Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια από την ημέρα που η προεδρία της ΚΑΕ Άρης άλλαξε χέρια και πέρασε από τον Γιάννη Δαμιανίδη στον Λευτέρη Αρβανίτη. Σε αυτή την διετία οι “κίτρινοι” προσπάθησαν να χαράξουν μια νέα πορεία αγωνιστικά και διοικητικά αποδείχθηκε ωστόσο αδύνατο να αλλάξουν επίπεδο κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο για μια σχεδόν πτωχευμένη εταιρεία που είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και αμέτρητες εκκρεμότητες.
Τα λάθη, τα προβλήματα, η απειρία
Σε αυτή την διετία παρατηρήθηκαν αρκετές “παραφωνίες”. Αρχικά αποδείχθηκε πως η νέα διοίκηση δεν είχε τις “‘έτοιμες λύσεις για όλα τα θέματα” που υπόσχονταν λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα. Η “μοναξιά” του κ. Αρβανίτη στον τελικό του κυπέλλου στο Ηράκλειο σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως και είχε την δική της σημασία για την στήριξη που είχε ή δεν είχε από μετόχους και επώνυμους εξωδιοικητικούς ο νυν πρόεδρος.
Το άσχημο ξεκίνημα: Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της η ΚΑΕ Άρης του Β. Αλεξανδρή έφερε στην Θεσσαλονίκη τρεις αμερικανούς παίκτες οι οποίοι τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ εξαιτίας παρερμηνείας κανονισμών. Η χρονιά σχεδόν χάθηκε πριν…ξεκινήσει αν και το τελείωμα της άφησε μια γλυκιά γεύση με τον Άρη να μπαίνει στην 6άδα και να κοιτάζει στα μάτια τον Πανιώνιο στα πλέι οφ πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις.
Το πρόβλημα με την FIBA:Θα ήταν υποτίθεται το “νούμερο ένα” στα προς επίλυση ζητήματα της ατζέντας που είχε η νέα διοίκηση. Τελικώς, παρά το γεγονός ότι προέκυψαν έσοδα από διάφορες πηγές, δόθηκε προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα με αποτέλεσμα το πρόβλημα με την απαγόρευση μεταγραφών να υφίσταται ακόμη και σήμερα.
Εκτός Ευρώπης ο Άρης:Ο Άρης βρέθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά εκτός Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Η ομάδα που επί 33 χρόνια (με εξαίρεση την σεζόν 2001-02)μετέχει ανελλιπώς σε
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η ομάδα που έφτασε στο σημείο να λαμβάνει wildcards από την Ευρωλίγκα (του δόθηκε 3 φορές αυτή η δυνατότητα) δεν μπορεί παρά να θέσει ξανά ως στόχο της την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Το πισωγύρισμα
Η κατάκτηση της 7ης θέσης(σ.σ πέρσι ο Άρης είχε τερματίσει 6ος) φέτος φυσικά και δεν μπορεί θεωρηθεί ως επιτυχία. Μια σεζόν στην οποία είχαμε την αποχώρηση του προπονητή (ο οποίος στην αρχή της χρονιάς ανακοίνωνε πλάνα 3ετίας και εφαρμογή μοντέλων τύπου Παρτιζάν) αλλά και του πρώτου σκόρερ της ομάδας. Οι εντός έδρας ήττες από Πάτρα και Ρέθυμνο για πρώτη φορά στην ιστορία του Άρη ήταν επίσης γεγονότα που “πλήγωσαν” το γόητρο του “Αυτοκράτορα”, ενώ πολλά λάθη έγιναν και ως προς την οργάνωση της παρουσίας του Άρη στον τελικό κυπέλλου στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα ο αντίπαλος του (Παναθηναϊκός) να παίζει ένα παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο μεν που όμως έμοιαζε με …έδρα του.
