Ο “εφιάλτης” της ΑΣΠΙΣ για Ζαγοράκη

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο ηθοποιός Χάρης Ρώμας, η δημοσιογράφος Ράνια Θρασκιά, ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο Τραϊανός Δέλλας, ο πρώην ΓΓΑ Νίκος Εξαρχος και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές αλλά και πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου έπεσαν θύματα της κατάρρευσης της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση, ηθική και οικονομική. Ποτέ τους δεν μπορούσαν  να φανταστούν ότι εν μια νυκτί μπορεί να καταστραφούν. Γιατί για πάρα πολύ κόσμο το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ ήταν προσωπική ή οικογενειακή καταστροφή.

Με δηλώσεις τους που φιλοξενούνται σήμερα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας και ο σημερινός γενικός διευθυντής των τμημάτων Υποδομής και Ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μιλούν για τον «εφιάλτη» που ζουν μαζί με περίπου 270.000 ασφαλισμένους – θύματα της κατάρρευσης της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια του Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος… ένα φεγγάρι υποτίθεται ότι είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

«Τοποθέτησα δουλεμένα και φορολογημένα χρήματα από την ποδοσφαιρική μου καριέρα στην ΑΣΠΙΣ Πρόνοια με την εγγύηση του τότε υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για συμβόλαιο ασφάλειας ζωής που είχα κάνει προ δεκαετίας στην εταιρεία. Δεν μιλάμε για επενδυτική τοποθέτηση. Δεν τζογάραμε για να πάρουμε τα διπλάσια με ρίσκο να τα χάσουμε», δηλώνει ο Θόδωρος Ζαγοράκης.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος περιγράφει τη δική του προσωπική περίπτωση. «Είχα ασφάλεια ζωής με εφάπαξ καταβολή στην ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, που μου έδινε τη δυνατότητα στα 52 μου χρόνια να πάρω πίσω τα χρήματα μου ή να τη μετατρέψω σε ισόβια σύνταξη. Ηταν 300.000 ευρώ από το ποδόσφαιρο, φορολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ και δηλωμένα στο” πόθεν έσχες” 15ετίας που έχω υποβάλει. Αρκετοί συναθλητές μου και εγώ, σκεπτόμενοι το μέλλον μας επιλέξαμε την ΑΣΠΙΣ για την κάρτα υγείας μας, τη σύνταξη μας και τις αποταμιεύσεις μας. Πριν υπογράψουμε τα συμβόλαια αυτά και προχωρήσουμε στις σχετικές καταβολές, πληρεξούσιος δικηγόρος επέδειξε για λογαριασμό μας στο υπουργείο Ανάπτυξης τα συγκεκριμένα προγράμματα με τους αρμόδιους να μας διαβεβαιώνουν ότι είναι εγκεκριμένα από το κράτος. Η υπόθεση της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο οφείλονται περισσότεροι από 100 θάνατοι ανασφάλιστων συνανθρώπων μας»

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αποζημιώσεις 2.000 ευρώ μαζί με μερίδια μιας νεοσύστατης εταιρείας ακινήτων των ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και Commercial Union προβλέπει για τους ασφαλισμένους η λύση Σταϊκούρα Μια μαύρη τρύπα 800 εκατομμυρίων και πάνω από τέσσερα χρόνια ομηρίας για τους περίπου 270.000 ασφαλισμένους-θύματα της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και της Commercial Union συνθέτουν τον γόρδιο δεσμό που δημιούργησε η κατάρρευση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών. Η πτώχευση των εταιρειών του Παύλου Ψωμιάδη άφησε πίσω της έναν νομικό δαίδαλο που διαιωνίζεται και… αναπαράγεται ανησυχητικά και τον οποίο επιχειρεί τώρα να λύσει η κυβέρνηση με τη δημιουργία μιας εταιρείας ακινήτων.

Ο λογαριασμός των οικονομικών υποχρεώσεων που άφησε το λουκέτο σε ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και Commercial Union είναι δραματικά εντυπωσιακός. Οι εκκρεμείς αποζημιώσεις, όπως και σι εξαγορές μεριδίων unit linked, αλλά και οι υποχρεώσεις ως προς το ασφαλιστικό και το επενδυτικό σκέλος των συμβολαίων ζωής φτάνουν για την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια στο ιλιγγιώδες ποσό των 600 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της Commercial Union, το αντίστοιχο ποσό είναι 200 εκατ. Ευρώ. Η λύση την οποία προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ακινήτων, στα περιουσιακά στοιχεία της οποίας θα περιληφθούν τα ακίνητα τόσο της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια όσο και της Commercial Union, τα οποία είναι πολύ μικρότερης αξίας (περίπου 10 εκατ. ευρώ σε αντικειμενικές τιμές).

Οι κάτοχοι των μεριδίων της εταιρείας ακινήτων θα ποντάρουν σε πιθανή άνοδο των τιμών των ακινήτων ή και σε υπεραξίες από μελλοντική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους. Με  τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί περίπου το 80% των 270.000 ασφαλισμένων. Ωστόσο, εγείρονται σοβαρά νομικά ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μετρητά από το ταμείο της Commercial Union -τα οποία επαρκούν για να δοθούν αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους της- για να πληρωθούν ασφαλισμένοι άλλης εταιρείας, δηλαδή της ΑΣΠΙΣ.

Ταυτόχρονα μια τέτοια λύση δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τη μειοψηφία των «ασφαλισμένων» στις δύο εταιρείες, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε διάφορα ασφαλιστικά και μη προϊόντα Φημολογείται ότι υπάρχουν πρόσωπα που λόγω των ελκυστικών επιτοκίων που προσέφερε η ΑΣΠΙΣ είχαν «επενδύσει» ακόμη και 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Φίλιππου Σαχινίδη, αν περάσουν δέκα χρόνια χωρίς να αποζημιωθεί ο ασφαλισμένος, τότε το επικουρικό κεφάλαιο για τις ασφαλίσεις ζωής είναι υποχρεωμένο να του καταβάλει το 70% των χρημάτων που δικαιούται βάσει συμβολαίου. Οσοι πελάτες των δύο εταιρειών Ψωμιάδη έχουν σημαντικού ύψους οικονομικές διεκδικήσεις προτιμούν τη λύση της αποζημίωσης από το επικού ρικό αφού είναι πιθανόν να πάρουν το 70% των χρημάτων τους, παρά μια αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ που θα συνοδεύεται και από ορισμένα μερίδια μιας εταιρείας ακινήτων

Οι περίπου 270.000 πρώην πελάτες των ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και Commercial Union βρίσκονται από το 2009, οπότε κατέρρευσαν οι εταιρείες Ψωμιάδη, σε μια ιδιότυπη ομηρία. Εχουν δημιουργηθεί σύλλογοι ζημιωθέντων και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες -νομικές και μη- για να βρεθεί λύση, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.