Έχασε το πρωτάθλημα, “νίκησε” στα… λεφτά!

Δε χρειάζεται καν να μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης με τα ελληνικά δεδομένα… Ας δούμε κατευθείαν τα, πραγματικά, αδιανόητα χρήματα που εισέπραξαν τη φετινή σεζόν οι… τυχερές αγγλικές ομάδες της Premier League από τα τηλεοπτικά συμβόλαιά τους.

Εκεί όπου η Λίβερπουλ μπορεί να μη στέφθηκε τελικώς πρωταθλήτρια αγωνιστικά -παρά τη συγκλονιστική της προσπάθεια- αλλά αναδεικνύεται πρωταθλήτρια… χρηματικά, καθώς τα έσοδα της από το μυθικό τηλεοπτικό συμβόλαιο της Premier League, φτάνουν τα 121 εκ. ευρώ! Εδώ να σημειώσουμε πως το τηλεοπτικό συμβόλαιο του αγγλικού πρωταθλήματος είναι τριετούς διάρκειας (2013-16) και ανά έτος λαμβάνει και μοιράζει στις 20 ομάδες το εξωφρενικό ποσό των 2.230.000.000 ευρώ! Για να το κατανοήσετε καλύτερα, μιλάμε για 2 δισεκατομμύρια, 230 εκατομμύρια ευρώ… Απίστευτα νούμερα, για τη μετάδοση των αγώνων του κορυφαίου πρωταθλήματος, εντός κι εκτός Αγγλίας.

To 50% των εσόδων της εγχώριας αγοράς μοιράζεται ισόποσα, το 25% από τη θέση στην τελική βαθμολογία και το τελευταίο 25% καθορίζεται από τον αριθμό των αγώνων της κάθε ομάδας που θα μεταδοθούν ζωντανά από την τηλεόραση. Τα χρήματα από τα δικαιώματα στο εξωτερικό μοιράζονται ισόποσα. Αυτοί είναι οι κανονισμοί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων…

Για να επιστρέψουμε στο βασικό θέμα και τους “reds”, εισέπραξαν 1 εκ. ευρώ παραπάνω από την πρωταθλήτρια Σίτυ (120 εκ.) και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως μεταδόθηκαν περισσότεροι αγώνες της ζωντανά στην τηλεόραση, κάτι που ευνόησε και τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, που είναι πέμπτη στη σχετική λίστα, πάνω από Τότεναμ και Έβερτον που τερμάτισαν πιο ψηλά από αυτήν.

Από ‘κει και μετά, η τρίτη Τσέλσι θα βάλει στα ταμεία της ένα ποσό περί των 116 εκ. ευρώ, ενώ 114 θα λάβει η τέταρτη Άρσεναλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και τα χρήματα που θα εισπράξουν και οι υποβιβασμένες ομάδες. Η Κάρντιφ, που τερμάτισε τελευταία, θα παίξει τη νέα σεζόν στη Championship, με 78 εκ. ευρώ στα ταμεία της, παρ’ ότι μόλις 1 εκ. δικαιούται βάσει της βαθμολογικής της θέσης! Οι Φούλαμ και Νόριτς που υποβιβάστηκαν επίσης, θα καρπωθούν 80 και 81 εκ. αντιστοίχως.  Μεγάλο πρωτάθλημα, μεγάλες συμφωνίες, μεγάλα ποσά…