Οι επιτυχίες
Οι σημαντικότερες επιτυχίες της νέας διοίκησης του Άρη την τελευταία διετία συνοψίζονται στα εξής:
*Υπαγωγή στο άρθρο 99: Ο Άρης ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, έπρεπε να βρει ένα τρόπο ώστε να συμμαζέψει τα χρέη του, να προχωρήσει σε διακανονισμούς να κερδίσει χρόνο. Η υπαγωγή της ΚΑΕ στο άρθρο 99 δεν αποτελεί πανάκεια, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι πιστωτών είναι μεγάλες και οι υποχρεώσεις συγκεκριμένες που πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια. Η συγκεκριμένη λύση ήταν μονόδρομος η ένταξη στο 99 δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση ωστόσο η ΚΑΕ (σε αντίθεση με την ΠΑΕ ) κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για την βιωσιμότητα του πλάνου της και σήμερα πορεύεται με “προστασία” από την συγκεκριμένη διάταξη.
*Το μεγάλο φιλικό για τον Γκάλη:Μετά από πολλά χρόνια η ΚΑΕ Άρης επιτέλους προχώρησε τις διαδικασίες δημιουργίας ενός μεγάλου φιλικού προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Υλοποίησε ένα όνειρο χιλιάδων φίλων του Άρη κι όχι μόνο. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν κατά γενική ομολογία άρτια και αντάξια του ονόματος και της προσφοράς αυτού του μεγάλου αθλητή. Η απόφαση θεσμοθέτησης ενός τουρνουά που θα φέρει το όνομα του είναι επίσης μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που όλοι εύχονται να υλοποιηθεί.
*Παρουσία σε έναν τελικό:Η συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα σε αγωνιστικό επίπεδο που πέτυχε κατά το διάστημα της παρουσίας της η νέα διοίκηση του Άρη. Δυστυχώς αυτή η παρουσία δεν συνοδεύτηκε από μια επιτυχή οργανωτικά σε ότι αφορά την προετοιμασία της ΚΑΕ.
Τέλος, η σύνταξη ενός πλάνου βιωσιμότητας ενισχύει την προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή. Στον Άρη όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πώς εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της προσπάθειας ώστε η ομάδα να βγει από την περιδίνηση που την καταδικάζει αγωνιστικά να κινείται στην μετριότητα.
Τα συμβόλαια
Οι Σαρικόπουλος, Μούρτος και Τσακαλέρης είναι οι μοναδικοί παίκτες του Άρη που δεν έχουν συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά. Η ΚΑΕ Άρης αναγκάσθηκε εξαιτίας της απαγόρευσης μεταγραφών από την FIBA να δημιουργήσει με σχετικά μεγάλο τίμημα (το μπάτζετ για παίκτες ξεπέρασε τις 300.000 ευρώ)ένα ρόστερ Ελλήνων παικτών. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει από συλλόγους για τον Βεζένκοφ(έχει μπάι άουτ 250.000 ευρώ) αλλά για τον Μποχωρίδη που έχει συμβόλαιο με τον Άρη ως το 2016. Ο Τζέρεμι Χαντ που φέτος έπαιξε μόλις σε 15 ματς πρωταθλήματος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2015.
Οι σκέψεις για νέο μοντέλο
Όπως στην ΠΑΕ Άρης έτσι και στην ΚΑΕ η άποψη που πλέον κυριαρχεί για το μέλλον είναι πώς ο σύλλογος θα πρέπει να αλλάξει σελίδα ώστε οι διοικήσεις να αντιπροσωπεύουν ταυτόχρονα και την ιδιοκτησία , η εκάστοτε διοίκηση να έχει την δυνατότητα της χρηματοδότησης κι όχι μόνο αυτή την διαχείρισης. Το ιδιοκτησιακό της ΚΑΕ Άρης είναι ένα θέμα που αργά ή γρήγορα θα τεθεί ξανά επί τάπητος.
Πηγή: GOALnews