα και θα ζητάω από όλη την ομάδα τον τίτλο του πρωταθλητή.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να το κάνουμε. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ως πρωταθλητές. ‘Όταν γκρεμίζεται ένα σύστημα, τα συντρίμμια του σπάνε και προσπαθούν να διαταράξουν την ισορροπία μας και δεν καταφέρνουμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά. Για κάποιους υπάρχουν απώλειες και για κάποιους οφέλη.

Στο ποδόσφαιρο χάσαμε βαθμούς τους οποίους τους υπολογίζαμε. Ίσως τους σπαταλήσαμε. Αυτό έγινε σαν αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων στην αρχή της σεζόν που δεν ήταν σωστές. Είχαμε το θάρρος να διορθώσουμε τα πράγματα να κάνουμε κάποιες αλλαγές και θα έλεγα ότι σήμερα το ρόστερ της ομάδας, όπως και των διοικητικών στελεχών είναι το καλύτερο στην Ελλάδα.

Είναι ένα δυνατό ρόστερ, ένα ρόστερ πρωταθλητών. Μόνο εμείς μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές και να εκπροσωπούμε άξια το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός θα είναι ο κυρίαρχος στόχος στον επόμενο γύρο”.

“Από τη μια πλευρά ηταν ενδιαφέρουσα ως η χρονιά κατάρριψης συστήματος η μεγάλη χαρά που μας έφερε η κατάκτηση το κυπελλού. Καιε μεις το κατακτήσαμε και θέλω να το πιστέψετε κοιτώντας στα μάτια σας λέω ότι κερδίσαμε εμείς βαδίζαμε προς αυτό με μεγάλη σιγουριά και το κατακτήσαμε πανάξια. Κανείς δε μας το χάρισε και κανείς δε μας βοήθησε. Μην το πιστέψετε. Είναι ανοησίες αδύναμων ανθρώπων που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αδυναμία τους με αυτόν τον τρόπο σαν κάποιος να συνέβαλε στο να είναι αδύναμοι.Και σχετικά με αυτό υπάρχουν δύο πράγματα που με στεναχώρησαν υπερβολικά.
Το πρώτο ήταν να είμαι μάρτυρας της άδεια Τούμπας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βλέποντας αυτήν την εικόνα της άδειας Τούμπας εγώ σκεφτόμουν πολύ αν είναι σωστές οι μέθοδοι και πράξεις που διαμορφώνονται και από το Υπουρχείο Αθλητισμού και την Ομοσπονδία μεταξύ των άλλων. Χρειαζόμαστε τέτοιο ποδόσφαιρο που εξασφαλίζει άδειες κερκίδες στην Τούμπα;

Για ποιον παίζουμε; Για ποιο λόγο να παίκουμε επιθετικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο αν σχεδόν όλο τον πρώτο γύρο παίξαμε μπροστά σε άδειες κερκίδες; Κι αυτή ήταν μια περίοδος βαθιών σκέψεων. Καταλαβαίνων οτι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να μην επιστρέψουμε την εσωτερική καταστροφή και την ανισορροπία μεταξύ των φιλάθλων και της ομάδας, των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και την ομάδας στελεχών.

Για να αισθάνεται ευθύνη όλη αυτή η μεγάλη οικογένεια. Δε μπορούμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο για να αισθάνεται ευθύνη όλη αυτή η μεγάλη οικογένεια. Δε μπορούμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να δεχόμαστε τιμωρία. Δε μπορούμε να παίζουμε άσχημο ποδόσφαιρο και να προκαλούμε αυτές τις τιμωρίες πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αρμονία σε όλα. Τότε το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο και τότε θα λέμε οτι μαζί γίναμε πρωταθλητές. Όχι ενάντια αλλά επειδή έτσι ήταν η ουσία του ομαδικού μας πνεύματος. Σήμερα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει, πως να αποτρέψουμε τέτοιες άδειες κερκίδες στον δεύτερο γύρο. και τι δουλειά πρέπει να κάνουμε μέσα μας για να υπάρχει περισσότερη κατανόηση και περισσότερη ειλικρίνεια.

Για τη Νέα Τούμπα είπε:Και είμαι πολύ χαρούμενος που το PAOKTV με την επίσκεψη στο γραφείο μου θα προσπαθήσει να ακούσει από την πρώτη πηγή τι με απασχολεί, τι σκέφτομαι τι θα ήθελα, ποιες είναι οι προοπτικές. Εμείς μπορούμε κια θα χτίσουμε καινούργια Τούμπα. Θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Ελλάδα και θα είναι το καλύτερο μέρος στη Θεσσλαονίκη. Αλλά δε θα ήθελα να είναι άδεια. Και όταν βλέπεις άδεια Τούμπα αναρωτιέσαι, αν υπάρχει λόγος να χτίσεις την καινούργια για να είναι και πάλι άδεια. Αν θα έχουμε άδεια Τούμπα αγωνιστική παρά αγωνιστική, μετά από κάθε τρεις αγωνιστικές, τότε για ποιο λόγο να επενδύσουμε δεκάδες και εκαντοντάδες εκαομμύρια σε ένα νέο, όμορφο ναό που θα έρχονται άνθρωποι και θα βλέπουν ερείπια και κενό. Με απασχολεί αυτό βέβαια και λίγο με στεναχωρεί.

