Ο νέος βασιλιάς των αιθέρων (videos)

Να καταρρίπτεις το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ μπροστά στα ματιά του Μπούμπκα! Μοιάζει με όνειρο. Κι όμως, στην πρώτη κιόλας προσπάθειά του, μπροστά στον επί 30 χρόνια κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, ο Ρενό Λαβιλενί κατόρθωσε το… ακατόρθωτο. Με 6,16 μ. βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με τον «Τσάρο των αιθέρων» να είναι παρών στο Ντόνετσκ και να παρακολουθεί ζωντανά την κατάρριψη ενός ρεκόρ που έμοιαζε να στοιχειώνει, καθώς το 1993 ο Μπούμπκα είχε πετύχει 6,15 μ.

Και τι ειρωνεία; Το παγκόσμιο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα «έσπασε» στο μήτινγκ που ο ίδιος διοργάνωσε στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας! Εκεί, ο  Γάλλος ανέβηκε με την πρώτη προσπάθεια πάνω από τα 6,16 μ. και άφησε άφωνους όλους όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα στο Ντόνετσκ. Ανάμεσα τους και ο απόλυτος κυρίαρχος του αγωνίσματος ο Σεργκέι Μπούμπκα που αμέσως κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο να συγχαρεί τον Γάλλο.

Ο Λαβιλενί, ο οποίος νωρίτερα ξεπέρασε με την τρίτη τα 6,01 μ., και με την πρώτη τα 5,91 μ. και 5,76 μ., δε σταμάτησε να πανηγυρίζει και να δέχεται τις αγκαλιές των υπολοίπων αθλητών που πήραν μέρος στον αγώνα. Η επίδοση του Γάλλου είναι καλύτερη και από το παγκόσμιο ρεκόρ του ανοιχτού, το οποίο είναι 6,14 μέτρα. Ο Μπούμπκα μπορεί να έχασε το παγκόσμιο ρεκόρ, όμως, έμεινε με την παρηγοριά πως η ιστορική αυτή στιγμή, καταγράφηκε στο μίτινγκ που διοργανώνει ο ίδιος. Στην ίδια πόλη, που κι εκείνος πριν από 21 χρόνια κατάφερε να γράψει μια από τις σελίδες του στην ιστορία, ανεβαίνοντας πάνω από τα 6,15 μέτρα. Ο Λαβιλενί στη συνέχεια δοκίμασε στα 6,21 μ., όμως, στην μία και μοναδική προσπάθεια που εκτέλεσε τραυματίστηκε, καθώς έφυγε έξω από το στρώμα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Ο Κώστας Φιλιππίδης και η Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους άλτες του επί κοντώ, που συμμετείχαν στο μίτινγκ επί κοντω, που διοργάνωσε ο Σεργκέι Μπούμπκα στο Ντόνετσκ. Οι δύο πρωταθλητές μας πραγματοποίησαν έναν ακόμη δυνατό αγώνα, πριν απο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σόποτ, όμως, αμφότεροι δεν πήγαν όσο ψηλά θα ήθελαν.

Ο Φιλιππίδης μέχρι τα 5,66 μ. (5,31 μ., 5,46 μ., 5,56 μ.) δεν έχασε καμία προσπάθεια, όχι όμως και στα 5,76 μ., ύψος το οποίο δεν μπόρεσε να υπερβεί. Στα 4,42 μ. Ολοκλήρωσε τον αγώνα της η Κυριακοπούλου, που στη συνέχεια δεν μπόρεσε να υπερβεί τα 4,52 μέτρα.