Η Λίγκα έκοψε τη Λειψία!

H RB Λειψίας κατάφερε να κερδίσει την άνοδό της στην 2η Εθνική της Γερμανίας, η Red Bull κατάφερε μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων να πατήσει πόδι στο γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά… έτσι νόμιζε!

Η Γερμανική Λίγκα, η οποία εξετάζει τους φακέλους των ομάδων και δίνει την άδεια συμμετοχής στα πρωταθλήματά της, έκοψε την ομάδα της Λειψίας και δεν της επιτρέπει να παίξει στην 2η Εθνική, διότι το μοντέλο της συγκεκριμένης ομάδας δεν αρέσει καθόλου.

Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωσή της, την έχουν κάνει ανεπιθύμητη στο γερμανικό ποδοσφαιρικό κοινό, αλλά και οδηγούν τη Λίγκα στην απόφαση να την κόψει. Κι εκεί όταν μια ομάδα δεν παίρνει άδεια, πηγαίνει στην Γ΄ Εθνική.

Αυτό που δεν αρέσει στη Γερμανία είναι οι ομάδες του ενός, γι΄ αυτό και ουσιαστικά απαγορεύεται η κατοχή του 50%+1 των μετοχών από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο και στην πράξη οι ομάδες είναι εταιρίες λαϊκής βάσης. Στην περίπτωση της Λειψίας αυτό δεν ισχύει.

Αφεντικό της ομάδας είναι ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, ιδιοκτήτης της Red Bull, που έχει ως σκοπό να προμοτάρει την εταιρία του μέσω του ποδοσφαίρου, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Σάλτσμπουργκ και της Νέας Υόρκης.

Η Λίγκα, λοιπόν, έκοψε την Λειψία και θα εξετάσει στις 28 Μαίου την έφεσή της. Μέχρι τότε, η RB Λειψίας θα πρέπει να αλλάξει λογότυπο, γιατί αυτό που έχει παραπέμπει στην συγκεκριμένων εταιρία ενεργειακών ποτών, θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει με τα στελέχη της, καθώς σχεδόν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη, είναι στελέχη της μητρικής Red Bull και θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση των μελών στον σύλλογο.

Στις ομάδες της 1ης και 2ης Μπουντεσλίγκα, τα μέλη ψηφίζουν τις διοικήσεις και η RB Λειψίας θέλει να λειτουργήσει ως κλειστό κλαμπ. Μέχρι σήμερα έχει μόλις 9 μέλη με δικαίωμα ψήφου, καθώς η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος στη συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύ δύσκολη και κοστίζει 800 ευρώ το χρόνο, οταν στις άλλες ομάδες της Μπουντεσλίγκα η συνδρομή είναι 30-60 ευρώ το χρόνο.

Μ΄ αυτό τον τρόπο η Red Bull θέλει να ελέγχει την ανάδειξη διοίκησης στην ομάδα για να μην χάσει ποτέ τον έλεγχο, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Μπουντεσλίγκα.

“Αν δεν μας δοθεί άδεια, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη χρονιά στην Γ΄ Εθνική” είπε ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, απειλώντας ότι “θα το κλείσει το μαγαζί”. Στη Γερμανία, πάντως, τα αυτιά δεν ιδρώνουν.

“Δεν αποφασίζουμε υπέρ ή κατά της Λειψίας, αποφασίζουμε για την συμμετοχή στο πρωτάθλημά μας. Υπάρχουν κανόνες, τους οποίους οι ίδιες οι ομάδες έχουν ορίσει. Και με βάση αυτούς τους κανόνες παίρνονται οι αποφάσεις” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Λίγκας, Κρίστιαν Ζάιφερτ.