Με στενοχωρεί η Ελληνική πραγματικότητα. Ήμουν σοκαρισμένος όταν ανκάλυψα για τον ευτό μου την Ελληνική πραγματικότητα. Πως συσπειρώθηκαν όλοι αυτοί για να μας στερήσουν τη χαρά. Εμείς κατακτήσαμε το Κύπελλο και αυτοί συγκεντρώθηκαν στο να μας στερήσουν τη χαρά. Και εγώ αναρωτιέμαι, γιατί; Γιατί δεκάδες χρόνια το Ελληνικό ποδόσφαιρο στην περιφέρεια δε μπορούσε να ενωθεί για να στερήσει του Αθηναϊους τη χαρά;

Για δεκάδες χρόνια αυτοί κέρδιζααν Κύπελλα, πρωταθλήματα. Κάποτε με αλήθεια, κάποτε όχι. Δεν έχει σημασία. Πως συσπειρώθηκαν στη μάχη ενάντια στη χαρά μας. Και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχηθω στο νέο έτος δύναμη, δύναμη της ψυχής, σοφία , φυσικές δυνάμεις υπομονή και να περάσουμε και αυτό. Είναι μεεγάλη μας ΠΑΟΚτσίδικη νίκη. Έχουν καταλάβει ξεκάθαρα οτι δε θα μπορέσουν να μας πολεμήσουν ξεχωριστά. Δεν υπάρχει καμία δύναμη σήμερα που θα μπορούσε να αντισταθεί στον ΠΑΟΚ χώρια.

Και το λέω μπροστά στην οθόνη Δεν υπάρχει καμία δύναμη στην Ελλάδα που μπορεί να αντισταθεί στον ΠΑΟΚ. Άλλο πράγμα, αν θέλω να χρησιμοποιήσω όλη μου τη δύναμη ή όχι.Προς το παρόν δε θέλω. Θέλω όλα να κυλ΄΄ανε ομάλά, ήρεμα, κανονικά. Αυτοί που καταλαβαίνουν θα καταλάβουν και αυτοί που δε μπορούν να καταλάβουν, καλύτερα να μη ζοριστούν σε αυτή την κατεύθυνση”.

Τέλος έστειλε τις ευχές του για το νέο έτος και ευχήθηκε στον ΠΑΟΚ να “κολλήσουν” το μικρόβιο του πρωταθλητή:

“Με το νέο έτος πρέπει να πούμε εμείς, κανένας άλλος. Μόνο εμείς μπορούμε και πρέπει να γίνουμε πρωταθλητές. Μόνο εμείς μπορούμε και πρέπει να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σαφώς πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε. Πρέπει με το δικό μας παράδειγμα να δείξουμε ότι όλα ανήκουν στο παρελθόν.  Δεν μπορούμε να φαινόμαστε ως ο ΠΑΟΚ που ήταν αντιπολίτευση. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να λέει και να πράττει και ότι ο ΠΑΟΚ είναι ικανός για δράσεις. Για άλλη μία φορά πρέπει να πω πόσο ευτυχισμένος είμαι που είμαι μέλος της οικογένειας του ΠΑΟΚ και διεκδικώ τον ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. Λυπάμαι που λόγω των τελευταίων γεγονότων έρχομαι πιο σπάνια και παρακαλώ τον Θεό να με κρατήσει μακριά από σκέψεις που με απασχολούν τον τελευταίο καιρό. Το πιο δύσκολο πράγμα για έναν άνθρωπο είναι μάλλον η απογοήτευση. Δε θα ήθελα να απογοητευτώ από την ελληνική πραγματικότητα. Ότι ακούτε είναι σπασμοί αδύναμων ανθρώπων που βαδίζουν προς το τέλος. Θέλω να είμαι ειλικρινής και να πω σε όποιον ενδιαφέρεται για ό,τι γράφουν, τι λένε και τι κάνουν. Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι σας. Οι ανοησίες που διαβάζουμε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι ένοχος, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω ενοχή, για ένα πράγμα: Αγαπάω υπερβολικά τον ΠΑΟΚ, τον ελληνικό λαό, τον πόντιο ελληνισμό. Είμαι περήφανος που είμαι Πόντιος Έλληνας, με χάρισμα, χαρακτήρα και νοοτροπία Πόντιου Έλληνα. Να είστε ευτυχισμένοι και να απαντάτε  στις προκλήσεις με αξιοπρέπεια. Εμείς οι Πόντιοι Έλληνες έχουμε μάθε να πεθαίνουμε όρθιοι, να μην πέφτουμε στα γόνατα. Θα πέφτουμε και θα σηκωνόμαστε, αλλά εύχομαι να πέφτουμε στο ένα γόνατο και να μην πέφτουμε τελείως”.