Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Βίτορ Μέλο Περέιρα, μίλησε στην κάμερα της NOVA για την συνεργασία την οποία έχει με τον κ. Γραμμένο καθώς και την αξιοπιστία που θα φέρει η χρησιμοποίηση του VAR στην Ελλάδα.
Αναλυτικά όσα είπε:
Κύριε Περέιρα, αρχικά θα ήθελα ένα σχόλιο για το VAR, αλλά και τις συζητήσεις και το στάδιο που βρίσκεται το συγκεκριμένο εγχείρημα στη χώρα μας;
“Το video assistant referee είναι ένα εργαλείο για τους διαιτητές για τα πάνε καλύτερα. Να αποφύγουν τα λάθη και να έχουν πιο σωστές αποφάσεις. Απ’ αυτή την άποψη είναι καλοδεχούμενο στην “οικογένεια” των διαιτητών. Γι’ αυτό και χαιρετίζω την απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι η ΚΕΔ και εγώ προσωπικά και φυσικά είμαστε ολοκληρωτικά στη διάθεσή τους για να υλοποιηθεί το VAR”.
Πως μπορεί να εφαρμοστεί τεχνικά στη χώρα μας; Είναι έτοιμη η Ελλάδα; Έχει τις υποδομές; Σε τι στάδιο βρίσκονται οι τεχνικές λεπτομέρειες;
“Το πρότζεκτ δεν είναι τόσο απλό. Χρειαζόμαστε οικονομικούς, ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους. Φυσικά χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμαστούμε. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται είναι έξι (6) μήνες. Από το ξεκίνημα μέχρι την εφαρμογή του στο πρωτάθλημα. Κοιτάζοντας το καλεντάρι… Αν ξεκινήσουμε άμεσα υπάρχει χρόνος να αρχίσουμε το επόμενο πρωτάθλημα με το VAR. Ιούλιο ή Αύγουστο θα είμαστε έτοιμοι. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να προετοιμαστούμε τεχνικά και με το δίκτυο, αλλά και από τη δική μας πλευρά να εκπαιδεύσουμε τους διαιτητές μας”.
Έχει γίνει κάποια επαφή με τους διαιτητές στην Ελλάδα για το VAR; Κάποια εκπαίδευση; Θα γίνει εκπαίδευση το επόμενο διάστημα;
“Θα ξεκινήσουμε όσο πιο γρήγορα μας ανάψει το πράσινο φως η ομοσπονδία και η κυβέρνηση. Σε ότι έχει να κάνει με την ΚΕΔ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανα πάσα στιγμή, απλά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε χρόνο, χρειαζόμαστε κάποιους μήνες και κάποιους αγώνες να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους διαιτητές μας. Πρέπει να επιλέξουμε ένα γκρουπ διαιτητών για να χειρίζονται το VAR. Το ένα κομμάτι είναι να είσαι διαιτητής μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι είναι να είσαι διαιτητής σε ένα δωμάτιο γεμάτο οθόνες και πολλή πίεση προκειμένου να έχεις γρήγορη αντίδραση και να επικοινωνείς με ακρίβεια με τους διαιτητές από αυτό το δωμάτιο”.
Τα πλάνα που θα βλέπουν οι διαιτητές που θα χειρίζονται το var θα είναι αυτά της τηλεοπτικής μετάδοσης; Αυτά που θα βλέπει και ο κόσμος ή θα υπάρχουν έξτρα κάμερες;
“Αυτό που γνωρίζω για την ώρα είναι ότι οι λήψεις, τα πλάνα, θα είναι τα ίδια με της τηλεοπτικής μετάδοσης. To VAR θα έχει πρόσβαση σε όλα τα πλάνα που θα βλέπει και ο κάθε φίλαθλος από το σπίτι του. Θα έχουμε όλες τις λήψεις, όλα τα δεδομένα και μέσω αυτών των πλάνων θα πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη λήψη (γωνία) για να προσφέρουμε στον διαιτητή την καλύτερη προοπτική για την απόφασή του”.
Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εφαρμοστεί το VAR στο επόμενο πρωτάθλημα;
Διότι μας είπατε ότι χρειάζεται ένα διάστημα έξι μηνών για να εφαρμοστεί… ”Αν αρχίσουμε άμεσα είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το VAR στο επόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Και από την πλευρά της ΚΕΔ και από τεχνολογικής άποψης. Όμως είμαι αισιόδοξος, σε ότι αφορά την ΚΕΔ ότι θα είμαστε έτοιμοι”.
Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με την ΕΠΟ και τον πρόεδρο, τον κύριο Γραμμένο;
“Η ΚΕΔ εντάσσεται στη δομή της ΕΠΟ. Είναι σημαντική η καλή συνεργασία όχι μόνο για το VAR, αλλά για πολλά ακόμα πράγματα. Υπάρχει μια ευθύς και ειλικρινής συνεργασία με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Είναι μια ομαδική δουλειά, δεν μπορείς να δουλεύεις μόνος σου. Όπως και να χει έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κύριο Γραμμένο και για το VAR και για τα υπόλοιπα θέματα”.
Στην Ελλάδα μιλάμε και αναλύουμε πολύ τις διαιτητικές αποφάσεις. Πιστεύετε πως με τo VAR θα σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και η γκρίνια των φιλάθλων και των ομάδων;
“Το ελπίζω… Από πλευράς ΚΕΔ το ελπίζω. Πιστεύω ότι η χρήση του VAR σου παρέχει, τουλάχιστον, τη δυνατότητα να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις. Να αποφεύγεις τα μεγάλα λάθη. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Όχι να γίνουμε τέλειοι και αλάνθαστοι, το οποίο είναι αδύνατο στο ποδόσφαιρο, αλλά να γίνουμε καλύτεροι και πιο δίκαιοι από διαιτητικής πλευράς. Να αποφύγουμε τα κραυγαλέα λάθη, σ’ ένα γκολ ή σ’ ένα off side ή σε μια κόκκινη κάρτα που δεν δόθηκε. Πρόκειται για πολύ σημαντικές αποφάσεις στο παιχνίδι. Σ’ αυτό το στάδιο, πιστεύω πως το var θα φέρει ηρεμία και δικαιοσύνη στους αγώνες. Για μένα είναι ξεκάθαρο αυτό”.
Ποια είναι η συνεργασία σας με τη FIFA για το VAR;
“Υπάρχει πλήρης συνεργασία γιατί προφανώς το διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο είναι αυτό που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, συντονίζει όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Εμείς θα υλοποιήσουμε όλα τα προβλεπόμενα βήματα και ότι απαιτείται από πλευράς πρωτοκόλλου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ. Υπάρχει πλήρης και αγαστή συνεργασία τόσο με το διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο όσο και με τη FIFA που εφαρμόζει το VAR”.