Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι κοινές δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜΑλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Νταβός της Ελβετίας.
Το ονοματολογικό συζητήθηκε σε ανώτατο επίπεδο και οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία έναντι όλων και διαμήνυσε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αλυτρωτισμοί ώστε να υπάρξει λύση. Από την πλευρά του ο Ζ. Ζάεφ ανακοίνωσε πως θα μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων [ονομαζόταν «Μέγας Αλέξανδρος»] καθώς επίσης και κεντρικοί λεωφόροι στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.
«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας παρακολουθούν ότι έχουμε την επιθυμία να γεφυρώσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα υπευθυνότητας. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέα θεμέλια. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον. Ο Ζόραν θα προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ είμαι διατεθειμένος διαδικασίες που είχε σταματήσει η Ελλάδα, να τις ξεπαγώσουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, για μια ονομασία έναντι όλων, και διαμήνυσε πως η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, περνάει από την λύση: «Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των διμερών θεμάτων. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες στο πλαίσιο αυτό και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, τονίζοντας πως αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή προοπτική της χώρας του: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, να συμβάλουμε να ξεπεραστεί το εν λόγω πρόβλημα. Όλοι είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας (…) Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να έχουν φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία. Θέλουμε να είμαστε εταίροι και σύμμαχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Έχουμε καταδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού».
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται να αλλάξει ονομασία το αεροδρόμιο των Σκοπίων καθώς επίσης και οι κεντρικοί λεωφόροι στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. «Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να λύσουμε το πρόβλημα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την πορεία μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ταυτότητα των δύο χωρών. Θα φύγει το όνομα του Μ. Αλέξανδρου από το αεροδρόμιο και τους αυτοκινητόδρομους. Οι υπουργοί των Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις και εμείς θα τους εποπτεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας που εκδηλώνονται με τη μορφή συλλαλητηρίων, αλλά και του διχασμού που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Έπειτα από περίπου δύο ώρες όπου οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στις 18:30 περίπου ώρα Ελλάδας εισήλθαν στην αίθουσα και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Πάντως μία ημέρα πριν τη συνάντηση, η κυβέρνηση των Σκοπίων, σε μια ενδεχομένως κίνηση καλής θέλησης – η απλά μια κίνηση που δείχνει την προθυμία της να διαπραγματευτεί σοβαρά – απέκλεισε από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης τον Βάσκο Ναουμόσκι. Η πλήρης ανάληψη των διαπραγματεύσεων από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει σίγουρα την πρόθεση της Σκοπιανής κυβέρνησης να προσπεράσει την προσωπική ατζέντα που καταφανέστατα ξεδίπλωσε ο κ. Ναουμόσκι.
Οι διαπραγματεύσεις πλέον, μεταφέρονται εκ νέου στις πρωτεύουσες Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καθώς εκεί θα μεταβεί ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στις 31 Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από τα Σκόπια.
Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών. Επαφές θα πραγματοποιήσει και με την ηγεσία του αλβανόφωνου κόμματος DUI.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το προσεχές Σάββατο, θα υπάρξει η συνάντηση συντονισμού για τις προτάσεις του κ. Νίμιτς υπό τον πρόεδρο των Σκοπίων. Στη συνάντηση που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, θα πάρουν μέρος τόσο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο Κρίτσιαν Μιτσκόφσκι. Η εν λόγω συνάντηση είχε προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Σκοπίων.
πηγή: newpost.gr